Fiat Egea 1.4 Fire 6 ileri manuel lpgsiz
İzmit-Fatsa yolculuğu
5 kişi + Dolu bagaj(2 büyük 1 orta 1 küçük boy valiz, gelinlik damatlık ve abiye elbiseler, sırt çantaları, piknik çantası, yaklaşık 15 litre su çay ve meşrubat)
ortalama hız fotodaki gibiydi yer yer 150yi de gördük yer yer radarlarla 70 e de düştük. Samsun’dan sonra yola tahammülüm azalınca seri kalkışlar ve daha kontrolsüz gaz fren kullanımı sonucunda 5.7lt/100km ortalama ile yolculuğu tamamladık.
Özetle bana ait olmasa da 1.4 Fire Egea boklanmayı hak eden bir otomobil değil. O kadar yüke ve yolcuya rağmen rampalarda yerinde ve zamanında vites düşürürseniz gayette güzel yol alabilirsiniz. Şahsen ben 80in altına düşmedim o da virajlı ve trafikliyken oldu. 6 vitesli araba diye 4e düşmekten devir çevirmekten gocunmamak gerek. Öyle araba geberene kadar beklenirse 2.vitese de düşürür. Yakıt tüketimi verisi de ortada. Yağ eksiltme de yaşamadık. Uçmuyor kaçmıyor o beklentide de olmamak lazım.
Ekli dosyayı görüntüle 47179
Ben 1.6 dizel 110hp focusla bile 2 kişiyken bazı yerlerde 5'ten 4'e çekip gittiğim oluyordu sırf hız düşmesin diye,
İnsanlarımızın çoğunda vites atmaya alerjisi var, benim babam da mesela vites atmamakta inatçıdır, geç vites düşürdüğü için çok kez aracı baymıştır (araç fark etmiyor),
Halbuki zamanında vitesi düşürüp ilerlense hem daha az yakacak araba, hem de araç ve şoför strese binmeyecek, trafik yavaşlamayacak,
Neyse başka bir şeyden bahsedeyim bende,
2.0 dizel 163hp yarı otomatik 1650kg boş ağırlığa sahip, yüklendiği zaman 2 tonu geçen Mondeo, 1.6 dizel 110hp 5 ileri manuel 1350kg boş ağırlık ve içinde 2 kişi + bagaj dolu olan focus'tan aynı koşullarda uzun yolda daha az yakıyor,
Ordudan İstanbul'a 2 araba gelirken fark etmiştim bunu, hep arka arkaya hız düşmeden gittik, mola yerleri falan hep aynıydı, anlık 160-190 görülen yerler de olmuştu, Mondeoyu 3 kişi + bagaj, focusu ise 2 kişi+ bagaj olacak şeklinde kullanmıştık,
Focus 7-7.5 litre yakarken Mondeo ise 6.2-6.5 litre gibi yaktı,
Şehir içindeyken ise tam tersi oluyor tabi,
Sadece uzun yol yapan biri yüksek hızlarda gitmeyi seviyorsa, 120-130km/h altına çok düşmüyorsa eski araçlarda 2 litre motoru olanlar daha az yakacaktır benim fikrim,
Yeni nesil araçlar dizel benzin fark etmeksizin az yakıyor bu hızlarda (1 litre olmadığı müddet tabi),
Bu kadar