FeaturedHaberlerOtomobil Sporları

Yeni Formula 1 sezonu için değişen lastik stratejileri




Formula 1 sezonun başlaması günden güne yaklaşırken Pirelli yeni lastik stratejilerini açıkladı. İşte detaylar.

Formula 1, ilk şampiyonanın düzenlendiği 1950’de olduğu gibi yine Pirelli’nin önünü çektiği bir teknik devrimi başlatmaya hazırlanıyor. Yarım asırdan uzun süre 13 inç lastiklerle koşulan şampiyonada şimdi lastik ebadının 18 inçe çıkarılması, 2022’de yer etkisini tekrar dikkate alan yeni teknik regülasyonlarda önemli bir rol oynuyor.

Tasarım sürecinde 10.000 saatten fazla kapalı ortam testi ve 5.000 saati aşkın simülasyon gerçekleştirilirken 70’in üzerinde sanal prototip geliştirildi. Sonuçta yaratılan 30 farklı spesifikasyonlu lastik, tüm takımlar tarafından 20.000 kilometreden fazla test edildi.

Bu süreçte kritik bir rol oynayan pilotların her biri çeşitli noktalarda geliştirmelere katkıda bulunurken geri bildirimleriyle Pirelli’nin nihai spesifikasyonları kesinleştirmesine yardımcı oldu.

Yeni lastikler, önceki 13 inç lastiklere kıyasla daha geniş bir çalışma aralığına sahip oldukları gibi ısınma sürecinden ödün vermiyorlar. Sonuç olarak aşırı ısınma sınırlı kalırken bozulma da azalıyor. Ayrıca lastik battaniyeleri için yeni sıcaklık limitleri belirlendi.

Buna göre, tüm lastikler daha önce olduğu gibi önde 100 derece ve arkada 80 derece yerine 70 dereceye kadar ısıtılacak. Lastik battaniyesi sıcaklıklarının azaltılması, elektrik tüketimini düşürmeye ve sürdürülebilirliğe yardımcı olmak için gelecek sezonlarda lastik battaniyelerinin kademeli olarak kaldırılması planının bir parçasını oluşturuyor.

Öte yandan, yeni 18 inç versiyonların normal araç sürücülerinin kullandığı lastiklere daha çok benzemesi Pirelli’nin Formula 1 teknolojisini yol lastiklerine aktarmasına da yardımcı oluyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu