Haberler

‘2016’nın En İyileri’ belli oldu!




Auto Trader Bike tarafından oluşturulan komite, motosikletleri değerlendirdi ve ödüle layık olanları açıkladı.

autotrader-logo

2016 Yılının En İyi Motosikleti: Honda Africa Twin

İlk olarak tüm kategorilerce sınanan ve bu yılın En İyi Motosikleti olmaya hak kazanan Honda Africa Twin’i ele alalım.

best-bike-of-2016-honda-africa-twin

İlk kez Dakar’ı kazanan NXR 750’den esinlenerek 1988 yılında XRV 650 ismiyle piyasaya sunulan Africa Twin, 1998 yılında XRV 750 olarak güncellendi ve tabiri caizse oldukça uzun bir kış uykusuna yattı. 2016 yılında uykusundan uyandırılan Africa Twin, CRF1000L adıyla bekleyen ve özleyenleriyle buluşturuldu. Hem asfalt yollarda, hem de yol dışında sergilediği off-road kabiliyeti ile Auto Trader Bike komitesi tarafından ‘2016 Yılının En İyi Motosikleti’ ödülüne layık görülmüş. Sizin de anlayacağınız üzre, bu uzun kış uykusu modele epey yaramış.

Ayrıca yılın motosikleti olmasının yanı sıra model, en maceracı motosiklet ödülünü de bünyesine katmış.

En başta “assolisti” listemize konuk etttik. Aşağıda kategori kategori listelenen ödül sahiplerini görebilirsiniz.

Yılın En İyi Motosiklet Üreticisi : Triumph

Best Manufacturer - Triumph

Japon ve İtalyan devlerin arasında bir nevi sıkışıp kalan Triumph, 2015 yılında çok büyük bir atağa geçti. Bir yıllık süre içerisinde 54.000 motosiklet üretmeyi başaran firma, maddi anlamda %5 gelişti. Bu sebeple ödülü kapan markanın, sıradanlıktan sıyrılarak daha iyi işler yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Yılın A1 Ehliyetiyle Kullanılan En İyi Motosikleti: Honda CB125F

Best A1-Honda CB125F

İngiltere’de en fazla satış rakamına ulaşan CB125F, A1 ehliyetiyle kullanılan en iyi motosiklet seçilmiş. ‘Peki ya neden MT-125 değil?‘ sorusunun sorulacağını tahmin eden uzmanlar, halihazırda MT-125‘in daha rahat kullanıldığını belirtmiş. Ancak aradaki fiyat uçurumunun bu farkı gözetmeyi engellediğini belirtiyor.

Yılın A2 Ehliyetiyle Kullanılan En İyi Motosikleti: Honda CB500F

Best A2 - Honda CB500F

Biraz daha yüksek güce sahip motosikletlerin kullanılabildiği A2 ehliyeti, bir nevi amatörlüğün kırıldığı nokta. Bu klasmanda ödülün sahibi olan Honda CB 500F, 47 beygir ile yüksek hız ve iyi bir ivmelenmeyi kullanıcılarına sunarken, kullanım kolaylığı ile farkı açıyor.

Yılın En İyi Scooterı: Vespa GTS 300

Best Scooter - Vespa GTS300

Kalede Buffon olduğunda, bu maç her ne kadar 5’e 5 bir mahalle maçı olsa da, Buffon’u yenmenin zorluğunu tahmin edebilirsiniz. Uzmanlar Vespa’yı zirveden indirmenin, Buffon’a gol atmaktan daha zor olacağını açıklayıp modeli ”Yılın En İyi Scooter’ı” ödülüyle taçlandırmışlar. Bunun yanı sıra eksiklerini de göz ardı etmeyen uzmanlar, modele tez zamanda eklenecek daha sağlam ayaklıklar ve ısıtmalı elcikler ile kusursuz olmaya bir adım daha yaklaşılacağını belirtmişler.

Yılın Commuter Türündeki En İyi Motosikleti: Honda NC 750X 

Best Commuter - Honda NC750X

Çalışan kazanır, elması kızarır diye bir söz vardır bilmem hatırladınız mı? Bu söz tam da NC 750X için. 3 yıldır zirvede olan motosiklet, her ne kadar zirveye layık görülse de, gelişimini sürdürdü. İlk neslinde belli başlı problemlere yol açan unsurların ortandan kaldırmasının yanı sıra, daha güncellenmiş bir DCT şanzıman ile piyasaya sunulan NC 750X, en çok da scooter rahatlığını isteyip scooter karoserinden nefret eden kimseleri kendine çekiyor.

