FeaturedHaberler

Bakanı Soylu açıkladı : Otoyollarda hız sınırı artıyor




İçişleri Bakanı Soylu, otoyollardaki hız sınırının yüzde 10 artırılarak 137,5’a çıkarılması için çalıştıklarını söyledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda hız sınırını 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Buradaki regülasyonu iyi sağlarsak, otoyollarda 120 kilometre olan hızı 125 kilometre, yüzde 10 daha koyunca, 137,5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız” dedi.

Soylu, Sağlık Bilimleri Üniversitesi ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Üsküdar Belediyesi Nikah Sarayı’nda düzenlenen “Dünya Trafik Mağdurlarını Anma Günü” etkinliğinde konuştu.

Konuşmasında, 12 yaşında geçirdiği trafik kazasında ince bağırsağı zarar gördüğü için organ nakli bekleyen ve 20 yaşında hayatını kaybeden Gizem Kılıç’ın yaşadıklarını anlatan Soylu, Gizem Kılıç’ın trafik mağduru olduğunu ancak istatistiklere bile geçmediğini dile getirdi. Soylu, “Belki o kazayı o zaman ana haberlerde duymuşuzdur. Belki yaralı kurtulduğunu duyunca ‘Neyse ki ölüm olmamış.’ demişiz veya sadece bir-iki yaralı var diye farkına bile varmamışızdır. Kaza sonlanmamış, devam etmiş. Aslında hiçbir kaza, enkazı kaldırılsa dahi, Allah göstermesin, hayatını kaybedenler defnedilse, yaralılar hastaneye kaldırılsa dahi bitmez. O kaza hiç bitmez. Dramları, travmalarıyla bizi kemirmeye, üzmeye devam eder.” diye konuştu.

“GÖREVİMİZİ YAPIYORUZ”

Bakan Soylu, İçişleri Bakanlığının terör, uyuşturucu tacirleri, asayiş suçları ve trafikle mücadele ettiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Trafikte bir dezavantajımız var ki o da şu; biz diğer mücadelelerde suçlu insanlarla uğraşıyoruz, suçluyu arıyoruz ama trafik öyle değil. Bir katili aramıyoruz. Bir suçlu profilini aramıyoruz. Kendimiz gibi ama tedbirsiz vatandaşımızı uyarmaya, onu tedbirli hale getirmeye, uykulu araç kullanmamasına, emniyet kemerini takmaya alıştırmaya, aşırı süratle araç kullanmamasını, direksiyon başında cep telefonu kullanmamasını temin etmeye çalışıyoruz. Elbette radarlar koyarız, tutanak tutarız, yeri geldi mi ehliyetine el koyarız vesaire ama aracın içinde frene basacak olan bizler değiliz, sürücülerimizdir. Sürücülerin emniyet kemerlerini biz bağlayamayız, her araca binip cep telefonlarını toplayamayız, gazdan ayağını biz çekemeyiz. Yol kontrolleri, denetimler, cezalar, kanunlar, trafik altyapısı, otoyollar, bunların hepsi bizim sorumluluğumuz, görevimiz. Görevimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.”

“TRAFİK TERÖRÜNÜN DE FİTNECİLERİ VAR”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, vatandaşlar arasında bir mesaj dolaştığını dile getirerek, “Sadece terörün fitnecileri yok, trafik terörünün de fitnecileri var. Mesajda diyor ki, ‘Hükümet, sürekli ceza kesiyor. Yıl sonuna kadar bunu kesecekler, cezaları yazacaklar. ‘Yıl sonunda seçim var.’ diye cezaları yazmayacaklar. Şunu söylüyorum, seçim her zaman var ama insan canına tedbirli olmak her zaman var.” ifadelerini kullandı.

Yılda 7 binden fazla insanın hayatını kaybettiği, 303 bin kişinin yaralandığı trafik terörüne ceza makbuzları üzerinden bakmadıklarını aktaran Soylu, 5 bölüm ve 84 konu başlığından oluşan “Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi”ni uygulamaya koyduklarını, 2018 yılında 45 radyo, 8 televizyon kamu spotu yaptırdıklarını, 3 milyon 665 bin afiş, broşür ve 120 bin trafik içerikli kitap dağıttıklarını söyledi.

