'04 1.4 16V Vw Polo Basicline Otomatik

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan alkın
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Featured
Selamlar, güncelleme geçelim istedim.

Arabayı geçtiğimiz cumartesi motor rektefiyesi işleminden sonra teslim aldım ve şuan rodaj sürecindeyim. bknz (rodaj sürecini anlattığım link)

Değişen parçaları aşağıda belirteyim.

Shell Helix Ultra ECT Multi 5w30 7 litre (3,5 litresi ilk marşta içeriyi temizledi ve çöpe gitti. kalan 3,5 litre motorda şuan, rodaj bitiminde bu da çöpe gidecek.)
Total 3 Litre pembe antifri kalanı abant içme suyu :D
Mann yağ filtresi (ilk marş sonrası 15 dk rölantide çalışıp içeriyi temizleyen yağ sonunda çöpe gitti.)
UFI yağ filtresi (şuan üzerinde bu var, rodaj bitiminde bu da çöpe gidecek.)
INA itici takımı
Elring üst takım conta takımı set
Elring alt takım conta takımı set
Güneş sübap takımı
Metelli sübap gaydı takımı
Mahle piston, segman takımı
Mahle ana yatak, kol yatak, kenar ay yatak takımı
Valeo devirdaim su pompası
Topran termostat gövdesi
Adler yağ seperatör oringi
Liqui moly yüksek ısıya dayanıklı sıvı conta
Motor rektefiyeci işçiliği
Mekanik İşçillik

500 km oldu, şuanlık ters giden herhangi bir durum çok şükür yok. Rodaj bakımından sonra da kafa rahat şekilde normal kullanıma döneceğim diye ümit ediyorum.

Buradan motoru toplayan Dönmez Oto BMW Murat Abi'ye de tekrardan teşekkür ederim.
Hem her türlü konuda benim de titizliğimi bilerek tüm nazımı çekti, hem de motor sökülmüşken kaputun iç kısımlarını yıkama, karter pis görünüyor diye karteri boyama gibi ben demediğim halde göze de güzel gelecek detayları atlamadan ince ince yapmış olması yapılan işçiliğin benim daha çok içime sinmemi sağladı.

Fotoğraflar da aşağıdaki gibi:

WhatsApp Image 2025-12-30 at 10.36.18.jpeg
WhatsApp Image 2025-12-30 at 10.36.19.jpeg
WhatsApp Image 2025-12-30 at 10.36.19(1).jpeg
WhatsApp Image 2025-12-30 at 10.36.19(2).jpeg
WhatsApp Image 2025-12-30 at 10.36.19(3).jpeg

Sonrasında da yakıtını alıp karlı/buzlu Ankara'da leş şekilde sürüyoruz. Arabayı yıkanmış şekilde teslim aldım ama 400 km içinde geldiği durum ortada:D

WhatsApp Image 2025-12-30 at 10.36.19(4).jpeg

Selamlar,

Rodaj sürecimiz 1553 km yaptıktan sonra tamamlandı.

Motora ilk konan yağ 5w30 Shell Helix Ultra Multi Ect Vw onaylı yağ idi.

Rodaj sürecinin tamamında zaten normalde de olması gerektiği gibi hiçbir şekilde soğuk motorda gaza yüklenmedim,
İlk 200 km 3000 rpm'yi geçmedim ve devri mümkün olduğunca sürekli gezdirdim, sabit tutmadım.
200-600 km arasında devir 3500 rpm'ye kadar yükseldi ve devir gezdirme süreçlerim devam etti.
600-1553 km arasında da max gördüğüm devir 4500 rpm oldu, devir gezdirme çabalarım devam etti.

Araç bu süreç içersinde dur-kalk trafik görmedi desem doğru olur herhalde, rodajdayım diye sürekli çevreyolu sağ şeritten ilerledim.

Rodajın sonunda da tabii ki rodaj bakımına girdik.

5w30 Shell yağın seviyesini rodaj sürecinde hiç eksilmediğini gördüğümde gelen cesaretle kış mevsiminde olduğumuzdan ve önerilen yağ viskozitesinde olduğundan 0w30 Mobil-1 ESP tercih ettim. Kışın soğukken ilk çalıştırmalarda yağlaması daha iyi olsun diye düşündüm, hatta @Toprak tarafından da ikna edildim.

Mann filtre seti de değişti, motor yapım aşamasında iridyum ngk bujileri sanayide bulamadığım için eski bujileri temizleyip takmıştık. İnternetten ngk iridyum buji alıp rodaj bakımında onları da değiştirdim.

Malzemelerimiz şu şekilde:

WhatsApp Image 2026-01-11 at 09.00.24.jpeg

Ardından kötü durumda olan direksiyon kılıfı uzun süren çevre yolu kullanımlarında elime yapışmaya başlamıştı. Mr DIY'dan universal bir direksiyon kılıfı aldım. İlerleyen zamanlarda bir döşemecide kaplatır mıyım bilmiyorum, kimi insan bu direksiyon kılıfına baya takıntılı oluyor ancak benim için bu da işimi görüyor.

WhatsApp Image 2026-01-11 at 09.00.24(1).jpeg

Son olarak da benzinlikte Ankara'ya gelen yağışlarda verdiğimiz pozu ekleyeyim, detaylı bir temizlik yapmak istiyorum ancak hava şuan buna müsait değil.

WhatsApp Image 2026-01-11 at 09.00.25.jpeg

WhatsApp Image 2026-01-13 at 17.36.43.jpeg

Bu polo özelinde değil tüm araba kullanıcılarına tavsiyemdir.

Mr.DIY'dan aldığım bu telefon tutucuyu araca taktım, benim yüzeyim eğimli olduğu için çift taraflı ile uyguladım ancak ürünün kalitesinden son derece memnunum.

Herkese tavsiye ederim. Ürünün linkini bulamadım ancak vantuzlu çeşitlerden.