Evet çok haklısınız. Dil bilgisi kendi başına pek bir şey ifade etmiyor. Günlük hayatta kullandığım Türkçe kelimelerin İngilizcesini öğrenerek başlayacağım. Bir de inşaat terimlerin ingilizcesini öğrenerek. Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Yurt dışına çıkma imkanım olmazsa kurs, özel ders, konuşma gibi şeylere yöneleceğim.Öncelikli tavsiyem hem Türkçe hem de İngilizce kelime bilgini geliştirmen. Günlük hayatta düzenli kullandığın kelimelerin İngilizcelerini mutlaka bilmen lazım. Bununla birlikte yenilerini de ekleyip hayatın içinde kullanman ve sürekli içinden tekrar etmen lazım. Dil bilgisi, konuşma, yazma gibi şeylerin hepsinden önce mutlaka kelime haznen mümkün olduğunca iyi olmalı. Sadece İngilizce değil, Türkçe kelimeleri de geliştirmen gerekiyor. Biri eksik kalırsa öbüründen zorlanırsın.
İkincisi, yabancı dil dediğin konuşmadan ibarettir. Bunu bilir bunu söylerim. On numara dil bilgisi bilirsin, tüm zamanlar sular seller gibidir, derece alacak kadar iyi essay yazarsın ama konuşamadıktan sonra hiç bir halt olmaz. Çok kişi tanıyorum süper dil bilgisine sahip olmasına rağmen konuşmayı beceremeyen. Bu noktada İngilizce bilgini kullanman, işine yarayacak hale dönüştürmen zordur.
Yurt dışına çıkma imkanın olursa önceliği buna vermelisin. Eğer imkanın yoksa seninle en azından haftanın her günü belli süreler İngilizce konuşabilecek bir yardımcı, hoca, kurs gibi şeylere yönelmen gerekir. Yabancı içerikli dizi, film elbet pratiğini arttırır ama sen konuşmadıktan sonra, kendini ifade etmeye çalışmadıktan sonra dinlemen ancak karşındakini anlamaya yardımcı olur. Kendi derdini anlatabilmen için konuşman gerekir. Ya burada ya yurt dışında seninle bir şekilde İngilizce bilen ve öğretebilen biriyle bol bol konuşman gerekiyor.
Evet Cambly'i üniversitede hocam önermişti. Zaten dil öğrenme konusunda iyi sayılırım lisede Arapça ve İngilizce derslerine hep ilgi duyardım üniversitede ise İngilizce 1-2 derslerim AA gelmişti ama tabi orda hep dil bilgisi öğrendik. Telefonumu 1,5 yıldır falan ingilizce kullanıyorum onun harici bilgisayarım da öyle.İngilizceyi sevmeniz gerekiyor. Sevilmeyen ve teşvik etmeyen dil öğrenilemez. Öğrenmek için öğrenmek istiyorsanız büyük ihtimalle çok büyük sıkıntı çekeceksiniz.
Dili sevmekte nasıl olur, aslında kendi içinde bir motivasyon oluşturarak. Yani söylediğiniz gibi "İngilizce bilmeyen mühendisi işe almıyorlar" bence güzel bir motivasyon örneği. Nitekim bunun dışında farklı şeyler de düşünülebilir.
1.) Dile maruz kalmanız lazım.
Münferit yazmış, direkt 10 üzerinden 10'luk tespit. Bilgisayarınızı telefonunuzun dilini İngilizceye çevirin, hiç alakanız olmasa bile yabancı içerikler izlemeye başlayın. Anlamasanız bile izleyin, tabi ki hoşnut olacağınız şeyler izleyin. Arabalarla ilginiz varsa araçlarla ilgili İngilizce içerikler.
2.) Ezberlemeyin
Tercümanlık okuyan birisi olarak, Türkiye'deki 1 numaralı problem (ki çoğu tanıdığım kişi de aynı görüştedir) ezberlemektir. Eğitim sistemimiz zaten facia, hepimiz her şeyi ezberledik. Dil ezberlenemez. Kelimeler dahi. Ezberlersiniz, iki gün sonra unutursunuz. Dil bilgisi, hiç ezberlenemez.