“EZİK BİR TÜRKİYE YOK ARTIK”

Soylu, Türkiye’nin 21. yüzyılın başından itibaren büyük bir zihin dönüşümü geçirdiğini dile getirerek, “Kimse kusura bakmasın, ezik bir Türkiye yok artık. Yukarıdan aşağıya bize sürekli parmak salladıkları bir Türkiye de kalmadı. Ben uluslararası birçok toplantıya katılıyorum. Boynumuz eğilmiyor artık. Hangi melese olursa olsun, terörle mücadelede, uyuşturucuda, göç, Suriyeli meselesinde… Ama muhataplarımızın hepsinin boyunları karşımızda aşağı eğiliyor.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT ile trafik eğitimi ve bilincini yaygınlaştırmak üzere protokol imzaladıklarını hatırlatan Soylu, şunları kaydetti:

“Polis Akademimiz bünyesinde Türkiye’de bir ilk olan trafik enstitüsü kurduk. Son 3 yılda en fazla trafik kazası yapan 1 bin 75 kişiye trafik güvenliğiyle ilgili yeniden eğitim verdik. Trafik Dedektifleri Çocuk Eğitim Projesi ile şimdiye kadar polis sorumluluk bölgesinde 4,4 milyonu öğrenci olmak üzere 6 milyon 594 bin 783 kişinin trafik eğitimi almasını sağladık. Eğitim projeleriyle denetimleri de artırdık. Kazaların yoğun olarak meydana geldiği gün ve saatlerde ekip ve personel sayısını iki kat artırarak ekip görünürlüğünü sağlamaya çalıştık.

Okul Servis Araçları Yönetmeliği’ni yeniden düzenledik ve özellikle bu araçlara yönelik yeni bir denetim yaklaşımı benimsenerek okul servis aracı denetimlerini yüzde 55,7 oranında artırdık. 2018 yılında şu ana kadar 341 bin servis aracını denetledik. Denetimlerde hava araçlarını da kullandık ve etki sahamızı genişlettik. Bir yandan ‘Kırmızı Düdük’, ‘Bu Yolda Hep Birlikteyiz’, ‘Bu Kemer Sana Çok Yakışıyor’ gibi kampanyalarla farkındalık oluşturmaya çalıştık, diğer yandan mevcut kazaları önlemek için spot tedbirlere yöneldik. Mesela ülke genelinde 81 ilde toplam 1 bin 892 kaza kara noktası tespit ettik, bu noktalardan ilk 30’unda 8 ayrı ekiple incelemeler ve analizler yaptık. Bu analizlere göre de tedbirler aldık. Alınan önlemler sayesinde bu noktalardaki can kayıplarında yüzde 55 azalma elde ettik. Ramazan Bayramı’nda bu noktalarda hiç kaza olmadı. Kurban Bayramı’nda 1 kaza ve bir ölüm oldu. Daha önceki bayramlarda bunun 10 katı,15 katı, 20 katı kadar sonuçlar oluyordu.”

“19 BIN KİŞİYE BİR TRAFIK EKİBİ”

Türkiye’de çok uzun yıllardır trafik polisi sayısının artmadığını dile getiren Soylu, aralık ayında bin 500 trafik polisinin görevlendirilmesiyle 5 bin trafik polisinin trafik güvenliğini sağlayacağını belirtti.

Soylu, 582 maket trafik polisi uygulamasıyla kazaların yüzde 17,5 azaldığını vurgulayarak, tuzak radar uygulamasının kaldırıldığını, ortalama hız koridoru uygulamasına geçildiğini ifade etti.

