Ödediğimiz vergilerin çoğu ürün fiyatı üzerinde konulup yansıtıldığı için çoğu insanın vergilerin ne kadar fahiş olduğundan haberi yok.
Bunu sadece otomobil sektörü için söylemiyorum. Mesela Amerika'da marketlerde ürünlerin etiketlerinde fiyatlar hep vergisiz yazılır. Sonra kasaya gidersin, aldığın ürünün etikette yazan fiyatı 50$ iken kasada barkod okuyucudan geçer ve çıkan fiyat 55$ olur örneğin, dersin ki %10 vergi ödüyorum. Sistem insanlara ne kadar vergi ödediğini gözüne soktuğu için, hep filmlerde ya da dizilerde "bu benim vergilerimle böyle" ya da "vergi verenlerin parasını çöpe atamayız" gibi sözler duyarsınız. Gerçekte de böyle. Vergi Amerika'da en kutsal şeydir.
Biz de ise markete gidersin, 200TL alışveriş yaparsın ve vergi fişin en altında ufacık bir kalem olarak yazar gözüne bile takılmaz.
Keşke otomobil üreticileri kendileri yapmayıp, arabanın ham ücretini tüketiciden aldıktan sonra onlara bir fatura verip vergi dairesine yatırmalarını istese

O zaman tepkinin boyutu çok yüksek olur. Yoksa çoğu insan hala otomobil fiyatlarının yüksek olmasını sadece enflasyon ve kurların artmasına bağlıyor.