Auto Detailing , Araba Kaplama sektörleri ve geleceği

deneme123123

Asfalt Kurutucu
27
Merhabalar. Sizce auto detailing, oto yıkama ve araba kaplama sektörlerinin sizce geleceği varmı? Yoksa bir furyamı sizce? Bence kaplama ve detailingin geleceği var ama yıkamalar yerini ileride komple makineye bırakacakmış gibime geliyor. Sizce durum ne olur?

Merhabalar, furya olduğunu söyleyemeyiz.
Çünkü ilk detailing firmalarından olan Meguiars'ın kurulduğu yıllar, otomobillerin ilk üretilmeye başlandığı yıllar desek yanlış olmaz. O zamandan günümüze kadar otomotiv bakımına önem verildiğini görüyoruz.
İnsanlar bu kadar para bağladıkları otomobillerine mutlaka iyi bakmak isterler ama bakım düzeyi-refah düzeyi ile doğru orantılıdır diyebiliriz.
Yerli detailing ürün tedarikçileri henüz çok başarılı bulunmuyorlar, dolayısıyla Detailing sektöründe oldukça dışa bağımlıyız.
Döviz kurları bile detailinge olan ilgide önemli rol oynuyor.

Yani ifade etmek istediğim şu, Detailing'e - Car Care'ye her zaman ilgi var ama bazen azalır bazen artar. İnsanların önceliği değişebilir.

Oto yıkamacılar & Makina konusuna gelirsek ;
Otoyıkamacılar ile detailingcileri bir tutmamak lazım, katî bir şekilde ayırmak lazım. Otoyıkamacılar diye tabir ettiğimiz işletmeler maliyet-müşteri kaygısı gözeten işletmeler. Detailingciler ise her ne kadar maliyet ve müşteri kaygısı gözetseler dahi diğerlerine göre asgari boyuttadır, her araba kullanıcısına hitap etmezler-müşteri kitleleri bellidir.
Makinalar, Otoyıkamacılara gidenler için bir tercih olabilir ama bu konuda biraz daha bilgi sahibi olanlar bilecektir ki makinaların bu kiri temas olmadan çözmesi için çok güçlü ilaçlara/şampuanlara ihtiyaç vardır bunlarında uzun vadede gözle görülür olumsuz etkileri olacaktır. Veya temas olacaksa -ki bu muhtemelen döner fırçalar ile olur- bunlarda arabanın boyasını hunharca çizeceklerdir.

Dış yıkama için dediğiniz makine durumu belki geçerli olabilir ama iç temizlik için insan gücünden vazgeçilmesi gibi bir durum olacağını sanmıyorum.

Her meslek evriliyor.

Detailing işi de, yıkama işi de evrilecek. Yıkama evrildi bile diyebiliriz, en azından dış yıkama evrildi. Dediğiniz gibi makineye geçti (ne kadar etkili olduğu tartışılır).

Ancak iç temizlik ve detailing araçlar var olduğu sürece olur düşüncesindeyim. Bu ikisi de insan gücü olmadan olamaz.

Her meslek evriliyor.

Detailing işi de, yıkama işi de evrilecek. Yıkama evrildi bile diyebiliriz, en azından dış yıkama evrildi. Dediğiniz gibi makineye geçti (ne kadar etkili olduğu tartışılır).

Ancak iç temizlik ve detailing araçlar var olduğu sürece olur düşüncesindeyim. Bu ikisi de insan gücü olmadan olamaz.
@Berkin bey nasıl evrildi ve evriliyor anlatabilir misiniz ?

Robowash diye bir sistem var, Kocaeli'de sanırım bir adet var. Kullanıldığını da görmedim. Diğer şehirlerde de henüz yaygın değil.
Yıkama evrildi derken kastınız nedir ?

Ya özellikle sosyal medyada böyle ünlü detailing ve araç kaplama firmalarının iş bitimi araç fotoğraflarını yayınlayınca insan böyle bir hevesleniyor. Tabii o projede büyük bir emek yatıyordur. Birde kazançlı bir işe benziyor. Yaşım 17. Üniversiteye hazırlanıyorum fakat bir yandan da Meslek seçimi esnasında çok kararsızım bu işi yapacağım diye aklımda kesin bir fikir yok ama aklımı bir kaç sektör çok kurcalıyor otomobil merakı olduğu için. Otomobil ve e ticaret sektörüne bir heves var diyebilirim. Gönül ister ki lüks otomobil galerim olsun ama tabii ki o kadar sermaye yok. E ticarette zaten yine sermaye işi. Otomobil kaplama ve auto detailing işi hem bir meslek hem de kısa ve uzun vadede kazançlı bir iş modeli gibi duruyor. Çok emek gerektiren bir iş olduğuda aşikâr. Açıkcası bir vintage detailing gibi, bir Gmg garage gibi bir işletmem olsun isterdim. Dediğim gibi şuan bir heves aşamasındayım belki 2-3 ay sonra hevesim gidedebilir veya bu işler seneler sonra çok evriledebilir belli olmaz. O yüzden meraklıyım açıkcası.

@Berkin bey nasıl evrildi ve evriliyor anlatabilir misiniz ?

Robowash diye bir sistem var, Kocaeli'de sanırım bir adet var. Kullanıldığını da görmedim. Diğer şehirlerde de henüz yaygın değil.
Yıkama evrildi derken kastınız nedir ?
30-40 yıl önce yıkama makinesi var mıydı? Yoktu. İnsanlar yıkıyordu. Şimdi bir aracın dışını insanın yıkamasına gerek yok makine yapabiliyor. Evrilmiş oluyor işte böylece :)

Mesela polisaj işlemini şu anda kim yapıyor, detailingciler değil mi? Bundan 10 sene sonra bütün dış polisajı makinelerin yapmayacağı ne malum? Eğer olursa evrimleşmiş olacak. Detailingciye iç mekan kalacak.

30-40 yıl önce yıkama makinesi var mıydı? Yoktu. İnsanlar yıkıyordu. Şimdi bir aracın dışını insanın yıkamasına gerek yok makine yapabiliyor. Evrilmiş oluyor işte böylece :)

Mesela polisaj işlemini şu anda kim yapıyor, detailingciler değil mi? Bundan 10 sene sonra bütün dış polisajı makinelerin yapmayacağı ne malum? Eğer olursa evrimleşmiş olacak. Detailingciye iç mekan kalacak.
Hocam yıkama işinde baya ilerlemiş sanırsam. Avrupada araç yıkama videosu izlemiştim. Arabanın üstüne yıkadıktan sonra makine hava tutuyor bayada suyu atıyor üstünden. Kurutmaya gerek kalmaz bence o kurutmadan sonra.

Abi Antalyada'da yıkama tüneli falan var.
Dostum yaşlarımız aynı sayılır abi demene gerek yok :)

Yıkama tüneli dediğimiz şey yukarıda da bahsettiğim gibi muhtemelen içerisinde fıskiyeler ve döner fırcalar barındırıyor.
Şampuanı sıkıyor ardından döner fırça ile temizliğe başlıyor. Bu döner fırça aşaması yukarıda da bahsettiğim gibi araç yüzeyinde Güneş ve ışık altında belli olan örümcek ağı şeklinde kılcal çiziklere sebep olur. Ve detailingciler için hiçbir zaman alternatif olmaz.

Bu işe yapmayı düşünüyorsan önce eğitimini almalısın, yukarıda bahsettiğin işletmelerden birisini biliyorum. Daha önce başka büyük bir detailing uygulama merkezinde çalışıyordu, sonra kendi iş yerini kurdu. Öncelikle işi öğrenmek gerekir sonra uygulama kısmına geçince eğer gerçekten bu iş hayalindeki iş ise gerekli tecrübeyi edindikten sonra ustandan müsaade istersin . Sonra kendi dükkanını kurarsın

Hocam yıkama makinasindan kastınızı biraz daha açabilir misiniz?

Şebeke suyunu basınçlı suya dönüştüren makinaya da "yıkama makinasi" denir

Robowash türevi temassız makinalara da
"Yıkama makinası" denebilir

Veya yıkama tüneli dediğimiz makinalar da
"Yıkama makinası" olarak isimlendirilebilir.

Sizin 30-40 yıl önce olmayıp bugün piyasanın evrildiğinden söz ettiğiniz yıkama makinaları hangileri olduğunu merak ettim

Hocam yıkama işinde baya ilerlemiş sanırsam. Avrupada araç yıkama videosu izlemiştim. Arabanın üstüne yıkadıktan sonra makine hava tutuyor bayada suyu atıyor üstünden. Kurutmaya gerek kalmaz bence o kurutmadan sonra.

Evet bende fırçanın hiç değmediği tamamen su ve hava gücüyle temassız yapılan yıkama makineleri gördüm. Boyadaki çizik ihtimali de ortadan kalkıyor.

Ya özellikle sosyal medyada böyle ünlü detailing ve araç kaplama firmalarının iş bitimi araç fotoğraflarını yayınlayınca insan böyle bir hevesleniyor. Tabii o projede büyük bir emek yatıyordur. Birde kazançlı bir işe benziyor. Yaşım 17. Üniversiteye hazırlanıyorum fakat bir yandan da Meslek seçimi esnasında çok kararsızım bu işi yapacağım diye aklımda kesin bir fikir yok ama aklımı bir kaç sektör çok kurcalıyor otomobil merakı olduğu için. Otomobil ve e ticaret sektörüne bir heves var diyebilirim. Gönül ister ki lüks otomobil galerim olsun ama tabii ki o kadar sermaye yok. E ticarette zaten yine sermaye işi. Otomobil kaplama ve auto detailing işi hem bir meslek hem de kısa ve uzun vadede kazançlı bir iş modeli gibi duruyor. Çok emek gerektiren bir iş olduğuda aşikâr. Açıkcası bir vintage detailing gibi, bir Gmg garage gibi bir işletmem olsun isterdim. Dediğim gibi şuan bir heves aşamasındayım belki 2-3 ay sonra hevesim gidedebilir veya bu işler seneler sonra çok evriledebilir belli olmaz. O yüzden meraklıyım açıkcası.
Her zaman hayallerinizin peşinden gidin. Bunu yapmamanızı söyleyen insanlar genellikle kendi başarısızlıklarından ötürü başkalarının da başarısız olmalarını istiyorlar.

Ama işte onun bir anlık bir heves mi yoksa gerçek bir istek mi olduğu da önemli :) Ama her şeyden en önemlisi üniversitenin bitmesi. Benim üniversitem 2 yıl uzadığı için şu anda yapmam gereken şeyleri yapamıyorum, başta o kadar umrumda değildi ama yaş şu anda 23 mezun olduğumda 25 olacağım. Bunu bile kafaya takıyorum, vakit kaybetmemek lazım zaman önemli.

Üniversiteyi bitirdikten sonra halen bunun hayalini kuruyorsanız üzerine gidersiniz. E-Ticaret yükselişi devam edecek, şu anda pasta büyük yiyen kişi sayısı az dolayısıyla herkese bol bol düşüyor ama gelecekte böyle olmayacak. E-Ticarette para da kazanabilirsiniz açta kalabilirsiniz çok sıkıntılı bir iştir. Operasyonlarını Türkiye'den İngiltere'ye taşıma kararı alan bir şirketten iş teklifi aldım, bir süre bünyelerinde çalıştım. 1 yılın sonunda çıktım. Çok riskli ve önünüzü göremiyorsunuz. Bence kimse e-ticarette önünü göremiyor. Çok riskli.

Galeri olayının da bir cacığı yok, sahip olmadığımız şeyler çok olağanüstü gözükürken kapınıda 15-20 tane BMW Mercedes görünce sıradanlaşıp keyifsizleşiyor. Bunu da yine Türkiye'nin en büyük birkaç galerisinden birisinde görev almış birisi olarak izlenimlerimden söyleyebilirim. Tıpkı her işte olduğu gibi, o işte de para var. Çoğu işte, düzgün yapılırsa güzel para var bence.

Ama detailing gerçekten takıntılısına çok keyifli bir iş gibi gözüküyor, ben bile yapmak isterdim :)

Hocam yıkama makinasindan kastınızı biraz daha açabilir misiniz?