Dil bilgisini ezberlediğiniz taktirde kağıda İngilizce yazabilen ancak konuşamayan birisi olursunuz. Çünkü konuşulurken kimse burada şimdiki zaman mı, gelecek zaman mı, geçmiş zaman mı, perfect tense mi kullanıyım diye düşünmüyor. Zamanında bir Türkçe video görmüştüm, adam birisiyle karşılaşıyor İngilizce konuşacak bir saat aklında düşünüyor ya şimdi ben verb'ün 3. hali + ing mi kullanacaktım filan diyor. Aynı o hesap olursunuz.
İngilizceyi rahatça konuşan herkes dil bilgisini otomatik olarak konuşurken doldurur. Yıllarca perfect tense'i anlamakta zorlanmış birisi olarak artık doğal olarak otomatik bir şekilde onu yeri geldiğinde kullanıyorum. Nasıl olduğunu ben bile anlamıyorum.
Peki bu nasıl oluyor? Yine dediğimiz gibi, 1. maddeyi gerçekleştirerek yani dile maruz kalarak. Beynimizin dili öğrenme ve edinme süreci, diğer her şeyi öğrenme sürecinden çok daha farklı. Ben bilişim sektörü ile ilgili yazıları okuyup, videolar izleyip İngilizce dizi/film izleye izleye otomatik olarak beynime perfect tense'in nerede nasıl kullanılacağını kayıt etmişim. Geriye bir kez kitaptan "bu nasıl yapılır?" diye bakmak kalıyor. Ondan sonra otomatik olarak hallediyorsunuz.
Öğrenirken lütfen okumayın. Yazın. Yazmak çok etki ediyor. Onun haricinde "shadowing" yapın. Yani kendi kendinize İngilizce konuşun. İngilizce konuşmaktan utanmayın, çünkü dil yapısı bizimkisiyle benzer olmadığı için kelimelerin okunuşunda da çok hata yapacak ve bunu sonrasında düzeltmeye başlayacaksınız. Türkçe düşündüğünüz şeyleri evde İngilizce olarak duvara karşı konuşun. Kelime eksikliği hissedeceksiniz, anlatmak istediğinizi anlatamadığınızı fark edeceksiniz ve eksikliklerinizi görüp onu kapatıp bir sonraki sefer başarılı olacaksınız.
Kelimeleri ezberliyorsanız, lütfen shadowing dediğimiz yöntemle bunları farklı farklı şekillerde kullanın.
Cambly kullanın. Ben kullanmadım ama çok güzel bir uygulama. Belki maddi şartlar el vermeyebilir, ücretleri ne kadar bilmiyorum ama eminim ben bugün kullanmaya başlasam İngilizcem 2 kat filan iyileşir. Hem kulağınız gelişecek (İngilizcenin Türklerdeki 1. numaralı problemidir, ayırt etmesi ve anlaması çok zor) hem de dramatik bir şekilde aksanınız ve grameriniz iyileşecek. Ezberlediğiniz kelimeleri böylece kullanabilir ve aklınıza yazabilirsiniz.
Ama sevmeniz lazım. Sevmezseniz olmaz.
İngilizce'nin bir diğer dezavantajı Türkçe'ye kıyasla cümle yapısı ters. Onu oturttuktan sonra aslında çoğu şey hızlıca halloluyor.
Çok teşekkür ediyorum. 6.Madde baya eğlenceli aslındaSekiz yildir yurt disinda yasayan bir muhendis olarak, deneyimlerimden hareketle tavsiyelerimi paylasmak isterim. Bahsettigin konu yetkin Ingilizce ogrenimi; yani kendini Ingilizce yazili ve sozlu ifade etmen ve karsidakini (yazili veya sozlu) anlaman.