HIZ LİMİTLERİ ARTIYOR

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ortalama hız koridoru uygulamasının başladığı tarihten itibaren ilk bir yıllık verilerde, otoyolları kullanan araç sayısı yüzde 26 artmasına rağmen geçen yıla oranla kazaların yüzde 7, can kayıplarının yüzde 6 azaldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Emniyet Genel Müdürümüz, daire başkanlarımız ve bakan yardımcılarımızla bunu biraz daha izleyeceğiz. Şu anda otoyolda hız sınırı 132 kilometre, maksimum sınır. 120 artı yüzde 10. Biraz daha izleyip otoyollarda belki bu hız sınırını 20-25 kilometre daha yukarı çıkaracağız. Buradaki regülasyonu iyi sağlarsak, otoyollarda 120 kilometre olan hızı 125 kilometre, yüzde 10 daha koyunca, 137,5 kilometrelik bir banda taşımaya çalışacağız.”

Hayata geçirilen tüm bu projeler ve çalışmalar neticesinde, 2011-2017 yılları arasında araç ve sürücü sayısı ile nüfusta meydana gelen artışa rağmen, trafik kazası sonucu ölümlerin yüzde 11 azaltıldığını belirten Soylu, proje üretmeye, yeni tedbirler almaya, personel ve teknik kapasitelerini artırmaya çalıştıklarını anlattı.

Soylu, “Yaka kamerasından dronelara kadar, personel sayısından yeni yasal düzenlemelere kadar birçok adım attık ve atmaya da devam ediyoruz. Türkiye’de daha önce 23 bin kişiye 1 trafik ekibi düşüyordu, bugün 19 bin kişiye bir ekip düşmektedir. Özellikle geçtiğimiz günlerde Meclis’ten çıkarttığımız kanunla cezaların artırılmasının yanı sıra aslında çok büyük bir yenilik de yaptık. Yaya öncelikli bir trafik anlayışına geçtik. Trafiğe daha modern ve insan odaklı bir yaklaşım getiriyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin trafik kazalarında maddi kaybının yıllık ortalama 46,5 milyar lira olduğunu dile getiren Soylu, insan kaybının acısının ise maliyetinin hesaplanamayacak kadar ağır olduğunu vurguladı.

İlgili Makaleler

42 Yorum

  1. Keşke herkes kendi aracının limitlerini bilse ve öyle kullansa. Artması bence iyi olur. Ama bizim milletimiz şahin doganla bu limitleri zorlamaya kalkar.
    Artık yeni araçlar nerdeyse 3. Viteste bu hızlara rahatlıkla çıkıyor.

    EVA-L09 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  2. Yazın yaptığım 2-3 uzun yolculuktan başka beni pek etkilenmeyeceğini düşünüyorum.
    Otobanda gazlayınca kameradan geçmeden önce dakikayı hesaplayıp bekliyorum yani 137.5 km/h den daha fazla olduğu için hızım en fazla 1 dakika daha az beklemiş olurum.
    Hızlı giden yine gidecek yavaş giden yine yavaş gidecek bir de aman ceza yemeyim deyip 120 ile gidenler var %10 şeyini bilmeyenler onlar da artık 125 ile giderler heralde.

  3. Hız sınırının 180 olması dahi sorun değil lakin Türkiye de maalesef trafik kültürü yok. Sol aynaya bakmadan araç sollayan mı ararsın sol şeridi kapatıp gideni mi virajı 2 şeritte birden sanki pistte gibi döneni mi. Maalesef sağdaki aracın ben gazlarken sol şeride çıkmayacağına emin olmadığım sürece zaten hızlı gitmiyorum sınır 200 bile olsa hızlı gitmem çünkü güvenemiyorum

  4. Oncelikle sasirtici bir haber, sonucta buyuk motorlu araclardan alinan vergiyi eskiden fazla yakit tuketiyor diye aldiklari algisi vardi, simdi 1.4 turbo benzinliler bile 2.0 atmosferiklerden daha fazla yakabiliyor (ornekleri genisletebiliriz). Bu tez artik islemiyor ama vergiler tam gaz devam !
    Su bi gercek ki 120 ile 6 lt yakan bi arac, 137.5 la asagi yukari 7 lt yakar. Yani bu kanun yakut tuketiminin artmasina, dolayisiyla akaryakit ithalatinin artmasina, sonuc olarak ta cari acigin artmasina sebep olur, tabi bu sadece isin ekonomik kismi.
    Ayrica ölümlü kazalari da arttiracaktir haliyle

  5. Bu arada benim bildigim kadariyla Istanbul – Ankara otobanindaki ortalama hiz olcen kameralar, ort 120 km nin uzerine ceza yaziyorlar, 132 nin uzerine degil. Cunku bildiginiz gibi %10 ekstra sadece sollama hallerinde gecerli aslinda. Yani bu 132 sadece sabit radarlar icin kabul ediliyor. (kuyumcu bir arkadasim var bu yolu devamli kullanan, malum altin tasidigi icin hep yuksek hizlarla gider, o soylemisti)
    Lutfen yanlisim varsa duzeltin !

  6. saracer demiş ki:

    Bu arada benim bildigim kadariyla Istanbul – Ankara otobanindaki ortalama hiz olcen kameralar, ort 120 km nin uzerine ceza yaziyorlar, 132 nin uzerine degil. Cunku bildiginiz gibi %10 ekstra sadece sollama hallerinde gecerli aslinda. Yani bu 132 sadece sabit radarlar icin kabul ediliyor. (kuyumcu bir arkadasim var bu yolu devamli kullanan, malum altin tasidigi icin hep yuksek hizlarla gider, o soylemisti)
    Lutfen yanlisim varsa duzeltin !Hepsini görüntüle…

    Ben çamlıca – gerede arası 130 gittiğimde oldu sabit ama ceza yemedim hiç gelmedi.
    Tipe göre ceza mi kesiyorlar anlamadım.

  7. saracer demiş ki:

    Bu arada benim bildigim kadariyla Istanbul – Ankara otobanindaki ortalama hiz olcen kameralar, ort 120 km nin uzerine ceza yaziyorlar, 132 nin uzerine degil. Cunku bildiginiz gibi %10 ekstra sadece sollama hallerinde gecerli aslinda. Yani bu 132 sadece sabit radarlar icin kabul ediliyor. (kuyumcu bir arkadasim var bu yolu devamli kullanan, malum altin tasidigi icin hep yuksek hizlarla gider, o soylemisti)
    Lutfen yanlisim varsa duzeltin !Hepsini görüntüle…

    Öyle olduğunu sanmıyorum belki ben komple solladım 🙂 %10 zaten sollama vb durumlar için değil çünkü hız sınırında giden aracı sollamanız baştan yanlış yavaş gideni solluyorsunuz 🙂 %10 aslen olası hatalar için koyulmuş bir hata payı hadi yine iyisiniz tarzı bir iyiliktir

  8. saracer demiş ki:

    Oncelikle sasirtici bir haber, sonucta buyuk motorlu araclardan alinan vergiyi eskiden fazla yakit tuketiyor diye aldiklari algisi vardi, simdi 1.4 turbo benzinliler bile 2.0 atmosferiklerden daha fazla yakabiliyor (ornekleri genisletebiliriz). Bu tez artik islemiyor ama vergiler tam gaz devam !
    Su bi gercek ki 120 ile 6 lt yakan bi arac, 137.5 la asagi yukari 7 lt yakar. Yani bu kanun yakut tuketiminin artmasina, dolayisiyla akaryakit ithalatinin artmasina, sonuc olarak ta cari acigin artmasina sebep olur, tabi bu sadece isin ekonomik kismi.
    Ayrica ölümlü kazalari da arttiracaktir haliyleHepsini görüntüle…

    Valla hocam akaryakıt fiyatları çoğu sürücüyü hız sınırının bile altında gitmeye zorlar oldu. İnanmazsın, Kocaeli'de e-5 üzerinde sağ şerit temizse otomobillerin bile çoğu sağdan gider oldu. 🙂
    O yüzden ben hız sınırlarının uygun koşullardaki yollarda arttırılmasını destekliyorum. Gidecek olan biraz daha rahat gitsin.

