UCUNCU ASAMA: Ev Alma ve oturum izni basvurusu
Oncelikle sunu belirtmem gerek, cogumuzun hafizasinda Gurcistan tehlikeli ve mafyalarin kol gezdigi, rusvet ve yolsuzluklarin ayyuka ciktigi bir ulke gibi bilinir. Ewet son birkac yil oncesine kadar oyleydi, fakat adamlara helal olsun,
yolsuzlugu bitirmisler, hirsizligi bitirmisler, mafyayi bitirmisler, kanunlar tikir tikir calisiyor, burokrasiyi ortadan kaldirmislar, davalar 2-3 haftayi gecmeden sonuclaniyor vs vs. Eskiden sokaga cikmaya korkan insanlar, simdi kapilarini kitlemeden yatiyorlar.
Yani sozu suraya getirecegim; ev ve araba ve oturum almak gibi islemler cok basit ve hizli, bunlarin hepsini bizim eskiden Hukumet konagi dedigimiz yerlere benzeyen
“Batumi Public Service Hall” dedikleri yerde yapiyorsunuz.
Ev alirken dikkat etmeniz gereken hususlar:
- Alacaginiz ev gercekten 35,000 USD nin uzerinde ederi olan bir ev olmali, Cunku aldiktan sonra oturum basvurusu yapmadan once randevu alip devletin experini cagiriyorsunuz. Eve geliyor fotolar cekiyor, notlar tutuyor ve sonra rapor hazirliyor. (Normalde 1 hafta - 10 gun surebiliyor ama ben cok acelem oldugunu soyleyip rica edince ertesi gune cikardilar.) Ben evi 41,500 USD ye almistim exper 41,300 USD fiyat bicti, yani burda onemli olan sizin evi kaca aldiginizdan cok experin evinize bictigi fiyatin 35,000 USD nin uzerinde olmasi.
- Yeni binada ev almak guzel tabiki ama dezavantajlari var. Orda evler 4 duvar sivali teslim edilir (sanirim bizde karkas deniyor). Herkes icinin duvarlarinin yerine kadar planini kendi cizip insaatini yaptiriyor (mutfak, banyo, pvc, kapilar vs). O yuzden alacaginiz ev yeni bina da ise en azindan ici yapilmis hatta mumkunse mobilyali almanizi tavsiye ederim ki hemen kiraya verebilesiniz.
- Sizin alacaginiz daire oturuma hazir olsa da, eger bina da ici yapilmamis cok daire varsa insaat isleri bitmek bilmeyeceginden kiralama konusunda sikinti yasanabilir, yani bina cok yeni olmasa iyi olur, 4-5 yas iyidir
- Alacaginiz evin lokasyonu cok onemli ve Batumdaki en buyuk problemlerden birisi otopark. Otoparki olmayan ev tercih etmeyin.
- Denizin hemen dibinde ORBI diye bir sirketin yaptigi residance seklinde cok gosterisli binalar var, fiyatlari da gayet uygun gorunuyor. Fakat bu evler daha cok yazin gunluk, haftalik, donemlik kiralamalar icin uygundur cunku daireler arasinda duvar degil, alcipan vardir. Bu binalarda dogalgaz bulunmadigi icin uzun donem kiralama sansiniz olmaz.
Oturum izniniz basvurduktan 1 ay sonra cikiyor, ucreti 100 GEL diye hatirliyorum. Eger 400 GEL verirseniz 10 gunde cikartiyorlar.
Oturum izniniz onaylandiktan sonra, oturum kartinizi bastirmak icin basvuru yapiyorsunuz, o da 10 gunde hazir oluyormus normalde ama ben durumumun cok acil oldugunu anlatip biraz agladiktan sonra ertesi gun aldim. (aslinda ayni gun vereceklerdi fakat aldigim ev henuz 2 yillik binada oldugu icin sistemlerinde gorunmedi, Tiflisten onay beklediler, o yuzden ertesi gune kaldi)
ARTIK GUMRUKTEN ARABA GECIRMEK ICIN BIR ENGELINIZ KALMADI.