Şebeke suyunu basınçlı suya dönüştüren makinaya da "yıkama makinasi" denir

Robowash türevi temassız makinalara da
"Yıkama makinası" denebilir

Veya yıkama tüneli dediğimiz makinalar da
"Yıkama makinası" olarak isimlendirilebilir.

Sizin 30-40 yıl önce olmayıp bugün piyasanın evrildiğinden söz ettiğiniz yıkama makinaları hangileri olduğunu merak ettim
Hepsini sayıyorum tünel olanlar da temassız olanlarda. İkisi de yıllar önce yoktu.

Evet bende fırçanın hiç değmediği tamamen su ve hava gücüyle temassız yapılan yıkama makineleri gördüm. Boyadaki çizik ihtimali de ortadan kalkıyor.

Her zaman hayallerinizin peşinden gidin. Bunu yapmamanızı söyleyen insanlar genellikle kendi başarısızlıklarından ötürü başkalarının da başarısız olmalarını istiyorlar.

Ama işte onun bir anlık bir heves mi yoksa gerçek bir istek mi olduğu da önemli :) Ama her şeyden en önemlisi üniversitenin bitmesi. Benim üniversitem 2 yıl uzadığı için şu anda yapmam gereken şeyleri yapamıyorum, başta o kadar umrumda değildi ama yaş şu anda 23 mezun olduğumda 25 olacağım. Bunu bile kafaya takıyorum, vakit kaybetmemek lazım zaman önemli.

Üniversiteyi bitirdikten sonra halen bunun hayalini kuruyorsanız üzerine gidersiniz. E-Ticaret yükselişi devam edecek, şu anda pasta büyük yiyen kişi sayısı az dolayısıyla herkese bol bol düşüyor ama gelecekte böyle olmayacak. E-Ticarette para da kazanabilirsiniz açta kalabilirsiniz çok sıkıntılı bir iştir. Operasyonlarını Türkiye'den İngiltere'ye taşıma kararı alan bir şirketten iş teklifi aldım, bir süre bünyelerinde çalıştım. 1 yılın sonunda çıktım. Çok riskli ve önünüzü göremiyorsunuz. Bence kimse e-ticarette önünü göremiyor. Çok riskli.

Galeri olayının da bir cacığı yok, sahip olmadığımız şeyler çok olağanüstü gözükürken kapınıda 15-20 tane BMW Mercedes görünce sıradanlaşıp keyifsizleşiyor. Bunu da yine Türkiye'nin en büyük birkaç galerisinden birisinde görev almış birisi olarak izlenimlerimden söyleyebilirim. Tıpkı her işte olduğu gibi, o işte de para var. Çoğu işte, düzgün yapılırsa güzel para var bence.

Ama detailing gerçekten takıntılısına çok keyifli bir iş gibi gözüküyor, ben bile yapmak isterdim :)
Abi mesela instagramda bir otomobil galerisi takip ediyorum lüks segment araba satıyor. Genelde araçlarını megiuars bayisinde işlemlerini yaptırıyor zannedersem hikaye paylaşıyor çünkü. Benimde profesyonel işletme gördüğümde böyle içim kıpır kıpır olur. Megiuars olan işletmeler zaten kurumsal olduğu için siyah tonlu renkler vs olsun profesyonel ve güzel duruyor. Tabii ki daha bir çok firma ve örnek var ben sadece örnek verdim. Örneğin bende bir marka olmak isterdim. Yani firmamın ismi geçtiğinde "o adamlar iyi yapıyor abi ya" kelimesinin söylenmesini isterdim mesela. Tabii ki zaman geçtikçe ekip olmak isterdim. 35-40 yaşlarındada açıkcası biraz daha işin misafir ağırlama,uğurlama tarzında olmak isterdim. Tabii nasip kısmet. :)

Abi mesela instagramda bir otomobil galerisi takip ediyorum lüks segment araba satıyor. Genelde araçlarını megiuars bayisinde işlemlerini yaptırıyor zannedersem hikaye paylaşıyor çünkü. Benimde profesyonel işletme gördüğümde böyle içim kıpır kıpır olur. Megiuars olan işletmeler zaten kurumsal olduğu için siyah tonlu renkler vs olsun profesyonel ve güzel duruyor. Tabii ki daha bir çok firma ve örnek var ben sadece örnek verdim. Örneğin bende bir marka olmak isterdim. Yani firmamın ismi geçtiğinde "o adamlar iyi yapıyor abi ya" kelimesinin söylenmesini isterdim mesela. Tabii ki zaman geçtikçe ekip olmak isterdim. 35-40 yaşlarındada açıkcası biraz daha işin misafir ağırlama,uğurlama tarzında olmak isterdim. Tabii nasip kısmet. :)
Tabi ki neden olmasın isterseniz olur söyledikleriniz gayet olabilecek şeyler. Hayal edin çevrenizi takmayın bol bol çalışın.

Olay dediğiniz gibi işini iyi yapmada yatıyor.Emek veren, içinde o işe aşk duyan, para yatıran ve karşılığında başarısız olan biri olamaz bence.Çünkü işini seversen ve en iyisini yapmayı hedeflersen hızla tanınır ve müşteri kitlesi edinirsin,tercih edildikçe sermaye elde eder işine farklılıklar da katarsın.Bu süreç böyle ilerler.

Merhaba. Soruna bir muhendis ve egitimci olarak cevaplamaya calisayim. Umarim yardimci olur.

1-) Genel giris: Oto temizlik ve yikama eskiden var olan ve gelecekte de var olacak bir sektor. Eskiden (cok eski degil aslinda) bu islemler ulkemizde genelde profesyonel olmayan sekilde ( tabiri caizse ekseriyeti merdiven alti gibi gorunen-firca ile yikama, bulasik deterjani ile kopurtme, gazete kagidi ile cam temizligi falan....), amatorce yapan isletmeler tarafindan surdurulurdu; ama bu amatorluk veya amator gibi gorunmek arabasina tonlarca para vermis musteri tarafindan pek sevilmezdi. Detaling isletmeleri oto temizlik, yikama ve kaplama isini profesyonel olarak yapan yerler (ya da isi profesyonel olarak yaptigini iddia edenler). Araba fiyatlari malum; ozellikle premuim marka arac fiyatlari.
O kadar para verilen araclar icin musteriler daha profesyonel-detailing hizmeti verilen yerlere yoneldiler ve mecburen bu amator yerler profesyonel hizmet veren yerlere evrilmek zorunda kaldi. Bu isin populer gibi gorunmesinin sebebi bu.
Bu is eskiden de vardi, gelecekte de var olacak.

2-) Furya mi ? " Furya: Olağandan çok fazla bulunma durumu ", TDK'nin tanimi bu. Pasta belli ve bu pastadan yenilecek payda belli. Bulundugun sehirde bu hizmeti veren kac isletme var ya da sayisi ne kadar artiyor bilmiyorum. Ama birden populer olan sektorlerin genel durumu degismez ( dogalgaz donusum isinden biliyorum, zamaninda yasadigim sehirde cok populerdi). Ulkenin istihdam durumu belli ve insanlarimiz tercihden ziyade, istihdam yetersizliginden dolayi zorunlu olarak girisimci olmak durumuyla karsilasiyor (malesef). Ama genel hikaye hep benzerdir. Zar zor bellirli miktar toplanan para ile populer olan sektorlere girilir. Sektorde isletme sayisi haddiyle artar. Sonra arz talebi asar ve bazilari isletmeler-girisimler fiyat kirar ve kar sifira yaklasir ve sirketlerin cogu batar. Genelde cok az vasifli hizmet veren profesyonel sirket hayatta kalir. Cogu arkadasim dogalgaz donusum isinde bu sorunla karsilasti.
Bulundugun sehirde veya gelecekte yasamak istedigin yerde kac tane detailling hizmeti veren isletme var bilmiyorum. En dogrusu, buna benzer hizmet veren isletmelerin sayisini ve yil icinde kac tane acilip kapandigini ogrenmek olacak. Sayilara bakinca kendin gelecegi olup olmadigini en dogru yoldan ogrenirsin.

3-) Tavsiye : Eger bu isi dusunuyorsan ( baska bir is kolu icinde gecerli), bu isi yapan kisilerle konusman. Sadece isi yapan degil bu iste daha once calismis ama begenmemis veya bu iste zarar gormus kisilerde dahil. Herkesin gorusu degerlidir ama isin icinden gelen kisilerin tavsiyeleri ve fikirleri altindir (Ornek: E-ticaret ile ilgili @Berkin'in verdigi tavsiye gibi, isin icinden gelen birisi sonucta). Bence yapabilirsen detailing, temizlik hizmeti veren bir yerde bir hafta kadar calisabilirsen cok guzel olur. Boylece bunun senin icin hevesmi, hobi mi, gercek bir is mi, ya da hic istemedigin birsey olduguna en net sekilde sen karar verirsin

Son düzenleme:
auto detailing, araba kaplama sektörleri ve geleceği (bana göre) kolay kolay sonu hemen gelmez Türkiye için nedeni ise sıfır veya 2.el arabalar pahalı olduğu için millet arabasını değiştiremeyince o zaman bende arabanın sağını solunu elleyim farklılık olsun veya modifiye yapayım en azından değişiklik olur diye herkes bütçesine göre arabasına eklemeler yapıyorlar diye düşünüyorum.

eğer gmg garage gibi firma oluşturmak istiyorsanız bol bol çevre edinmelisiniz(tanıdığınız insanlar size başkalarını yönlendirmeli) veya yaptığınız işler farklı, değişik projeler olmalı ve iyi el işçiliği olmalı diğer firmalardan farkınız olmalı ki insanlar sizi tercih etsin.

birde çıraklığını yapmadığınız işin ustası veya patronu olamazsınız. yani çok çalışmalı ve kendinizi daha da geliştirmeli sektörde isim yapmalısınız. zaten sektörde isim yaptığınız zaman insanlar sizi tercih etmeye başlar.

not:
bir tanıdığımı örnek vericem Trabzon'da yaz mevsimi olduğunda araplar buralara akın ediyor ve baya bir gelir bırakıyorlar idi (tanıdığım-akrabası ile kredi ve birikimleri ile) araplar geliyor diye araba kira'mala işine ve yıkama temizleme işine girdi ilk zamanlar 5 tane araba ile başladılar yılını hatırlamıyorum 2016-2017 olabilir baktılar kazanç iyi 15 tane araba (caravelle-duster-captiva-qashqai gibi) alıp kiraya vermeye başladılar 2019 yılına kadar sıkıntı yoktu gelirleri iyi ilerliyorlardı sonra 2020 yılına girdik hastalık-virüs derken az turist gelmeye başladı ve bankalara da kredilerin geri ödemeleri gibi ve seçitli masraflar olunca ellerinde ki arabaları 5 tane indirdiler. şuan da normal orta halli kazançla devam ediyorlar. demem o ki doğru zamanda iyi yatırım iyi para kazandırın ama piyasayı takip etmek lazım önemli olan yapılacak işin çevresi ve ihtiyaç durumu . (şuan da 15 arabadan 5 araba düştü diye durumları kötü oldu anlamayın satılan arabalar ile krediler temizlendi ve yatırımlık yazlık ev bile aldı.(450.000-500.000tl) şuan da ise 5 arabadan 3ü 2020 model full paket qashqai 2si caravelle.)
yani iş hayatında inişler çıkışlar olabilir sonuçta 1-3 ay çok iyi kazanabilirsin veya 1-3 ay işlerin kötüde olabilir. önemli olan kafana koyduğun işi ve mesleği ne olursa olsun severek ve isteyerek ne olursa olsun devam ettirmek bence.

Son düzenleme:
Aslolan bir işi yapmak değil iyi yapmak. Piyasa tam anlamıyla çer çöp detailing, yıkamacı vb. kaynıyor. O kasaplara araba teslim edeceğime kirli binmeyi tercih ederim, ediyorum. Çok basit duran ama çok önemli bir detay; böyle bir zamanda maskeyle hizmet vermeyi akıl edemeyen tipler bu işi yapıyor. Sözde "sağlık bakanlığı onaylı dezenfekte" yapıyorlar, maske takmaktan acizler...