  9. MehmetP55 demiş ki:

    Öyle olduğunu sanmıyorum belki ben komple solladım 🙂 %10 zaten sollama vb durumlar için değil çünkü hız sınırında giden aracı sollamanız baştan yanlış yavaş gideni solluyorsunuz 🙂 %10 aslen olası hatalar için koyulmuş bir hata payı hadi yine iyisiniz tarzı bir iyiliktirHepsini görüntüle…

    Hic cift yonlu yolda arac kullanmadiniz sanirim? Asagidaki Trafik Kanunu ve Trafik mevzuatı hakkindaki bilgiye goz atin derim:
    %10 Hız toleransı nedir? Nasıl uygulanıyor?
    Trafik Kanunu 52.madde ve Trafik mevzuatı 101.madde üzerinden yaptığımız analizimizde, konunun ucunun açık olduğunu, 101.maddeden anlaşıldığı kadarıyla; çift yönlü yollarda ve sadece sollama durumlarında %10 hız toleransının uygulanabileceğini belirtmiştik. Diğer taraftan Trafik Kanunu 51.madde (51/2-a ve b) sanki Trafik Mevzuatı 101.maddeden referans alıyor gibi görünüyordu. Yani kanunda ucu açık noktaların olduğu ve bunların da yanlış ve keyfi uygulamalara neden olabileceği anlaşılıyordu. Biz de analiz sonunda %10 uygulamasının tüm Türkiye çapında ve her türlü yol tipinde bir şekilde uygulandığını ancak mevzuat ve kanundaki karışıklık nedeniyle yine de dikkatli olunması gerektiğini belirtmiştik.
    Trafik Polisi takipçilerimiz, Türkiye’nin neresinde olursa olsun her türlü yol tipinde %10 hız toleransını sollama gerekmeksizin uyguladıklarını açık bir şekilde belirttiler. Bu konuda karışıklık çıkardığını düşündüğümüz Trafik Mevzuatı 101.maddede yer alan “Çift yönlü yollarda sollama” ifadesini değil de, Trafik Kanunu 51.maddede yer alan ve oldukça geniş bir kapsama alanı olan “Hız sınırını %10-%30 arasında aşmak” cümlesini dikkate aldıklarını ifade ettiler.
    KAYNAK: https://www.sekizsilindir.com/2017/07/hiz-sinirinda-yuzde-10-tolerans.html
    Ewet baktiginizda pratikte uygulanmiyormus ama bu duble yollar yapilmadan once cift yonlu yollarda %10 tolerans in sollama icin kondugu kanundan da anlasiliyor.

  10. saracer demiş ki:

    Bu arada benim bildigim kadariyla Istanbul – Ankara otobanindaki ortalama hiz olcen kameralar, ort 120 km nin uzerine ceza yaziyorlar, 132 nin uzerine degil. Cunku bildiginiz gibi %10 ekstra sadece sollama hallerinde gecerli aslinda. Yani bu 132 sadece sabit radarlar icin kabul ediliyor. (kuyumcu bir arkadasim var bu yolu devamli kullanan, malum altin tasidigi icin hep yuksek hizlarla gider, o soylemisti)
    Lutfen yanlisim varsa duzeltin !Hepsini görüntüle…

    o güzergahta sürekli gidip geliyorum ve 132 nin altına inmiyorum hiç ama ceza gelmedi şimdiye kadar,hatta ankaraya yaklaşırken bir düzlük ve ardından yokuş var,orda genelde top speed falan denerim ona rağmen ceza gelmedi.

  11. O buçukluk fark yüzünden kaç kişi radar cezası yiyecek kimbilir. Yani bunu kadranda yazılı belli rakamlara ayarlasalar atıyorum deseki kardeşim sollama payıda dahil 140 son süratiniz olacak anlarım. Ne 125 ne de diğeri kadranda net seçilecek durumda rakamlar değil. Basitleştirmek lazım bence. Buçuk nedir ya…

  12. PULAT demiş ki:

    O buçukluk fark yüzünden kaç kişi radar cezası yiyecek kimbilir. Yani bunu kadranda yazılı belli rakamlara ayarlasalar atıyorum deseki kardeşim sollama payıda dahil 140 son süratiniz olacak anlarım. Ne 125 ne de diğeri kadranda net seçilecek durumda rakamlar değil. Basitleştirmek lazım bence. Buçuk nedir ya…Hepsini görüntüle…

    Kadran zaten genel olarak 130 lu hızlarda 3-5km civarı fazla gösterir kadranda uygun gidilirse ceza kolay kolay yemezsiniz

  13. Avrupa arabalarda kadranlar %2 den %10 a kadar sapma gosterir (genelde %6 dir). Bunun sebebi avrupa birligi regulasyonlari ve aracta optimum ebatta lastik bulunmamasi ihtimaline karsi bir onlemdir. Fakat amerikadaki araclarda, onlarin kanununa gore tam gostermek zorundadir ve gosterir (Mustang le defalarca denemistim).
    Ilginc olan su ki otomobil markalari dahi bu farkli ebattaki jant lastik kombinasyonlarini opsiyon olarak kataloglarina koymalarina ragmen aracin km saati kalibrasyonu yapilmiyor. Ornegin bunlarin Mustang in alternatif jant-lastik ebatlarindan sadece birkaci;
    Hepsini gormek icin: http://www.automobile-catalog.com/tire/2014/1771430/ford_mustang_gtcs_automatic.html

    Screen Shot 2018-11-19 at 12.57.09.png

  14. MehmetP55 demiş ki:

    Kadran zaten genel olarak 130 lu hızlarda 3-5km civarı fazla gösterir kadranda uygun gidilirse ceza kolay kolay yemezsinizHepsini görüntüle…

    Hocam kaç tane sürücü bunu biliyor ki? Teferruatlı düşünmeye mahal vermeye bence lüzum yok. Basit yani de ki kardeşim sollama payıda dahil son hızınız 140 olacak. Bu standart her araba için oem ebatlarda kadranda 140 demek. Pek çok kişi bu tip ince detayları bilmiyor zaten. Şahsi aracımın oem ölçüleri 195-50-16 iken ben kış ve yol şartları sebebiyle bilerek 195-55-16 taktırdım ve şu an gps ile yollardaki hız uyarı levhalarındaki anlık rakamlar ile kadranımı karşılaştırınca sıfır yanılma görüyorum. Ama bunun böyle olduğunu trafikte rastgele 10 şoföre sorsanız belki 2 tanesi bilir.

  15. İsterseniz hız sınırını 300 km'ye çıkartın, Avrupa'daki gibi 3 şeritli yolda arkadan geleni takip eden, selektör korna bile çalmadan bir sağ şeride geçen sürücü bilinci olmadıktan sonra hiçbir halta yaramaz.

    Münih'te BMW'den F90 BMW M5 kiralayıp Stuttgart'a 8 numaralı otobandan ayağınızı gaz pedalından çekmeden 250 km hız ile gidin bakalım kaç kişiye selektör atmadan, kornaya basmadan, arkasına yapışmak zorunda kalmadan gideceksiniz? Birde aynı tabloyu Ankara – İstanbul otoyolu arasında deneyin.

    Beyinler ezik olduktan sonra ülke ezik olmamış kaç yazar. Peh…

  16. Yok hocam, ozellikle amerikan araclari demedim, amerikada satilan ve satilacak olan araclarda 0 sapma var. Benim aracim amerikadan ithal edildiginden sapma yoktu. TR de ve avrupada satilan araclarin hepsinde bu sapma vardir, amerikada uretilse dahi. Hatta ulkemizde uretilip amerikaya ihrac edilen ford connectlerde de sapma yoktur. Yani onemli olan aracin uretildigi ulke degil, satilacagi ulke.

  17. saracer demiş ki:

    Yok hocam, ozellikle amerikan araclari demedim, amerikada satilan ve satilacak olan araclarda 0 sapma var.Hepsini görüntüle…

    Standartı nedir hocam biliyor musunuz?
    Amerikan araçlarının benim bildiğim kadarıyla %5 sapma payı var fakat belki bir şeyler değişmiştir.
    Avrupadakilerin ise %4.

    Edit: Regülasyonun veya standardizasyonun numarasını veya ismini soruyorum yani hocam. Biraz bakındım bulamadım.

  18. alptamer demiş ki:

    Standartı nedir hocam biliyor musunuz?
    Amerikan araçlarının benim bildiğim kadarıyla %5 sapma payı var fakat belki bir şeyler değişmiştir.
    Avrupadakilerin ise %4.

