Haberler

Eski model otomobillerde otonom sürüş yakında




Teknolojinin otomobil dünyasına olan etkisi, büyük bir ivmeyle artmaya devam ediyor. Google’ın otonom otomobili, Tesla’nın Autopilot’ı, otonom kamyon ve çekiciler, adaptif cruise control ve şerit takip sistemi derken yapay zeka, otomobil dünyasına oldukça hızlı bir giriş yaptı.

Bu teknoloji, gün geçtikçe gelişmeye devam ediyor. Bir sene önce satılan otomobil modelleri ile güncel otomobiller arasındaki fark bile gözle görülür bir şekilde kendini belli ederken, yollarda bulunan yüzlerce milyon eski otomobilin gidişatı kafalarda soru işareti bırakıyordu.

İnternet dünyasında adını iPhone ve PlayStation hackleri ile duyurmuş meşhur hacker Geohot’ın kuruculuğu ve öncülüğünü yaptığı girişim Comma.ai, eski model otomobilleri haleflerine yaklaştıracak bir girişimcilik hareketine imza atıyor. Bu hareketin teması, eski model otomobilleri otonom hale getirecek yazılım ve donanımların üretilmesi olarak açıklandı.

Hazırlanacak bu yazılım ve donanımlar, 2016 yılı bitmeden piyasaya sürülecek ve 999 dolardan alıcı bulacak. Otomobiller, bu kitler sayesinde otonom sürüş özelliğine sahip olacak. Bu girişimin yeni bir sektör oluşturacağı görüşü oldukça hakim. Tabii ki, internet aleminde Geohot olarak bilinen George Hotz ve ekibinin, öncülüğünü yapacağı bu sektörde yenilikçi ve güvenilir bir çizgi çizmesi otomobil dünyasında büyük bir devrime yol açacak. George Hotz ve ekibinin, Apple ve Google gibi teknoloji ve bilişim şirketlerinin yanı sıra Tesla, Mercedes-Benz ve Volkswagen gibi otomobil üreticileriyle kıyasıya rekabet halinde olması bekleniyor.

Hasan Türkiş

Özyeğin Üniversitesi Endüstri Mühendisliği öğrencisiyim. Kendimi bildiğimde bir 504 ile başlayan otomobil tutkum çocukluğumun erken yaşlarında bir E30 ile aşka dönüştü. Şimdi ise bir E36 ile birlikteyim; bu ailenin kapısını bana açmasından ötürü şanslı hissediyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Eski model otomobillere otonom sürüşün ek bir donanımla sağlanabilmesi mükemmel bir olay olmakla birlikte, mevcut otomobiller için neden şerit takip sistemleri, head-up display (Türkçe adı nedir bilmiyorum) ve adaptif cruise control kitleri üretilmiyor bunu anlamış değilim. Bunlar otonom sürüşten çok daha basit, hazır ve kolay entegre edilebilir teknolojiler. Hatta şerit takip sisteminin araca entegre edilmesi bile gerekmiyor, sadece aküden güç alması yeterli.

  2. otonom sürüş kiti ile ilgili çalışmalarım devam ediyor. şerit takip otomatik frenleme sistemi vs. gibi özellikler üzerinde çalışıyorum. mevcut araçlara uygulanması konusunda birtakım çalışmalar yapmaktayım. mevcut araçlara uygulanması hususunda büyük şirketleri de anlıyorum neden fazla para kazanmak varken azı ile yetinsinler ki?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu