Yemin billah ediyorum gider orda yaşarım dicem ama şimdi davulun sesi uzaktan çok güzel acaba orda devlet, iş güç ve evler nasıl
@saracer abi sen bilirsin?
Tabiki Ceyhun kardesim, elimden geldigince yardimci olurum. Ama oncelikle sunu soyleyim, arabayi illaki Gurcistandan getireceksin diye bir zorunluluk yok, benim tercih sebeplerim soyle;
- Ben Irak ta calisiyorum ama, burda sadece calisma iznim var, oturma iznim yok. Oturum olmayinca burda araba alamiyorsun. Burdan araba alabiliyor olsam bile kara yoluyla getirmek cok riskli, deniz yoluyla da getirmek icin, gumruk islerinden anlayan guvenebilecegin biri lazim, malum arapcam yok
- Gurcistanin yakin olmasi, oturum izninin kolay aliniyor olmasi (mulk sahibi olmak yetiyor sonucta, bir cok ulke de boyle bir sansin yok, ya calisiyor olman gerek, ya okuyor olman gerek, ya daha pahali mulk alman gerek, ya yatirim yapip is kurman gerek vs vs)
- Mulk sahibi olmusken, Batum un yukselen potansiyelini degerlendirmek (evlerin iyi prim yapiyor olmasi)
- Tabiki arabalarin ucuz olmasi (ama temizini bulmak gercekten cok zor, iyi anlayan biriyle bakmak sart, isciliklerinin masallahi var !!!, Avrupadan gelen kazali arabalarin geneli TR de toplanip geciyormus zaten
)
- Gurcistanin 2-3 yil icerisinde AB ye girme ihtimali (ocak ayinda AB de serbest dolasim hakki elde ettiler)
- 5 yil oturum iznini tamamladiktan sonra vatandasliga basvurma hakkimin dogmasi (yani AB ye girerse ailemle birlikte AB vatandasi olabilme ihtimalim, tabi o zamana AB kalirsa
)
Kabaca aklima gelenler bunlar, senin yurtdisinda okuma gibi planlarin var biliyorum, bunu degerlendirebilirsin ama ilk 185 gunu doldurdugunda degil, en son donus yaparken getirmeni tavsiye ederim, cunku sen benim gibi 1 ay TR de 1 ay yurtdisinda olmayacaksin, arabayi sen yokken kimse de kullanamayacak, otopark ta yatirip curutme arabayi
Yok ben Gurcistani da dusunebilirim dersen, ozellikle Batum u tavsiye ederim. Nufusun belki %40 i turkce biliyor, fakat ingilizce bilen cok az, gurcuce den sonra 2. dil tabiki rusca. Aslinda is kurmak icin cok bakir biryer, uretim cok kisitli, yatirima acik ve bir suru tesvikler var hem TR tarafindan hem Gurcu tarafindan. Fakat ozellikle batumdaki tokatci turklere hic bulasmamak lazim, hersey beklenir (bir ara bulusup cay icer, detayli anlatirim
).
Bu arada kanunlar tikir tikir isliyor, eskiden bildigimiz gibi mafyalar veya hirsizliklar yok, sakizin bile fisini veriyor bakkallar. Bizim kulturumuze de yakin, zaten cok TR restorani var.
Daha once yukaridaki yazdiklarimin bircogundan bahsetmis olabilirim, tekrara dustuysem de kusura bakmayin
Cok uzun olmus be, kim okuyacak bunu