    Edit: Regülasyonun veya standardizasyonun numarasını veya ismini soruyorum yani hocam. Biraz bakındım bulamadım.Hepsini görüntüle…

    European law (ECE-R39) says speedometers cannot show speeds less than the actual speed, and they must never show more than the 110 per cent of actual speed plus 4 km/h. So, under those rules, a car could be moving at 100 km/h, but the speedometer could legally display as high as 114 km/h.

    For ordinary passenger vehicles, there’s no law in the U.S. that regulates speedometers, but U.S. manufacturers (and most Japanese as well) subscribe to a standard called SAE J1226. Your speedometer reading must be within a range of plus or minus four percent off, but that’s four percent over the entire range of the speedometer, and that range can then be shifted in what’s called a bias.

    Aslinda Amerikada ben sapma yok diye biliyordum, yanlis biliyormusum, ogrenmis oldum +/- %4 sapma varmis. Ama su var ki Amerikada sapma + yonde olabilirken, avrupada bu mumkun degil (kusura bakma direk kopyaladim buraya ama, tercume gerekirse yapariz hemen 😀 sorun degil)

  19. saracer demiş ki:

    European law (ECE-R39) says speedometers cannot show speeds less than the actual speed, and they must never show more than the 110 per cent of actual speed plus 4 km/h. So, under those rules, a car could be moving at 100 km/h, but the speedometer could legally display as high as 114 km/h.

    For ordinary passenger vehicles, there’s no law in the U.S. that regulates speedometers, but U.S. manufacturers (and most Japanese as well) subscribe to a standard called SAE J1226. Your speedometer reading must be within a range of plus or minus four percent off, but that’s four percent over the entire range of the speedometer, and that range can then be shifted in what’s called a bias.

    Aslinda Amerikada ben sapma yok diye biliyordum, yanlis biliyormusum, ogrenmis oldum +/- %4 sapma varmis. Ama su var ki Amerikada sapma + yonde olabilirken, avrupada bu mumkun degil (kusura bakma direk kopyaladim buraya ama, tercume gerekirse yapariz hemen 😀 sorun degil)
    Hepsini görüntüle…

    Süper oldu teşekkür ederim, çeviri isteyenler varsa etiketlesin yardımcı olalım…

  20. PULAT demiş ki:

    O buçukluk fark yüzünden kaç kişi radar cezası yiyecek kimbilir. Yani bunu kadranda yazılı belli rakamlara ayarlasalar atıyorum deseki kardeşim sollama payıda dahil 140 son süratiniz olacak anlarım. Ne 125 ne de diğeri kadranda net seçilecek durumda rakamlar değil. Basitleştirmek lazım bence. Buçuk nedir ya…Hepsini görüntüle…

    Devlet kanun çıkartırken öyle küsüratla uğraşmaz.Kural kuraldır gözüyle bakar.Uğraşmasında zaten,bir zahmet şoför dikkat etsin, işi ne? En olmadı benim gibi 135 e alsın gitsin işi garanti olsun. Sınırdan 2.5 kmh yavaş gitmenin bir zararı yada kaybı olmaz.

  21. Bir bakan çıkıp tolerans ile birlikte üst hız limiti dillendiriyorsa, o %10'luk tolerans payının neden konduğunu çoktan unutmuşuz demektir. Kanun ve mevzuatlarıda buna göre güncellemek varken hala toleransla üst limit belirleme derdindeler. Arkdaş de ki otoyolda toleranssız limitinizi 130-135 yaptık olsun bitsin.

  22. Kimsenin Taktığı Yok . Bursa da Yaşıyorum Şehir İçi Ana Arterler de Bile 120 ile Gidince Korna ve Sellektör Yapıyorlar Çevre Yolu ve Otobanlarda Durum En Az 140- 170 civarı

  23. Basri Amca demiş ki:

    Ben çamlıca – gerede arası 130 gittiğimde oldu sabit ama ceza yemedim hiç gelmedi.
    Tipe göre ceza mi kesiyorlar anlamadım.Hepsini görüntüle…

    Hocam GPS ile de ölçmek lazım , belki göstergeniz yanıltıyordur .

    Lenovo K53a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  24. kenblock demiş ki:

    Hocam GPS ile de ölçmek lazım , belki göstergeniz yanıltıyordur .

    Lenovo K53a48 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiHepsini görüntüle…

    Bu yıl uzun yolda 5000 km yaptık ve sürekli telefon navigasyonu açıktı hep ayni değeri gösteriyordu navigasyon ile araba.
    Araç ford focus 2007 ghia.

  25. Basri Amca demiş ki:

    Bu yıl uzun yolda 5000 km yaptık ve sürekli telefon navigasyonu açıktı hep ayni değeri gösteriyordu navigasyon ile araba.
    Araç ford focus 2007 ghia.Hepsini görüntüle…

    Asagidaki grafige bakarsaniz normal sartlarda mumkun degil, ama belki aracinizin lastik capi olmasi gerekenden buyuk olabilir mi?

  26. saracer demiş ki:

    Asagidaki grafige bakarsaniz normal sartlarda mumkun degil, ama belki aracinizin lastik capi olmasi gerekenden buyuk olabilir mi?
    Hepsini görüntüle…

    Lastik çapım orjinal. 205 / 55 / 16 müsait bir vakitte sizlere videoda atarım.

  27. saracer demiş ki:

    Asagidaki grafige bakarsaniz normal sartlarda mumkun degil, ama belki aracinizin lastik capi olmasi gerekenden buyuk olabilir mi?
    Hepsini görüntüle…

    Geçen sefer makaleyle beraber attığınızda da gördüm de ses etmemiştim 🙂

  28. olea demiş ki:

    4.viteste zaten bu limit hızlara ulaşıyorsun peki artık geri kalan 2-3 vitese ne gerek var?Hepsini görüntüle…

    onlari da daha az yakit tuketmek icin kullanmayi deneyebilirsin 😀 Ama yok ben cok zenginim dersen bilemem 😀

  29. Nerede okuduğumu hatırlamadığım bir araştırmada eşit senaryolarda hız sınırını arttırdığınızda hıza bağlı sürücü dikkati de arttığı için kaza oranının düştüğünden bahsediyordu. Oluşan kazaların yıkıcılığı artıyor ama kaza sayısı azalıyor diye geçiyordu. Şuan bulamadım yazıyı.

    Bizim insanımızın trafikteki dikkatsizliği ve umursamazlığı bu kadar ortada iken kurallara uyduğun kadar değil freninin tuttuğu kadar hayattasın. Hızlı da gitsen yavaş da gitsen illaki birisi önüne atlıyor.

  30. Ya kardeşim araba 120 ile en optimum hız ve yakıtını buluyor bende hatta bazen yokuş aşağı gazı alıp devam ediyoruz 2000d de 120 küsür 2200 ile 135 yapıyorum şu hızları arttırın biraz şile yolunda 80 nedir ya araba bayılıyo.

  31. Bu üsküdardan başlayıp paşaköy yoluna kadar olan yeri mi diyorsunuz ?

  32. Geçen sene 110-160 arası viraj kasıyordum şile yolunda arkadan ceza falan da gelmedi,bu sene bilemem tabi kamera koymuş olabilirler. Basın ekspresle,avrupa otoyolunun bile kameraları aktifmiş artık.Eve dönerken top speed deneyecek yerde kalmadı :rolleyes: Şileyi sürekli kullanmadığımdan bilemem de asıl şu E5 in 80 kmh sınırı insanı çileden çıkarıyor.Beylikdüzüne gidince şehirdışına çıkmış gibi oluyorum,yollar bitmiyor araba sürmek zevk değilde zorunluluk gibi geliyor.Acilen yükseltilmesi lazım.

  33. Kesinlikle katiliyorum, ben de uzun yolculuklarda ozellikle gece, yorgunluk hissediyorsam, bi 10-15 dakka gazlayip kendime geliyorum

  34. Nevzat demirin oradaki koridordan bahsediyordum.

Bir cevap yazın

Başa dön tuşu