Bana gore ikinci elde ve dusuk sinifta mantikli cunku sene basinda 1.3 cdti corsa aldik 1.2 veya 1.4 benzinli arasinda benzer kondisyondaki arabalarda tas catlasin 2 3 bin tl farkediyordu(arac fiyati icin yaklasik %5 lik bir fark) . O arada ki farka bence degiyor.
Ama sifirda veya daha yeni ve ust segment araclar icin bence degmez mesela vag'in 1.0 tsi motoru fiyat farkindan dolayi daha karli olur bence.
Dusuk segmenti ele alip degerlendirecegim;
1 sene oncesinde s.icinde getz vardi. 1.4 ort hiz max 20 araba 4. Vitesi gormuyordu ve 10 litre civarinda yakiyordu. Gidisi sessizligi guzeldi.
Yil basinda corsa 1.3 cdti ye gectik. Ayni kosullarda 6 litre yakiyor. Evet 1.3 dizel yurumuyor sesi kaba hatta bence sehir ici kucuk dizel motor zorlandigi icin nispeten buyuk hacimde ki(1.5 dci yada 1.6 tdi) lerle benzer hatta bazen fazla yakiyor. (1.5dci benzer kullanimda clio ile 5.5)
2 3 bin tl az verip benzinli 1.4l corsa almis olsaydik ne olurdu. Arkadasimin ablasinda var ve arac cok benzer kosullarda kulaniliyor 10.8 l yakiyor.(daha bu aksam muhabbeti dondu

)Yani yine getz ile benzer bi tuketim.
Yani yaklasik olarak 4 litreye yakin fark var 100 kilometrede
Getz veya 1.4 corsa ile suan ki kosullarda 10x6.9=69 tl
Corsa ile 6x6.3=37.8 tl ye geliyor. Yani 100km de yaklasik olarak 31 tl farkediyor.
Yilda 7000 km yaptigini dusunursek
70x69=4830tl benzinli arac
70x38=2660tl dizel arac
Yilda 4830-2660=2170 tl lik bir fark oluyor ki aldigimiz zamana gore bizim kullanimimizda neredeyse 1 yilda benzin dizel farkini cikarmis oluyor.
Bakim maliyetlerine girmek gerekirse de internetten baktigimda 1.4l luk motorda parca fiyati ( hava filtresi yağ filtresi polen filtresi ) 135 tl iken 1.3 cdti'nin bakim parca fiyati 366 tl (ekstradan mazot filtresi var) iscilik ve yag fiyatlarinin cok fark etmeyecegini tahmin ediyorum.
Bakim tarafinda da yaklasik 200 tl lik bir fark oldugunu dusundugumuzde dizel benim ekonomik durumuma gore daha mantikli.
Bence benzin dizel arasinda ki fark arac sinifindan fiyatindan ve kullanimdan kullanima cok degisiyor. O yuzden ezbere benzinli veya dizel arac iyi, ekonomik demek dogru degil. Bu durum aslinda tamamen kullaniciya bagli.