Şehirler arası otobüslerin trafik sigortası teminatları artıyor mu?
Hatırlanıldığı üzere, torba yasa ile Nisan ayının sonunda, şehirler arası yolcu taşıyan araçların zorunlu yaptırdığı kara yolu taşımacılık sigortası kaldırıldı ve şehirler arası seyahat eden yolcuların uğrayacakları zararların trafik sigortasından karşılanmasına karar verildi. Bir başka deyişle, yolcu taşımacılık sigortası ile trafik sigortası birleştirildi.
Geçtiğimiz güne kadar şehirler arası yolcu taşıyan araçlar, hem taşımacılık sigortası hem de trafik sigortasını yaptırmak zorundaydı ve iki sigortaya da ayrı ayrı prim ödüyorlardı. Ödedikleri bu prim karşısında da olası bir kazada, yolculara gelecek zarardan dolayı taşımacılık sigortası kapsamında; kişi başına 310 bin lira, kaza başına da 2,4 milyon lira teminat alıyorlardı. Yine olası bir kazada, trafikte başkalarına verecekleri zararlar için de trafik sigortası kapsamında; kişi başına 310 bin lira, kaza başına da aracına göre (otobüs, minibüs) 3,1 ile 9,6 milyon lira arasında teminat alıyorlardı.
Geçen ayın sonunda bu iki sigortanın, sadece şehirler arası yolcu taşıyan araçlar için birleştirilmesine karar verildi. Trafik sigortası; hem bu araçların taşıdıkları yolculara hem de bu araçların trafikte başkalarına verecekleri bedeni zararları karşılar oldu. Yani, düne kadar iki ayrı sigortanın verdiği iki farklı teminat vardı, şimdi iki ayrı teminatı karşılayan sadece tek bir sigorta olmuş oldu.
Hazine de bu durum karşısında ortadan kalkan taşımacılık sigortasının teminatlarını trafik sigortası ile birleştirdi ve sigortanın limitlerini iki katına çıkardı. Böylece, şehirler arası yolcu taşıyan otobüs ve minibüslerin teminatları kişi başına 620 bin lira oldu. Aracın cinsine göre de kaza başına teminat limitleri iki katına çıktı.
Bu düzenleme ile trafikteki tüm otobüs ve minibüslerin teminatları iki katına çıkmadı fakat, şehirler arası yolcu taşıyan ve yolcu taşıma belgesi alan bazı araçlar bu yeni düzenden olumlu etkilenmiş oldu.