Yılın Naked Türündeki En İyi Motosikleti: Triumph Speed Triple R

Best Naked - Triumph- Speedtriple

Hinckley Triumph tarafından iki yıl önce üretim bandına yerleştirilen modele, her ne kadar ülkemiz yollarında rastlayamasak da, otoriterler tarafından gayet yüksek puanlar verilmiş. En güçlü rakibi Yamaha MT-10 karşısında, kişisel ve özel bir motosiklet olmasıyla bir adım öne geçerken; sürücünün motosikleti daha fazla hissetmesini sağlayan şasi yapısıyla farkını ortaya koymuş.

Yılın Retro Klasmanındaki En İyi Motosikleti: Triumph Thruxton R 

Best Retro - Triumph Thruxton

”Bu ne ya, sadece Triumph ve Honda mı var bu dünyada!” sözlerinizi duyar gibiyim. Ancak hak verirsiniz ki Triumph İngiltere gibi, basın mecrasının 1. seviye olduğu bir ülkede gayet iyi işler başarıyor. Bu kez Thruxton R modeli ile “retro” klasmanında liderliğe oturan Triumph, günümüz teknolojisini, oldschool bir tasarımla birleştirerek piyasaya sunmuş. Uzmanlar tarafından değerlendirildiğinde, en yakın rakibi Ducati Scrambler karşısında daha retro bir yapıda inşa edildiği için maçı kazanan Thruxton R, bu listeye girmeyi sonuna kadar hak ediyor.

Yılın En İyi Tur Motosikleti: BMW S1000 XR

Best Tourer - BMW S1000XR

Maceralı bir spor‘ mottosuyla piyasaya sunulan süper spor klasmanındaki S1000 RR‘ın kardeşi S1000 XR, yarış pistlerindeki üstün yol tutuş ve performansı biraz ehlileştirerek uzun yol ve şehir içi maceraları için muhteşem bir kombinasyon oluşturuyor. Tüm BMW modelleri gibi üst seviye kalite ve dayanıklılığı Auto Trader uzmanlarına hissetirmeyi başaran model, neredeyse gelecekten gelmiş gibi hissettiren teknolojilerle donatılmış bir robot!

Phill West’e göre ise S 1000 XR: ”Dört tane arka arkaya içilmiş esprreso shot ile aynı tadı veriyor.”

Yılın En İyi Gezi Motosikleti: İndian Springfield

Best Cruiser - Indian Springfield

Aslına bakılırsa belki de son 5-6 yıl öncesine kadar Hindistan, üretilen acayip motosikletler ve kalitesiz üretim standartlarıyla anılırdı. Ancak KTM‘in üretim faaliyetlerinin bir kısmını Hindistan’a taşımasıyla başlayan akım, ülkeye epey yaramış görünüyor. 3 yıl önce kurulan bir motosiklet şirketi tarafından üretilen Springfield modeli bu kadar kısa sürede Harley Davidson gibi bir baş yapıtı zirveden indirdiğine göre büyük bir tebriği hak ediyor. 5 yıllık garantiyle piyasaya sunulan model bir cruiser geleneği olarak sahip olduğu V-Twin üniteyle ses konusunda da tam not almayı başarmış.

Yılın En İyi Süperspor Motosikleti: Yamaha YZF-R1

Best Sports - Yamaha YZF R1

Yıllardır zirve için oynayan iki Japon kardeş. Yamaha YZF-R1 ve Honda CBR1000RR. Biliyorum, biliyorum…1000RR daha güçsüz, daha ağır, şöyle, böyle… Her şeyi geçin. YZF-R1 asıl golü Moto GP teknolojisinde bir sükse olan o tuhaf zamanlamalı bloğu üreterek attı. Artık Auto Trader tarafından da tescillenerek Yılın En İyi Süperspor Motosikleti adını taşıyan modelin içinde bulunduğu marka, motosikletlerini geliştirmekle kalmadı, o motosikletleri kullanacak bir de elektronik robot yaptı (İlgili robotun haberi için TIKLAYINIZ). Spesifik özelliklerine gelindiğinde ise, daha öngörülebilir ve hassas gidon tepkisi, daha yüksek motor gücü ve daha gelişmiş elektronik sistemler ile süper spor dünyasında 1 numara olan model tek kelimeyle şaheser. Bu modelin limitlerini ele alan uzmanlar, bir üst seviye olan R1 M‘in nasıl bir kombinasyon sunduğunu hala hesaplayamadılar.

Kaan HACIOĞLU

Otopark.com'la ilk tanıştığımda 11 yaşında bir çocuktum. Şimdi ise otomobil tutkunluğunun zirvesindeyim. Yalova Doğa Koleji'nde eğitim hayatımı sürdürüyorum. Sunum yapmayı ve babamın FD6'sını kurcalamayı severim. Her ne kadar ilk kez sürücü direksiyonuna oturduğum araç Civic olsa da ruhumda kırmızı bir Cupra yatar.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Dct şanzıman motorsikletlere gelmeye başlıyor sanıyorum , Honda’ya teşekkür ediyorum scooter harici otomatik vitesi kullanmaya başladı diye 😀

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu