Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

TUİK, Türkiye’de LPG kullanımı hakkında ilginç veriler açıkladı




Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2010-2019 yıllarını kapsayan araç satış verilerini açıklamasının ardından dikkat çeken bir otogaz (LPG) verisi de ortaya çıktı.

TÜİK verilerine göre son 10 yılda trafiğe kayıtlı araç sayısı yüzde 53 artışla 23 milyonu geçerken, LPG kullanan araç sayısı, 2 milyon 900 binden, 4 milyon 661 bine yükseldi. 2010’da otomobillerin yüzde 42,3’ü benzinliyken bu oran 2019’da yüzde 24’lere kadar geriledi.

10 yıllık değişim rakamlarını değerlendiren Kadir Örücü, “Otomotiv pazarı araştırma şirketi JATO, geçtiğimiz günlerde AB ülkelerindeki araç satış rakamlarını açıkladı. 2019 yılında yüzde 30’a gerileyen dizel satış rakamları, dizel yasaklarının Avrupa’daki satış rakamlarını etkilediğini ortaya koyuyor. Çevre ve insan sağlığını etkileyen dizel yakıtın Avrupa’nın büyük şehirlerinde yasaklanması Türkiye’yi de etkiledi. 2020 başında getirilen zorunlu emisyon testi, dizel yasaklarının ülkemizdeki izdüşümüdür” açıklamasında bulundu.

Örücü, dizelin çevreye ve insan sağlığına olan etkilerini, “Dizel yakıtın yanarken ürettiği katı parçacıklar (PM) ve azot oksit gazları (NOx) şehirlerde oluşan hava kirliliğinin en büyük etkenlerinden olarak gösteriliyor. Avrupa Birliği (AB) verilerine göre büyük şehirlerin havasında yer alan yüksek PM oranları nedeniyle insanların ömrü 6 ila 8 ay kısalıyor. Yüksek PM değerlerinin yarattığı sağlık sorunlarına harcanan para ise ton başına 75 bin Euro olarak hesaplanıyor. LPG, fosil yakıtlar içerisinde en temiz seçenek olarak öne çıkıyor. LPG’nin katı parçacıklar (PM) salınımı odun ve kömürden 25-35 defa, dizelden 10 defa, benzinden yüzde 30 daha azdır” ifadeleriyle anlattı.

İlgili Makaleler

6 Yorum

  1. Eyvah. 4 milyon 660 bin araç, kısa zamanda motor yiyecek yani şimdi ? 🤔 :D

    Lpg candır, bırakalım şu yukarıdaki muhabbetleri artık :)

  2. Can da yine de benzinin yerini tutamaz, çok tartışılıyor. Ekonomik olarak çok iyi ama performans vs götürüyor bir miktar

    Türkiye’de pek yaygın olmayan, fiyatı da çok mantıklı olmayan kitlerle performans götürüsü bir yana, performans getirisi bile olabilir.

    Fakat ülkemizde bu durum geçerli değil. Gene de şöyle diyelim. 100-120 sabit giderken benzin yakmamı gerektirecek bir durum yok. Yolumun çok büyük kısmını lpg ile yapıyorum. Gazlamak istediğimde bana daha çok benzin kalıyor. Daha ne isteyeyim ?

  3. Türkiye’de pek yaygın olmayan, fiyatı da çok mantıklı olmayan kitlerle performans götürüsü bir yana, performans getirisi bile olabilir.

    Fakat ülkemizde bu durum geçerli değil. Gene de şöyle diyelim. 100-120 sabit giderken benzin yakmamı gerektirecek bir durum yok. Yolumun çok büyük kısmını lpg ile yapıyorum. Gazlamak istediğimde bana daha çok benzin kalıyor. Daha ne isteyeyim ?

    Bu şekilde kullanmak mantıklı.

  4. Bu TÜİK zamanında beni çok uğraştırdı ne gonuştuğunun gıymeti yog sinirliyim kendilerine

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu