Dikkat ÇekenlerFeaturedHaberler

İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş beklentisi




Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, ikinci el otomobil fiyatlarındaki artış hakkında konuştu.

Koronavirüs salgını sebebi ile neredeyse tüm otomobil fabrikaları üretimleri durdurdu. Aksayan üretimin karşısında azalan talep sebebi ile piyasa büyük bir sıkıntı çekmiyordu. Ancak normalleşme sürecinin başlaması ile birlikte sıfır otomobile olan talep arttı. Elde ise yeterinde sıfır otomobil yok. Hal böyle olunca sürücüler ikinci el piyasasına yöneliyor. Bu yöneliş de kimi zaman sıfır fiyatından daha pahalı olan ikinci el araçlara sebep oluyor.

Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Şahsuvaroğlu, konu ile ilgili;

“İnsanlar pandemi sonrası yeni normalde hayatlarına devam ederken imkanı olanlar; uçağa binmeyi tercih etmiyor, toplu taşımayı tercih etmiyor, iller arasında otobüsü tercih etmiyor. Dolayısıyla yaz tatili öncesi, okullar kapanmadan veya üniversite sınavları bitmeden insanlar bir an önce arabasını alıp yazlığına, tatil beldesine veya memleketine gitmek istiyor.

Çünkü fabrikaların hepsi pandemi sürecinin akabinde yeni normale ayak uydurmaya çalışıyorlar. Bugün herkes tam kapasiteye henüz geçemedi. Çünkü bütün bir değer zinciri, bütün bir lojistik zinciri hala normal seyrine dönemedi. Bunun için 1-2 ay daha lazım.

Ama şunun da altını çizmek istiyorum; biz genç ve dinamik bir ülkede yaşıyoruz. Yani geçmiş dönemden bugüne kadar neyin fiyatı düştü ki bugün ‘ileride ikinci el fiyatları düşer’ diyebilelim. Bu arz-talep dengesindeki ters orandan ötürü olan bir durum. Herkesin şu anda, aynı anda istediği arabayı alma şansı yok. Çünkü Avrupa’daki fabrikalar da zaten mayısın üçüncü haftasında üretime başladı.

Bunun da altında yatan neden, operasyonel kiralama firmaları son 2 senedir araç havuzlarını büyütemediler. 2 senedir ellerindeki araçları kullanıyorlar. Normalde onlar araçlarını yenilerdi ve piyasada yoğun bir ikinci el de olurdu.

Yani piyasada ikinci el aracın olmamasının sebebi sadece sıfır aracın bulunurluğunun az olması değil, aynı zamanda ikinci el havuzunu büyüten operasyonel kiralama firmalarının da son 2 senedir araç parklarını istedikleri oranda büyütememeleridir. Dolayısıyla ikinci el araç fiyatlarının yükselmesindeki nedenlerden de biridir.

Araç bulunurluğunun eylülde artmasını bekliyoruz. Çünkü fabrikalar, yan sanayi ve tedarik zinciri ancak eski hızına eylül ayı ile birlikte ulaşabilir. Bu 1-2 aylık bir zaman… Bu zaman diliminden sonra ben istenilen aracın böyle 1-2 ay beklenmeden bulunabileceğini öngörüyorum. Dolayısıyla sıfır araç bulunurluğu yeteri seviyeye geldikten sonra ikinci elde de bir fiyat dengelenmesi olur”

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Sayın şahsuvaroğlu Bi kişilik ortaya koyamamışsın iktidarın vergi politikalarını eleştiremişsin topu hep taca atmışsın derhal meşgul ettiğin makamı terket. Çok daha akıllıca olur
  2. Bu fiyat artışları hep aç gözlü insanlar yüzünden oluyor inşallah yakın zamanda herşey lağıyını bulacak 😱
  3. Kaan Tangöze’den “Bekle dedi gitti” isimli parçayı armağan ediyoruz.
    “Ben beklemedim o da gelmedi “ diye devam ediyor.
  4. Uzun süredir beklediğimiz haber. Fakat nasıl olacak, gereksiz fiyat verenler yaptıklarının farkına varacak mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu