öyle ekspere böyle muameleVallahi ilginc insanlariz![]()

öyle ekspere böyle muameleVallahi ilginc insanlariz![]()
@ulas79 bence ekspertizler hemen pert ediyor arabayi, arkadasin araba kaza yapmisti, bisey yoktu cocugun arabada, hemen perte cikarmislardi, yapmayin etmeyin falan, pert...
Bakmayın sizi o ekspertizlere, kasko şirketlerine.. Yukarıda görseli paylaşılan, arkadan ciddi darbe alıp yüksek ihtimal şase yamulmasından dolayı perte ayrılan civic sedan araçtan kasko şirketinin zararı pert parası verse bile minimum düzeyde. Kasko şirketleri perte ayrılan aracın parasını verdiği an araç onların üstüne geçiyor. O aracın motoru sapasağlam duruyor. Sağlam kalan parçaları ayırtıp piyasada satıyorlar. Bunlar az çakal değil yani. Hadi satmaya satsınlar eyvallah da pert parası vermeye geldiğinde milleti uğraştırıp duruyorlar.asla pert etmiyorlar. onu belli bir oranı var her şeyden evvel Özgür. binbir türlü oyun var. herkes şirk kurnazı olunca müşteri sigortacıyı sigortacı müşteriyi hükumet hepsini birden.. arkadaşın 80k kasko değeri olan arabası 25000'tlık masraflı kazaya karıştı 4 airbag açtı pert olmaz toplanır dediler % davasını dayanak olarak. tanıdığı vardı. serviste DSG'yi kırdırttı. pert oldu. aldı parasını..
Sözleşmedeki kasko değeri resmi bir rakam diyebiliriz. Aslında araç perte ayrıldıktan sonra kaza yapmadan evvel ki kondisyonu, km'si, daha önce hasarı olup olmadığı, donanım özellikleri, şanzıman - motor özellikleri v.b durumları tek tek not alınıp piyasa araştırması yapılıyor. 2.el otomobil ilan siteleri, galeriler v.b her yerden o aracın piyasa fiyatını alıyorlar, kasko değeri rakamıyla karşılaştırıp ortalama bir rakam söylüyorlar. Pazarlık yapmaya gücün varsa, tanıdığın varsa sözleşmedeki kasko değerinden biraz daha yüksek bir rakam da alabilirsin.Pert konusunda bildigim yanlis mi ? Ornegin arabayi o km aldiniz ve kasko degeri 100 milyar. Araba 4 sene sonra pert oldu diyelim. O yil arabanin degeri hangi paraya dustuyse piyasada (ornegin 60 milyar )o kadar para veriyor sirket diye biliyorum.
Peki bu ncap ve iihs gibi güvenlik testi yapan üst düzey kuruluşlar, önden iki çarpışma, yandan iki çarpışma, takla testi ve hatta yaya testi bile yapıyorken neden hiç arkadan çarpışma testi yapmazlar ? Halbuki oldukça sık karşılaşılan bir kaza türüdür bu.
Muhtemelen buna benzer bir sebebi vardır fakat incik cincik her şeyi güvenlik testine sokuyorlarken bunu atlamaları biraz midemi bulandırmıyor değil. Önden çarpışmada öndekileri koruyan bir sürü hava yastığı, elektronik güvenlik ekipmanı olabiliyor ama arkadan darbe alındığında yolcuların sırtını, ensesini, kafasını koruyan hiç bir güvenlik ekipmanı yok. Mesela yabancı ülkelerde de otoban hızlarında çok sık karşılaşılan kaza senaryolarından biri de zincirleme trafik kazaları esnasında arkadan gelen aracın hızla çarpması durumudur. Hele ki iihs artık araçların far aydınlatma performanslarını bile güvenlik puanı olarak eklerken bunu atlaması bana garip geliyor.Belki arkadan darbe alan araba için istatistiksel olarak yarlanmayla sebep olan kaza sayısı azdır..
Bundan olabilir..
Bence onlar nereden puan kırabiliriz düşüncesindeler. Kaza testlerini vb çok önemsemiyorum.Muhtemelen buna benzer bir sebebi vardır fakat incik cincik her şeyi güvenlik testine sokuyorlarken bunu atlamaları biraz midemi bulandırmıyor değil. Önden çarpışmada öndekileri koruyan bir sürü hava yastığı, elektronik güvenlik ekipmanı olabiliyor ama arkadan darbe alındığında yolcuların sırtını, ensesini, kafasını koruyan hiç bir güvenlik ekipmanı yok. Mesela yabancı ülkelerde de otoban hızlarında çok sık karşılaşılan kaza senaryolarından biri de zincirleme trafik kazaları esnasında arkadan gelen aracın hızla çarpması durumudur. Hele ki iihs artık araçların far aydınlatma performanslarını bile güvenlik puanı olarak eklerken bunu atlaması bana garip geliyor.
Bir zamanlar gönüllü olan bazı modellerde arkadan çarpışma testleri yapıyorlarmış. Yolcuların sırt ve boyunları ne kadar hasar alıyor notlandırıyorlamış ama pek ayrıntılı bir şey değilmiş. Zaten sonrasında da yanlışım yoksa bunun üzerine gidilmemiş. Bende diyorum ki acaba markalar mı bastırıyor ? Small overlap testini yolcu tarafı için yaptıklarında çoğu marka sınıfta kalmıştı. Arkadan yapılan kazalarda kaç marka sınıfta kalır tahmin etmek bile istemiyorum.Bence onlar nereden puan kırabiliriz düşüncesindeler. Kaza testlerini vb çok önemsemiyorum.
Pert olup sigortaya geçmiş her araç parçalatılıp satılacak bir yeri olmayabiliyor. Öyle araçların kasko şirketi elden çıkarıyor, alan kişi de uygun fiyata toplayıp satıyor. Tam tersi de olabiliyor; aracın motoru v.s sağlam oluyor, toplatılıp tekrar trafiğe sokuluyor. Nasıl olduğunu bilmiyorum ama trafikte pert olarak gözüken bir araç toplandıktan sonra bazı prosedürlerle tekrar trafiğe sokulabiliyor.Peki bir sey sorcam, bu agir hasar kayitli diye yaziyor sorgulayinca, pert olmus araba demek degil mi o? Yani arac pert olmus, sigorta sirketi almis, sonra baska birine satmis, o kiskde toplamis
her zaman değil aslında. yanlışım varsa bilen biri düzeltsinPeki bir sey sorcam, bu agir hasar kayitli diye yaziyor sorgulayinca, pert olmus araba demek degil mi o? Yani arac pert olmus, sigorta sirketi almis, sonra baska birine satmis, o kiskde toplamis
Tabii.. Benim bildiğim de o yönde. Ağır hasar kayıtlı araç her zaman perte ayrılmış olmayabiliyor. En azından benim bildiğim bu yönde.her zaman değil aslında. yanlışım varsa bilen biri düzeltsin
arabanın değerinden kendimiz de anlayabiliriz onu 3 aşağı 5 yukarı diye düşünüyorum. Mesela reno symbol ün 20 25 bin TL'lik ağır bir hasar kaydı var ise pertten toplamadır diyebiliriz. Ama premium marka örneğin mercedes 2017 model bir E serisinde 20bin TL ağır hasar kaydı görürsek fotoğraflar ve yapılan işlemlerin faturalarıyla parçasının pahalı olmasından dolayı ağır hasar kaydı çıkmış denilebilir..Tabii.. Benim bildiğim de o yönde. Ağır hasar kayıtlı araç her zaman perte ayrılmış olmayabiliyor. En azından benim bildiğim bu yönde.
Yanlış biliyormuşuz. Ağır hasar kaydı = Pert anlamına geliyormuş. Şöyle bir ifade buldum; Hasar kaydının biraz daha ağırına ise pert diğer bir tabirle ağır hasar kaydı denilmektedir. Pert, sigortalı aracın %70'inin veya daha fazlasının hasara uğraması ya da onarım masraflarının sigorta değerine yaklaşması demektir.arabanın değerinden kendimiz de anlayabiliriz onu 3 aşağı 5 yukarı diye düşünüyorum. Mesela reno symbol ün 20 25 bin TL'lik ağır bir hasar kaydı var ise pertten toplamadır diyebiliriz. Ama premium marka örneğin mercedes 2017 model bir E serisinde 20bin TL ağır hasar kaydı görürsek fotoğraflar ve yapılan işlemlerin faturalarıyla parçasının pahalı olmasından dolayı ağır hasar kaydı çıkmış denilebilir..
çekme belgesi hakkında 2 bildiğim şey var araç pert oluyor ve araç sahibinin toplayacak maddi gücü olmayınca çekme belgesi çıkartıyor, satarken de karşı tarafla anlaşıldığı takdirde o şekilde satılıyor. bir de kendi tanıdığımdan biliyorum araç ful yatıyor, vergi borcu ıvırı zıvırı olmasın diye araca çekme belgesi çıkartıp trafikten çekmişti. tüm vergilerden muaf oluyorsun o şekilde..Devletin bence asil bu ise el atmasi lazim, agir hasar kayitli araba kesinlikle trafige geri donememeli, sadece parca parca satilabilmeli.
Peki 2 adet sorum daha var:
Cekme belgeli/hurda belgeli arac nedir?
Bu cikmacilarda plakasiz sifir kazasiz(gorunurde)ama cekme belgeli arabalar oluyor, onlar gercekten pert mi yoksa calinti mi? Bana direk calinti gibi geliyor.
Hurda belgeli araç tekrar onarılsa bile trafiğe çıkarılamıyor. Çekme belgeli araçlar ise çıkarılabiliyor. Şöyle bir link var belki sorularına cevap olur.Devletin bence asil bu ise el atmasi lazim, agir hasar kayitli araba kesinlikle trafige geri donememeli, sadece parca parca satilabilmeli.
Peki 2 adet sorum daha var:
Cekme belgeli/hurda belgeli arac nedir?
Bu cikmacilarda plakasiz sifir kazasiz(gorunurde)ama cekme belgeli arabalar oluyor, onlar gercekten pert mi yoksa calinti mi? Bana direk calinti gibi geliyor.
Şunun gibi bir test olmadıktan sonra bu yazılanlar bana biraz farazi geliyor. Bir de kaza fotosuna bakıp da bu araç tenekeden yapılmış mantığını aştığımızı düşünüyordum.
Bu o aracın amortisör geometrisinden kaynaklanıyor ,tahminim az bir esneme payı bırakan amortisör kullanılmış bu da fazla çukurlu yerlerde vuruntulu çalışmasına sebep olur ama viraj kabiliyetini yükseltir tabi çok gergin bir araç olduğundan konfor düşüktürGeçenlerde facebookta aracı eğimli bir yere park eden bir Civic hb sahibi aracın tek tekerleğinin havada olduğunu fark edince fotosunu çekip yayınlamıştı.
Ekli dosyayı görüntüle 10881 Ekli dosyayı görüntüle 10883
Sedan kasa sahibi arkadaşım apartmanın altındaki otoparka girmeye çalışırken ilk önce ufak bir rampadan çıkması gerekiyor. Rampaya çapraz girerse bir tekerlek havaya kalkıp tekerlek askıda kalıyor.