Audi'nin iç tasarımı benim de hoşuma gidiyor. O konuda hiçbir sıkıntısı yok birkaç saçma hatası dışında, ki bunların en başında sağ dış aynanın alt yarısını oturduğum yerden görememe gibi kusura bakmayın gerzekçe bir ergonomi problemi geliyor. BMW'nin koltukları konfor açısından olmasa da destek açısından rezalet lakin Recaro koltuklar sadece M pakette değil Sport pakette de geliyor, isterseniz herhangi bir pakete de opsiyonlatabiliyorsunuz. Bu bence BMW'nin baz koltuğu kötü yaparak opsiyon satma stratejisi. Oturduğum konfor/destek dengesini en iyi sağlayan da A serisinin AMG koltuğuydu sanırım. Neyse, çok uzaklaşmadan; Audi'nin dış tasarımı ne BMW ne C kadar iyi. Çok düz. Bence tercih edilmemesinin başlıca sebebi bu. İkincisiyse kesinlikle hiçbir şekilde zevk vermeyen sürüşü. Burada kasıt önden çeker arkadan itiş farkı değil, motor ve şanzıman fazla konfor odaklı. Motor 6000 devri bile çevirmiyor en basitinden. Ses deseniz güzel değil. Şanzımanın tepkileri de benim hiç hoşuma gitmemişti kullanırken, özellikle bir DSG'ye göre. Ama şehir içi veya uzun yol kullanımında tatmin ediyor.
Özetlemek gerekirse, D+ daha genç bir kitleye hitap ettiği için insanlar özellikle görünüş olarak sportifliğe önem veriyor. Konfora önem veren üst kitleyse A6'ya yöneldiği için A4'ün satışları haliyle az kalıyor. Tahmin ediyorum ki A6, 5 ve E serilerinin satışları hemen hemen aynıdır.
Ergonomi problemi dikkatimi çekmedi, yani kullanırken bir sorun yaşamadım, bilemiyorum..Tabi olmadığını da iddia etmiyorum.
Dış tasarım göreceli, ama genel olarak Bmw'nin tasarımları daha sportif olduğu için insanların gözüne güzel geliyor. Mercedes'i de beğeniyorum. Audi'de tasarım biraz daha muhafazakar. Bana sorarsan da diğer ikisi göze çok daha hoş geliyor ancak bu konuda da teknik verileri karşılaştırdım. A4 sınıfının en iyi sürtünme katsayısına sahip. Aerodinamik olarak aralarındaki en başarılı tasarım. Araç ayak gazdan çekilip silindirleri kapadığında yolda baya baya süzülüyor.
Şanzıman konfor odaklı doğru, hatta çift kavrama olmasına rağmen ilginçtir tork konvertörlü gibi çalışıyor D modunda. Çok net söyleyebilirim ki A3'ün kuru kavrama şanzımanı bundan çok daha iyi çalışıyordu D modunda, enteresan..6000 deviri S modunda çeviriyor, devir çevirmesinde sorun yok, D modunda çevirmek istersen orada müdahale ediyor, 6000 deviri görmene pek izin vermiyor.
Benim aldığım dönemde Bmw'nin 3 silindirli 136hp motoru vardı, C segmentte 3 silindirli makine kullandım ve D segmentte bana saçma geldi açıkçası. Motoru iyidir o konuda eleştirmiyorum ancak D segmentine çıkınca 3 silindirli makineyi yadırgıyorum.. Mercedes'in ise milattan kalma 156 hp makinesi vardı..156hp motoru kullandım, gerçekten beğendiğim bir motor. Ancak yıllardır aynı motor, bir gelişim yok ki 2018 model araçta 2011 modelinden farklı bir motor arıyorsun.. Şu anda alacak olsaydım kesinlikle 1.5 184hp 4matic olan C200'ü seçerdim. Aldığım dönemde ise en mantıklısı A4 gelmişti ki ACT motor diğerlerinden 1-1,5 lt az yakıyor.
Sürüş olarak konforlu olduğu için diğerlerine kıyasla hissiyat zayıf, spor modunda hissiyat farklılaşıyor. Bunun farklılaşmasının sebebi süspansiyon ve direksiyon sistemi. Çok öyle performans'tan uzak veya salt konfor arabası değil, launch control sadece bunda vardı mesela. Kaç sefer kullanacaksın ayrı mesele ama insanı cezbediyor. Yol tutuş limitlerinde herhangi bir sorunu yok, baya iyi o konuda..
Bmw sürüş konusunda başarılı, zaten sürüş dinamiklerinde bir adım öne çıkıyor, her zaman vurguladıkları şey de bu. Ama gel gelelim kütük gibi araba.
Bu iş kişisel tercih meselesi tabi. Benim kriterlerime göre değerlendirdim en mantıklısı bu geldi açıkçası, benin için hissiyatı çok önemli değil, bir Bmw gibi olsun istemiyorum zaten. Bmw sürüş hissiyatı için çok şeyden feragat ediyor. Audi'ye gitmeden Mercedes ve Bmw'nin yollarını çok aşındırdım, Audi'ye gidince karar vermek çok zor olmadı. Audi alanların çok büyük bir kısmı eski Bmw müşterisi bu arada..
Not : Audi'nin MMI sistemi Idrive'a kıyasla baya kötü..
Ekstra bilgi notu : Genelde yazdıklarımdan Vag sever olarak biliniyorum ancak ben Vag grubuyla çok geç tanıştım. Bmw sahibi değildim fakat 2010 öncesi premium olarak kullandığım araçlar E46 ve E36 idi