Dolara Bağlılığımızı Nasıl Giderebiliriz ?

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
merhabalar. maalesef bizim ülkemizin çoğunluğu cahil. bu sebepten ötürü öncelikle bu kadar bilgisiz insanın ülke üzerinde bu kadar büyük etki yaratmasını kaldırmamız gerek. şahsi fikrim insanların eğitimsel statüsüne göre oy hakkı çarpanı olmalı. bir odtü öğrencisiyle tunceli üniversitesi öğrencisi eşit katsayıda oya sahip olmamalı. tunceli üniversitesi öğrencisi ile de bir lise mezunu aynı çarpanda oy hakkına sahip olmamalı diye düşünüyorum. evet eşitlik anlamında haksız bir uygulama olabilir fakat bu kadar bilgisiz insanların yaptığı yanlış seçimi başka türlü bertaraf etme yolu da göremedim kendi adıma. daha iyi insanlarla daha doğru yönetildiğimizde zaten üretim de artacak ve dolar düşecektir.
Böyle birşey olması mümkün değil.Böyle bir olay kişiler arası bağları koparır.Hele ki dünya şu haldeyken,iç savaş çıkması işten bile değil.Olayın etikliğinden bahsetmiyorum bile.Dünya üzerinde böyle bir yöntem uygulayan/uygulamış ülke var mıdır sanmıyorum hiç bir ülke böyle bir şeyi göze almaz almamalı.Her insan kendi istediği kadar gelişir maalesef,onları toplumdan dışlayarak ya da zorla gelişmesini sağlamak-sağlayacak şeyler dayatmak onu daha da öğrenmeye kapatacağı gibi içinde istek olmayan birine ne yapsanız onu veremezsiniz.Söylediğinizin Mantıklı bir fikir olmadığını düşünüyorum.

Bahsedilen Konu hakkındaki fikrim ise; katma değer sağlamak.Herkes sadece kendini değil ülkesini düşünür ona göre yatırımını yapar kazandığı paraya ona göre harcarsa dolara bağlılığımız azalır. amerika dünya haritasından silinmediği sürece dolara bağımlılığın tamamen giderilmesi mümkün değil.

Son düzenleme:
Böyle birşey olması mümkün değil.Böyle bir olay kişiler arası bağları koparır.Hele ki dünya şu haldeyken,iç savaş çıkması işten bile değil.Olayın etikliğinden bahsetmiyorum bile.Dünya üzerinde böyle bir yöntem uygulayan/uygulamış ülke var mıdır sanmıyorum hiç bir ülke böyle bir şeyi göze almaz almamalı.Her insan kendi istediği kadar gelişir maalesef,onları toplumdan dışlayarak ya da zorla gelişmesini sağlamak-sağlayacak şeyler dayatmak onu daha da öğrenmeye kapatacağı gibi içinde birşey olmayan birine ne yapsanız onu veremezsiniz.Söylediğinizin Mantıklı bir fikir olmadığını düşünüyorum.
zaten ütopik bir fikir ve etik açıdan yanlış. fakat yazımda da dediğim gibi neye niçin oy verdiğini bilmeyen ve seçimlere çok ağır bir şekilde yön veren bir toplumumuz varken doların düşmesini beklemek maalesef hayal. liyakat sistemi ile yapılan bakan atamalarında maliyeye berat albayrak geldi siz düşünün :D bu sebepten dolayı etik olmayan bu fikrimin bu cahil kesimin etkisini azaltmada yanlış da olsa mantıklı olacağını düşünüyorum. ayrıca kişiler arası bağları koparmada bu kadar ısrarlı olan kişinin mevcut hükümetimiz.

Tayyip Bey, 150 yıl daha yaşasa 150 yıl daha iktidarda kalır. Bizim milletimizin sorunu cahillik değil paraya olan zaafıdır.
Kalir kalmasına ama millet açlıktan yıkılıyor asgari ücret açlık sınırının altında ama yinede kalıyor ben onu anlamıyorum. Bu adam %50 ye para yediriyor da bir tek bizlere mi yedirmiyor?

Kalir kalmasına ama millet açlıktan yıkılıyor asgari ücret açlık sınırının altında ama yinede kalıyor ben onu anlamıyorum. Bu adam %50 ye para yediriyor da bir tek bizlere mi yedirmiyor?
kendi yorumumda da belirttiğim üzere bizlerin bir şekilde bu cahil kesimin bu ağırlığını bertaraf etmemiz gerekiyor. mevcut durumu iletişimle anlatıyoruz sonuç yok. anlattığımız şey açıkça onları da etkiler oldu. yine sonuç yok. kendi adıma bu yüzde 50 ye ne yapılmalı konusunda tıkandım kaldım. bu kişilerden sıkıldığımı da söylemeliyim açıkçası.

Son düzenleme:
açlıktan kırılmaları önemli değil onlar için önemli olan seçtikleri kişilerin alnının secde görmesi, dini bütün(!) olması.

Avrupa'da ki toplumlar oy kullanacak vatandaşın daha sağlıklı seçimler yapabilmesi için iyi eğitim veriyorlar. Zaten eğitimli insan sayısı arttıkça vizyon sahibi, aklını kullanabilen, önünü görebilen vatandaş sayısı da artıyor. Bizde eğitim kalitesi ise oldukça düşük, düşmeye devam ediyor. Bu şartlarda eğitimlinin oy puanı 2x olsa, nispeten eğitimsizin puanı x olsa, eğitimlilerin zamanla azınlık kalacağından ötürü yine her türlü kaybedilir. Zaten toplumda da böyle sınıflandırma yapılamaz. Maalesef her okul okuyan aynı anlayış ve basirete sahip değil. Bazen bir lise mezunu bile üniversiteli birisinden daha çağdaş, aklı başında olabiliyor.

Son seçimden sonra sevindiğim tek durum artık akp'li siyasilerin ve akp'li vatandaşların mazeret bulacağı bir husus kalmadı. Cumhuriyet rejimi değişti, demokrasi ortadan kalktı. Yasama - yürütme - yargı ve ekonomi Başkanlık sistemiyle beraber tamamen akp'nin elinde. Bu noktadan sonra başarı da başarısızlık da direkt onlara ait olacak. Hiç kimse herhangi bir mazeretin ardına saklanamayacak. Belki o zaman uyanırlar.

Son düzenleme:
Avrupa'da ki toplumlar oy kullanacak vatandaşın daha sağlıklı seçimler yapabilmesi için iyi eğitim veriyorlar. Zaten eğitimli insan sayısı arttıkça vizyon sahibi, aklını kullanabilen, önünü görebilen vatandaş sayısı da artıyor. Bizde eğitim kalitesi ise oldukça düşük, düşmeye devam ediyor. Bu şartlarda eğitimlinin oy puanı 2x olsa, nispeten eğitimsizin puanı x olsa, eğitimlilerin zamanla azınlık kalacağından ötürü yine her türlü kaybedilir. Zaten toplumda da böyle sınıflandırma yapılamaz. Maalesef her okul okuyan aynı anlayış ve basirete sahip değil. Bazen bir lise mezunu bile üniversiteli birisinden daha çağdaş, aklı başında olabiliyor.

Son seçimden sonra sevindiğim tek durum artık akp'li siyasilerin ve akp'li vatandaşların mazeret bulacağı bir husus kalmadı. Cumhuriyet rejimi değişti, demokrasi ortadan kalktı. Yasama - yürütme - yargı ve ekonomi Başkanlık sistemiyle beraber tamamen akp'nin elinde. Bu noktadan sonra başarı da başarısızlık da direkt onlara ait olacak. Hiç kimse herhangi bir mazeretin ardına saklanamayacak. Belki o zaman uyanırlar.
keşke öyle olsa ama başarılı olurlarsa onların başarısı, başaralı olamazlarsa dış güçlerin oyunu...

keşke öyle olsa ama başarılı olurlarsa onların başarısı, başaralı olamazlarsa dış güçlerin oyunu...
Başarılı olamayacakları çok açık. Böyle dua ettiğim için, temenni ettiğim için değil. Ben o koltuğa geçen herkesin bizlere daha kaliteli fırsatlar sunmasını isterim. Ama bu olmayacak. 16 yıldır olmadı, 16 yıl sonunda gelinen nokta da ortada. Hatta şu kadarını söyleyeyim bu sadece şahsi fikrimdir; gün gelecek insanlar akp'li olmadığını ispat etmek için birbirleriyle yarışacaklar. Bu cümlem burada kalsın.

İki ülkenin kendi aralarında, kendi para birimleri ile ticaret yapabilmeleri için, bu para birimlerinin ikisinide dünya da rezerv para birimi olarak kabul görmesi, veya en azından ticaret sırasında kasalarına koydukları bu “yabancı paraları” başka bir ticari iş için farklı ülkelere gönderebilme şanslarının olmasıdır diye biliyorum kısaca. Burada tabiki her para birimi teknik olarak kullanılabilir ancak kullanılan paranın değerinin dalagalanmıyor olması ve diğer para birimlerine kolayca dönüştürülebilmesi bir para birimi rezerv olup olmama noktasına getirir. Bir başka deyişle, örneğin Rusya ile yapacağımız bir ticarette, bize gelen Ruble ile bizim farklı bir ticaret yapma olasılığımız gibidir. Ruble nin değeri sabit, dalgalanmıyor ve ticaret yapacağımız diğer ülke se ruble yi alsa bile kolayca başka para birimine dönüştürebilcekse, o zaman bizim Rusya ile ticaretimizi kendi para birimlerimizle yapmamız olası olur.

Dünya da şu anda kabul gören yegane rezerv para birimi Amerikan Dolarıdır. Bunun başlangıcı ve kabulu ise, Suudiler ile yapılan anlaşmalarla dünya da petrol ticaretinin (herkese lazım olan bir kaynak neticede) Amerikan dolarına endekslenmesiyle başlamıştır. Tabiki Euro, Yen, Sterlin ve İsviçre Frangı da diğer başlıca rezerv para birimleridir.

Şu anda bazı ülkeler bu şekilde, kendi paraları ile Ticarete başlamış ve anlaşmalar yapmaya başlamıştır. Bu tamamen ilgili ülkelerin gerek ekonomik, gerekse askeri güçleri ile endeksli bir durum. Bildiğim kadarıyla Çin ve Rusya kendi para birimleri ticaret yapmaya başladılar. Yine duyduğum kadarıyla Çin petrolü kendi para birimiyle almaya başlamış (ki Çin de çok büyük ABD doları rezervi bulunuyor).

Önemli olan dolar ile ticaret yapmak dan belki de daha çok Bizim canımızı sıkan, doların hayatımıza etki etmesine asıl sebep cari açığımız. Cari açığı kapayalım, fazlaya geçelim, o zaman yurt dışından sıcak sıcak USD aramamıza gerek kalmaz

Son düzenleme:
_577203_m.jpg

Tepkilere binaen, "Alimin bir kelamı lal ü mercan incidir Cahilin her kelamı günde bin can incitir." sözünü doğruladım sanırım.
Laf yetiştirmekten kendini yetiştirmeyi unutmuşsun. İlmi eksik olan çalışır öğrenir de karakteri eksik olan yerine neyi koyar bilinmez. Terbiyesizlikte ısrar etmeye devam edeceksen doğru serserilerin yanına.

İktisat mezunu olunca ne oluyor ben o kısmı çözemedim.

İktisat dediğimiz bölüm Türkiye'nin en tembel öğrencilerinden bir tık iyi grubun oluşturduğu kitle. Barajı geçemeyen 5-10 net arası yapıyorsa İİBF kazanan taş çatlasın 20 net yapıyor. Bunu mu referans alıcaz? Üstüne üstlük, bu tavra verilen cevabı cehaletle falan başdaştırılıyor.

Traji komik durumu bir tık ileriye taşıyorum arkadaşlar buraya yazacak olanlar lütfen Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, İstanbul, Ege, Ankara, YTÜ, ODTÜ mezunu olsun, geri kalan iletileri kaale almıyorum ben çünkü çok cahilsiniz!

İktisat mezunu olunca ne oluyor ben o kısmı çözemedim.

İktisat dediğimiz bölüm Türkiye'nin en tembel öğrencilerinden bir tık iyi grubun oluşturduğu kitle. Barajı geçemeyen 5-10 net arası yapıyorsa İİBF kazanan taş çatlasın 20 net yapıyor. Bunu mu referans alıcaz? Üstüne üstlük, bu tavra verilen cevabı cehaletle falan başdaştırılıyor.

Traji komik durumu bir tık ileriye taşıyorum arkadaşlar buraya yazacak olanlar lütfen Boğaziçi, İTÜ, Hacettepe, İstanbul, Ege, Ankara, YTÜ, ODTÜ mezunu olsun, geri kalan iletileri kaale almıyorum ben çünkü çok cahilsiniz!
Hocam siz arkadaşın yaptığını taşlarken İİBF mezunu arkadaşları da götürmüşsünüz.

bölümü siyasal bilimler fakültesinde okuyorum benim yorum yapma hakkım var mı :D

BLL-L21 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Sa, bağımlılığımız asla bitmez ama azalır. Bu saatten sonra azaltmak da mümkün değil. Çoğu fabrikalar satıldı veya kapatıldı adamlar bu ülkede yatırım yapma taraftarı değil, haklılar da.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...