Selamlar,
201.000 km'de aldığım kırmızı Polo'm geçtiğimiz hafta 209.000 km'ye ulaştı.
Haftasonu ise aracımın birkaç canımı sıkan eksiklerini gidermeye çalıştım.
İlk olarak kaloriferi açtığımda toz kokusu vardı, polen filtresini karbonlu Mann alıp değiştirmeme rağmen düzelmemişti.
Sorunun kaynağı olarak kalorifer fanından şüphelendiğim için sökmeye başladım. Torpidonun arkasında yer alan fanı söktüm ve ebe çıkarıp dağıttım. Her tarafını güzelce tozdan arındıracak şekilde temizledim ve dönen motoru yağladım.
Topladıktan sonra yerine takıp kontrol ettikten sonra kokuda bariz bir azalma olduğunu farkettim, ancak halen kalan az miktardaki koku için klima yollarını temizleyeceğim.
Temizlik öncesi fotoğraf: (sonrasını çekmemişim ama fanın her kanadı beyazladı)
Bu kasa Polo'lar genel olarak çok sorunsuz ve sağlam ancak 2 kronik arızasından birisi katalizör arızası, diğeri ise boğaz kelebeğinin bozulması. Benim aracın da katalizör ilk sahibinde iken iptal edilmiş ve motor arıza lambası sürekli yanıyordu.
Yanan bu arıza lambası ise gözüme inanılmaz derecede batıyordu.
Yeni katalizör taktırmak da 20.000 TL seviyelerinde olunca mecburen arıza lambasını görmemeye çalışıyordum.
Gösterge tablosunda da sağ sinyalin yeşil ledi patlayınca fırsat bu fırsat diyip göstergeyi dışarı aldım ve içini açtım.
Bu kasa Vw'ler için bilginiz olsun, immobilizer'i gösterge ile okuduğu için gösterge sökükken araba ateşlemeye izin vermiyor. Gösterge sökük şekilde ledleri almaya giderken şöyle bir görüntü oluştu. Vites seçim ekranı daha da zarar görmesin diye karton arasına alarak muhafaza ettim.
Hem yeşil ledi değiştirdim, hem de arıza lambasının aydınlatmasını söktüm ve yerine diyot lehimledim.
İlerde olabilecek herhangi bir arıza durumunda zaten orada sürekli yanan arıza lambasından kaynaklı bir fark gözlemleyemeyecektim.
Satacağım zaman da (daha beraberiz, durum bunu gösteriyor) alacak olan arkadaşa durumu anlatırım ve forumun konusunu da okuturum.
Bu haliyle tam istediğim gibi oldu, en azından hem tüm ledler yanıyor hem de gözüme arıza lambası batmıyor.
Bulursam vites ekranını da tekrar açıp değiştireceğim, göstergenin o kısmında vitesi gösteren lcd bir panel var ancak sıfırını bulamadım, çıkma gösterge alıp dağıtmak aklıma gelse de çıkmaya da pek güvenemedim. Lehimlerini yeniledim ancak pek bir değişiklik olmadı.
Önceki mesajlarda bahsettiğim rölanti probleminin de yüksek ihtimal ile çözümünü şarj dinamosu revizesi ile bulacağız.
Araç elektriksel yükler (far, fan, kalorifer, rezistans vs) açıkken 12.8'lere kadar voltaj değerini düşürüyor, yeterince şarj sağlayamıyor (normalde min. 13.4 falan olması gerekiyormuş).
Zaten problem elektrik tüketicilerini açtığımda rölantinin hareket etmesiydi, bu problem benim de mantığıma oturdu gibi.
Haftasonu inşallah hallettireceğim, şimdilik güncellemeler bu kadar.