tahmin ediyorum ki aldığımızdan beri eskimiş, özellikle son 5-6 ay tamamiyle patlak dolaştığımız ön amortisörler bugün değişti.
Diyeceksiniz hiç mi fark etmediniz patlak olduğunu. Açıkçası aldığımız zaman da ön amortisörler yumuşak olduğu için son 3-4 aya kadar şüphelenmemiştim. Artık her keskin geçişte diplenmesi, dalgalanmalarda sürekli kafanın hoplaması, viraj içinde veya düz yolda fark etmeksizin her çukurdan geçerken direksiyonun titremesi, tümseklerde sürtmediği yerden sürterek geçmeye başlaması gibi bir sürü etken oluştu. 5 km/h hızla sert fren yapınca bile kafa sallanıyordu. İlk başta D sınıfı diye normal sanıyordum ama artık salınım seviyesinin boku çıktığı için alttakımda değiştirmediğimiz son elemanı da kontrol edip değiştirelim dedik.
Arka amortisörler sağlam. Zaten aracın arkasına oturduğumda daha az salınım oluyordu, daha konforlu geçiyordu çukurlardan. Filtreleme konusunda öne göre daha iyiydi.
araçtan çıkan amortisör Fomoco orijinal. En son 50-60 bin km civarı kaza kaynaklı değiştiğini biliyorum, 246.500 km'ye kadar olan süreç meçhul :d ;
kendini toplamıyor bile

, takoz da dağılmış nerdeyse.
yağlar hep takoza bulaşmış.
Parçacıdan Monroe amortisör, corteco kule takozu - bilyesi aldım. (sachs isterdim ama ellerinde yokmuş, plansız olunca monroe taktırdık)
2 amortisör için 7.600, kule ve amortisör takozları, kule bilyesi içinse 4.200 ₺ verdim.
eski amortisör böyle çıktı, baya baya amortisör diye bir şey kalmamış.
kavrama plakaları ve askı rotları hariç bizim arabadan çıkanlar.
liftteyken önceki hâline göre tekerler daha yukarıda, belki yeni takıldığı içindir bilemiyorum.
ustaya işçilik için 2.500 ₺ verdim, normalde 3k alırım diyordu da artık insiyatif mi davranıyor yoksa yine normal fiyattan mı kitliyor bilemiyorum. Son zamanlarda yapılan alttakım işçilikleri için fazla para harcandı, tekte hepsi değişseydi 5-6k boşa gitmezdi.
Kontrol amaçlı rota sokturdum, 1000 ₺ de oraya bayıldım

.
Sonuç olarak aracın kaderi değişti.
- İlk intiba araç astra J gibi oldu, hatta lastik kaynaklı biraz daha gergin hâli gibi.
- Direksiyon biraz daha yumuşadı gibime geldi. Toplama kabiliyeti arttı.
- Çukurlardan, tümseklerden geçerken takır tukur, lakır lukur gelen seslerin %90'ı gitti. Artık trim sesleri ön planda.
- Gereksiz yaylanma gittiği için mıh gibi yola yapışıyor araba. Kafanın netliği bariz arttı, panik frende öne yığılma çok az, manevra kabiliyeti keskinleşti, ani gazlamalarda gücü daha iyi aktarıyor.
- Çukurlardan, tümseklerden net bir şekilde daha tok geçiyor. Önceden salınım yapıp altını sürtmesin diye çok yavaş geçiyordum, şimdi daha rahat girip çıkabiliyorum.
- Yine otoban dalgalanmalarında kafa çok aşağı - yukarı yapıyordu, aynı yolu astra'yla hiç yaylanmadan konforlu geçtiğini fark edince durumu fark ettim. Değişim sonrası aynı yolda nerdeyse 0 kafa sallanmasıyla araba geçti.....
- negatif yön olarak araba spor araba gibi olan biteni aktarıyor tabi. Oldukça şeffaf, lassalarla beraber bu yeni amortisör yavaşlama şeritlerini astra'da olduğu gibi pek absorbe etmiyor. Bunun dışında negatif yönünü görmedim. Hoplayan zıplayan bir arabadansa katı bir arabayı tercih ederim.
Test olarak şile yoluna çıktım, 150-160 / 170-180 / 120-130 gibi hızlarda çok güzel tepkiler veriyor araç. Kesinlikle kafa yaylanması yok. Keşke en baştan amortisörleri değiştirseymişiz dedim yolda giderken. Yine 80-90la ani manevralarda anında yönleniyor araba.
Neyse, gün sonu maliyeti 15.300 ₺ oldu. Motor ağır bakımı dışında pek bir şey kalmadı.
Ayrıca aracı satma konusu gündeme getirdim 1 gün önce. Olumlu yanıt alamadım :d . Bir süre devam.