Bilim ve teknoloji tarafında her şeyin inanılmaz hızlı geliştiği, ayrıca pek çok branşta sürdürülebilirlik ve çevre bilinci üzerine inovasyonlara önceliklerin ve teşviklerin verildiği 21. yüzyılda, otomotivde fosil yakıttan tamamen elektrikli motorlara geçişin normalde çok daha hızlı olması gerekirdi.
Gündelik hayatımızda kullandığımız tırtır çevirmeli telefonlardan iPhone'lara; şeirtli daktilodan lazer printer ve laptoplara; 100kg ağırlığında içi emaye buzdolaplarından, önce derin donduruculu buzdolaplarına, daha sonra nofrost ve şok soğutmalara; bakır tellerin sarıldığı porselen elektrik sigortalarından evlerimizdeki beyaz Siemens şalter tipindeki sigortalara, tuğla kömür sobalarından doğalgazlı merkezi alttan ısıtma sistemlere; 60 "mumluk" kısa ömürlü akkor ampullerden 3W lık LED ampullere; çek ve veresiye defterlerinden kredi kartı ve pos cihazlarına; mektuplardan e-mail'lere; Walkman'den Spotify, TuneIn ve bluetooth kulaklıklara benim bu kısacık ömrümde geçildi.
Verdiğim bu örneklere bakılırsa
@istanbul 'un öngörüleri son derece mantıklı. Fakat kaputu açtığımızda gerçeklerin çok farklı geliştiğini görürüz.
Otomotivde kaputun altında en fazla karbüratörden çok noktalı enjeksiyona; gaz telinden driwe-by-wire'a; 2.0 130hp'den downsizing'e geçildi. Belki aracın beynini, OBD soketini, sensörler aracılığıyla hava/yakıt oranının elektronik olarak ayarlanmasını filan ekleyebiliriz. İstense, bırakın elektriği, tamamen otonom sürüşe tüm dünyada 5 sene önce geçilmiş olurdu.
Kabul etmek gerekir ki, enerji, global ekonomi ve politikada üzerine en çok düşülen konu. Fosil yakıtlar üzerine kurulmuş enerji sektörü ise şu anda tamamen oturmuş durumda. 40-50 yıllık bir rezerv öngörüsünün geleceği için hazırlıklı olmak açısından çöllerde güneş enejisi için tarlalar vb. yatırımlara başlandı. Piyasaya sürülmüş elektrikli motorlar, batarya, ağırlık, verimlilik vb. açısından kabul edelim ki şu anda yeterli düzeyde değil. Çünkü şirketlerin temel gelişim için esas hedeflediği tarihler 30-40 yıl ilerisi.
Bu yazdıklarım ışığında benim görüşüm, bulunduğumuz yıllar, geleceğin elektrikli motorlarındaki temel gelişmeler için test süreci. Çeşitli ürünlerde veya yazılımlarda "Beta Tester" olmayı seven, yeni ama henüz oturmamış şeyleri tecrübe etmeyi tercih eden arkadaşlar varsa elektrikli otomobilleri düşünebilir. Ben, tester olmamın bana direk katkısı olmayacaksa genelde stabil tam sürümü kullanmayı tercih ederim.