Dil ogrenimi ile ilgili yontemleri Munferit ve Berkin cok guzel yazmis: 1- Maruz kalmak 2- Ezberlemekten siddetle kacinmak ve yazmak. Ve tabi ki etkilesim. Sabirli ve cesur olmak olmazsa olmazi.
Kendi tavsiyelerim:
1- Grammar: Dilin altyapisidir ama kendisi degil. Ogrendigin dil, bildigin grammar kadar saglam olur ve dil ogrenimini kolaylastirir. Temel yanlis: Grammar konularini bitirmek ile dil ogrenimi bitmez, aksine yeni baslar. Yetkin bir Ingilizce ogrenimi icin grammar seviyeni B1 ve ustu tutmani siddetle tavsiye ederim.
2-Kelime bilgisi: Berkin konu ile ilgili baya guzel bilgiler vermis ve dedigi gibi ezberlemekten kacin. Ezber yapmak zaman kaybindan baska birsey degildir. Yapilmasi gerekenler : En guzel kelime ogrenimi Munferit dedigi gibi o kelimelere maruz kalarak ( Yani gormek ve kullanmak) ile ogrenilir. Yani tum elektronik cihazlarin dilini Ingilizceye cevir. Dahasi ogrendigin kelimeleri surekli kullanmaya ozen goster.
3- Okuma ve yazma ( Reading and writing): Yukarida bahsettigim kelime ve grammar bilgisini en iyi pekistirilecek ( maruz kalacagin) yer. Ozellikle yazma. yazma ogrendigin grammar konularini ve kelimeleri pekistiricegegin yer. Yazmaktan cekinme ve kelime ogrenmenin en iyi yolu, yeni ogrendigin kelimeyi metin icinde surekli kullanmak. Her gun yaz. Okumanin en buyuk avantaji ise yeni kaliplar ve kelimelerle gormektir. Her gun ingilizce okumaktan ve yazmaktan vazgecme. Ozellikle okudugun metnin seviyene uygun olduguna dikkat et. ( Seviye seviye gitmek cok onemli, ne cok ustu ne cok alti).
4- Dusunmek: Gunde en az 5-10 dakika ingilizce dusunmeye calis ve kafanda ingilizce yorumlar yap ( mesela begenmedigin bir arabayi kafanda inglizce elestir sanki karsinda yabanci birisine anlatiyormus gibi. Sesli ve hergun yapmak Inglizce gelisimine cok sey katar.
5-Yabanci ulkeye gitmek: Yurt disina cikmak dilin gelisimine yardimci olur mu ? Ve ne kadar yardimci olur? Cevap: Yurt disina giden kisinin yabanci dili kadar yardimci olur ve o kadar gelistirir. Yani 100-150 kelime bilgisiyle kimseye tavsiye etmem. Cevremde siklikla goruyorum, yeterli olmayan kelime ve dil bilgisi ile yabancilarla sosyallesmek ve bu vesile ile dili gelistirmek oldukca zor. Kacinilmaz son genelde 5-6 turkun beraber takimasi ile sonuclaniyor ve cok fazla karsilastigim bir durum.
6- Teknoloji kullanimi: Okuma ve yazma gelistirmenin diger bir yolu ( belkide en iyisi) internet. Mesela ingilizce konusan ve veya siklikla Inglizce konusulan ulkelerin (pakistan, hindistan, filipinler veya endonezya) otomotov forumlarina kaydolup, Ingilizceni ilerletebilirsin. ( Mesela Hintlilere bizim Egea'yi, Symbol'u anlat). Asagidaki paylastigim liknkte Pakistanlilar Uno'yu tartisiyor. Sen de fikirlerini ingilizce ifade edebilirsin
.
![]()
Fiat Uno Fan Club
does ur car's fuel guage work properly?? mine had some problems with that too which no one could fix...n secondly r u having some problems with the pass light being on right side?? :wink:www.pakwheels.com