Ohooo... Burada bazı arkadaşlar sıfır trafiği olan İskandinav ülkelerinin tenha bölgelerinde yaşadıklarını sanıyorlar.

Arkadaşlar Türkiye'de çoğu yerde 3 şeritli yolların 3 şeridi de %100 yoğunlukla kullanılmasına rağmen yetmiyor, siz hala orta şeritte gidilir sol şeride geçilmez filan diyorsunuz. Az biraz gerçekçi olun, İstanbul'da sol şeritte hafriyat kamyonları yol istiyor artık. TEM otoyolunda yıllardır hız ne kadar olursa olsun tampon tampona gidiliyor. Şehirler arası bölünmüş yollardaysa bir kamyon, yokuşta 10'la giden diğer kamyonu sollarken, 3. araç 60'la sol şeride kaçmak zorunda kalıyor.
Arkadan 200'le gelen arabanın basıp basmaması kendisini bağlar. Sadece selektörü yapmadan önce önündeki aracın yol verme koşullarına da bir zahmet bakacak, araç sollama yapıyorsa paşa paşa bekleyecek, önündeki aracın önü kamyon vb. yavaş giden bir araçla tıkalıysa o selektörü yapmayacak. Yaparsa her türlü muameleyi hak eder. Bunun tam tersi senaryoda, sol şeritte her koşul müsaitken kimselere yol vermeden 120 ile giden de, sağından korna kıyametle geçilirken o tepkiyi hak eder. Üstüne utanmadan "çk çk çk çk bak nasıl da makas atıyor nasıl da sağımdan geçiyor" diye sızlanmayacak.
Son yıllarda özellikle Adapazarı-İstanbul arası TEM otoyolunda çok rastlıyorum; herkesin acelesi var diye herkes sol şeritten gidiyor. Sağ şeritten 160'la gitsem gidebiliyorum bazen. Bunun sağlıklı bir izahı yok, topluca saçma sapan bencilce şuursuz hareket eden bir kalabalık. Benim yeri geliyor ağır vasıta olmayan yolda 130'la sağ şeritten gittiğim oluyor, 140'la giden hız kesmesin geçsin, 200'le dipgaz yapan da kimseye bulaşmasın diye düşünüyorum. Ama bazı paşalar Sabuncubeli yokuşlarından inerken sağındakiyle çapraz yapıp aynı hızla sol şeritten 60'la giderek arkadan 90'la geleni içinden geçmesi için zorluyor.
Arkadaşlar özellikle otoyollara çıkışta hızlanma şeridinde araç yakmasın diye gaza basmayan ve hızlanmayan sonra arkadan gelen aracı yeterince hıza ulaşamamış şekilde şeride girmesine neden olan arkadaşlara sesleniyorum.
Yapmayın Etmeyin Diğer araçları tehlikeye atıyorsunuz.
Kırmızda kalkıp bir türlü hızlanmayan ya da dediğim gibi hızlanma şeridinde bir türlü gerekli hıza ulaşmak için uzun zaman bekleyenleri ne zaman geçsem ve araç içine baksam sürücünün gözleri kadrana takılı. Tahminimce ANLIK YAKIT takibi yapıyorlar. İyi hoşda sizi geçmeye çalışanların yaptığı olmadık harektler vs diğer araçları tehlikeye atıyor diye düşünüyorum. Sizlerin bu konuda düşüncesi nedir?
Başlığın açıldığı mesajdaki senaryoya gelirsek, çoğu kişi bu şovu maalesef yapıyor. Bir gün hızını almış büyükçe bir araç, yeterli frenlemeyi yapamayıp arka camlarını patlatana kadar da akıllanmıyorlar. Kamyon, otobüs vb büyük araç sürücüleri binek araçları kullanırken bu tarz senaryolarda bu umursamazlığı yapmaz emin olun. Çünkü arkadan gelen araçların çektiği çekeceği zorlukları gayet iyi bilirler.
İnsanların araba kullanırken öncelikle kendilerini diğer şoförlerin yerine de koyarak düşünmeyi öğrenmeleri gerekiyor. Diğer konularda 18-20 yaşlarındaki çok tecrübeli olmayan arkadaşlardan bütün doğruları beklemek yanlış olur ama zamanla tecrübe kazanarak yanlışlarını düzeltmeleri gerekir tabii. 10 yıllık aktif sürüş tecrübesine sahip bir sürücünün yukarıda bahsettiğim saçmalıkları yapmasını ben de anlayışla karşılamam.