FeaturedHaberlerOtomobil Sporları

Audi, Dakar için güvenliği ilk planda tutacak




Efsanevi Dakar Rallisi’ne sayılı gün kala Audi ekibi de çalışmalarını hızlandırdı. işte markanın aldığı en yeni güvenlik önlemleri.

Hazırlıkların önemli bir bölümünü de aracın ve ekibin güvenliği oluşturuyor. Yarış yönetmeliklerine göre aracın koruyucu ve taşıyıcı yapısının metalik malzemelerden yapılmış olması şartı bulunuyor. RS Q e-Tron’da bu alanların temel yapısı bir tüp çerçeveden oluşuyor. Audi bu çerçeveyi yaparken krom, molibden ve vanadyum (CrMoV) alaşım elementlerini içeren bir alaşım tercih etti. Havacılık ve uzay endüstrisinde de kullanılan bu alaşım, ısıya dayanıklı, su verilerek tavlanmış çelikten oluşuyor.

Çerçeveyi, yönetmeliklerde tanımlanan geometriye uygun ve gerekli statik basınç testlerini karşılayacak şekilde inşa eden Audi, şasi arasındaki boşluklarda kullandığı kompozit malzemelerden yapılmış paneller sayesinde sürücülerin korunmasını da sağlıyor. Yırtılmaya sebep olacak bazı durumlara karşı Zylon ile desteklenen karbon fiber takviyeli plastikterden (CFRP) yapılan bu bileşenler, keskin ve sivri nesnelerin araç içine girmesini de engelliyor. Aynı şekilde, pilotları ve co-pilotları yüksek voltaj sistemiyle ilgili yaşanabilecek herhangi bir sorundan da koruyor.

Çelik sac şasi CFRP monokoklardan oluşan boru şeklindeki çerçeve tasarımlarını 2004-2011 arasında DTM’de, 2017-2018 arasında rallikrosta, 1999-2016 arasında LMP’de, 2012’de DTM touring otomobilinde ve 2017-2021 arasında da Formula E’de kullanan Audi, bu kadar çok programı bu kadar geniş ve başarılı bir şekilde hayata geçiren tek otomobil üreticisi.

Tüm ekip elektrikten kaynaklı yangına müdahale eğitim aldı

Dakar’da mücadele edecek RS Q e-Tron araçlardaki yüksek voltajlı sistem, doğal olarak çoklu koruma gerektiriyor. Merkezi olarak yerleştirilmiş yüksek voltajlı batarya, bazıları Zylon ile güçlendirilmiş CFRP yapılarıyla kapsüllenmiş.  Audi’nin yüksek voltaj koruma konsepti, LMP ve Formula E’den bilinen bir ISO monitörüyle tamamlanıyor. Tehlikeli arıza akımlarını tespit eden sistem, çarpışma gibi maksimum kinetik yüklerin oluşması ve bir eşik değerinin üzerine çıkılması halinde otomatik olarak kapanıyor. Gövde üzerindeki kontrol lambaları ve sesli sinyal tonu, bir kaza sonrasında ekiplere tehlike uyarısı gönderme görevi de görüyor.

Araç içi yangın söndürme sisteminde bulunan elektrik yalıtkanlı yangın söndürme maddesi, aynı zamanda su geçişleri sırasında sistemin suya karşı optimum yalıtımını da sağlıyor. Bununla birlikte, pilot ve co-pilot da dahil olmak üzere tüm ekip, organizatörün kurtarma ekipleri için yaptığı yüksek voltaj eğitimlerini de aldı.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu