Haberler

İsveç elektrikli TIR’ları test ediyor!




İsveç Ulaştırma İdaresi, taşımacılıkta fosil yakıt kullanımına karşı başlattığı projede, araçları test etmeye başladı.

Geleceği görüp aynı zamanda geçmişten de feyzalan İsveç Ulaştırma İdaresi yetkilileri, taşımacılıkta kullanılan fosil yakıtların öneminin farkına varmış olacaklar ki böyle bir projeyi bünyelerine katmışlar. Kısaca özetlememiz gerekirse; asfalt zemine ray vb. materyallerle hiç bir şekilde zarar vermeyen proje, 1900’lerin sonlarına doğru veda ettiğimiz İstanbul Troleybüsleri’yle aynı mantıkta çalışıyor.

troleybüs-at-eminönü

Sandviken E16 isimli karayolda testlerine başlanan elektrikli TIR’lar, tavanlarında sahip oldukları enerji toplayıcılar ile, yerden yaklaşık 5.5 metre yüksekliğinde konumlandırılan kablolar aracılığıyla gönderilen enerjiyi kullanarak yol katediyor. 1.5 millik mesafede süre gelen testler artık halk tarafından alışılmışsa da, ilk defa görenleri epey şaşırtıyor.

Sistemin biraz daha ayrıntılarına inmemiz gerekirse, 60 metre arayla yerleştirilen genel verici bir kaynakla gönderilen 750 voltluk -DC(doğru akım)- enerji, TIR’ların sahip oldukları elektrik motoru sayesinde harekete dönüştürülerek hiçbir fosil yakıt kullanmadan yol katedilmiş oluyor.

Her ne kadar fosil yakıt kullanılmasa da 90 km/s hıza ulaşabilen çekicilerin, yapılan basın açıklamasında Scania ve Gavleborg ortaklığında üretildikleri belirtildi. Ek olarak proje, şuanlık normal trafikle arasında bir bariyer bulundursa da, gerekli testler tamamlandığında (ki yaklaşık 2018’in başlarına kadar sürecek) aradaki bariyer de kaldırılarak proje tamamen hayata geçirilecek.

Bunu bir ilk adım olarak gözeten uzmanlar, 2030 yılına kadar İsveç’in projeyi geliştirmesini beklerken, yine o yıllarda fosil yakıtlı TIR’ların üretiminin durdurulması hakkında olumlu bir karar alınacağına kesin gözüyle bakıyor. Ufak bir dipnot; geçtiğimiz yıl Volvo’nun da bu konu üzerinde çalıştığını sizlere hatırlatalım…

 

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu