FeaturedHaberler

Yağmurda motosiklet sürebilmek için 5 ipucu




Çoğu motosiklet sürücüsü yağmurlu havalarda yola çıkmaktan kaçınır. Ancak yağmur beklemediğiniz bir anda ortaya çıkabilir. Küçük bir öngörü ve bilgi ile yağmurlu havalarda motosiklet sürmek makul derecede güvenli ve hatta eğlenceli olabilir.

Yağmurdan korunun

Motosikletiniz ile yol teperken kuru kalmayı isteyebilirsiniz, böylece rahat eder ve dikkat dağınıklığından uzak durmuş olursunuz. İyi bir su geçirmez donanıma sahip olursanız yağmurlu havalarda motosiklet sürmek sizin için daha zevkli olabilir. Normal sürüşlerde kullandığınız kıyafetlerinizi su geçirmez bir gövde ile takviye etmek cazip bir çözüm olabilir. Fakat hava koşullarına uygun hale getirdiğinizden emin olmalısınız.

Görüşünüz iyi olmalı

Yağmurlu havalarda vizörü temizlemek veya eldivenlerle suyu silmek için sık sık kafamızı sağa sola çeviririz. Burada eldivene takılan vizör silicileri faydalı olabilir.  Cam buğulanması sorunu ise nefes koruması veya Pinlock buhar camları ile çözülebilir. Buhar camları yağmur suyunun kaskınızdan içeri girmesini de önlediğinden aslında iki kat faydalıdır ve kış aylarında motosiklet sürücülerinin en çok işine yarayan aparatlardan biridir.

Yolda görünür olun

Yolda görmek ve görülmek aynı derecede önemli ve yararlıdır. Parlak renkler ve yansıtıcı çıkartmalar sizin tarzınız olmayabilir, ancak kapalı havalarda öne çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Yola çıkmadan önce tüm ışıklarınızın çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Daha da önemlisi, dönüşlerde sinyal verdikten sonra yavaşlamadan önce sinyalin yanıp yanmadığına bakıp ondan sonra yavaşlayın ki arkadan gelen bir arabanın size çarpma olasılığı olabildiğince azalmış olsun. Ayrıca, sizin ve makinenizin en iyi görüş hattını oluşturmak için şerit konumunuzu doğru ayarlayın. Suyun çöpleri biriktirebileceği veya gizleyebileceği yolun içindeki düşük noktalar için dikkatli olun.

Akıllı sürün!

Islak zeminde lastik temasının azalmasını (aquaplanning) en aza indirmek için yavaşlamak iyi bir fikirdir, ayrıca olası tehlikelere tepki vermek için sürücüye fazladan zaman sağlar. Takip mesafesi ise yağmurlu havalarda dikkat edilmesi gerekilen kurallardan biri. Takip mesafesini minimum seviyeye indirmek en uygun koşullarda bile oldukça riskli, ancak yağmur yağdığı zamanlarda düpedüz aptallık.

ABS, bu durumlarda büyük bir güvenlik avantajı sunar, ancak akıllıca sürmek her zaman daha iyidir, böylece ABS’yi ilk etapta tetikleyecek kadar sert fren yapmanız gerekmez. Çekiş, su nedeniyle değil aynı zamanda biriken yol kirliliğinden de azalır. Düzenli yağmur, sonunda yoldaki kirleri yıkar ancak bu zaman alır.

Bir fırtınanın ilk zamanlarında, özellikle birkaç gün yağmur yağmamışsa daha dikkatli olmalısınız. Bu havalarda çoğu yapışkan maddeler yolun ortasına gelir ve orada kalır, bu yüzden o bölgelerde fren yaparken veya hızlanırken nazik olmanızda fayda var. Yol boyası, demiryolu rayları ve inşaat plakaları, ıslandığında delice kayganlaşabilir. Bu tehlikeleri aşmakta zorlanıyorsanız, olabildiğince yavaşlayın, dik durun ve onları geçerken frenlemeyi veya hızlanmayı önleyin.

Dikkatli olun!

Islak yollarda şaşırtıcı derecede tutuş olabilir, ancak yine de kuru koşullara kıyasla daha az olduğundan bu konuda dikkatli olmak önemlidir. Bu durumda viraj alırken eğilmeyi arttırmak da önemlidir. Sürücünün viraj içine doğru eğilmesi, motosikletin daha dik durmasını sağlar. Bacaklarınızın ve alt gövdenizi motosikletle sağlam bir ilişkide tutarak kolları rahatlatmak gerekir. Böylece ön lastik üst vücut gerginliğine karşı direnmek zorunda kalmaz.

Murat Can AKTAŞ

1994'te doğdum,motosikletlerle lise yıllarımda tanıştım ve babamın hediyesiyle iki teker sevdam başladı.Afyon Kocatepe Üniversitesinde lisans eğitimimi sürdürüyorum.Eğitimim sebebiyle motosikletlerle eskisi kadar samimi olamasam da bir gün yeniden eski günlere döneceğimi biliyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu