Anladığım kadarıyla yeni nesil skyactiv kasayı kast ediyorsunuz. Daha önce forumda şöyle bir değerlendirmem olmuştu:
https://www.otopark.com/forum/threads/peugeot-308-mazda3-hangisi.5724/#post-203960
2017'de çoğu eksikleri giderildi. Şöyle ki:
https://www.otopark.com/forum/threads/peugeot-308-mazda3-hangisi.5724/page-4#post-204513
Bu mesajlara ek olarak bildiklerimi paylaşayım:
Bizdeki arabanın ortalama tüketimi 6.7-6.8 civarı. Kocaeli'den İstanbul'a geliyor, İstanbul'da da şehir içi trafiğine giriyor. Güzergahı bu. İstanbul trafiğinde 7.5 civarlarına kadar çıkar, trafiksiz şehirlerdeki ortalama kullanımda 6'ya düşer.
- Sunroof arayan biriyseniz o yok, bence rakipleri karşısında önemli bir eksiklik.
- Kumaş koltuk döşemeleri bir garip. Böyle 90 model Mazda323 koltukları gibi. Hemen kopacakmış gibi duran ama 30 yıl dayanan yumuşak Japon koltuk minderleri gibi. Ama eğer deri koltuk alınırsa işler değişiyor, Volvo kalitesine çıkan deri döşemesi var. Yalnız bu deri döşeme ilk zamanlar servislerde aksesuar olarak sonradan kaplatılıyordu, sonradan opsiyonel donanıma dahil edildi. Servis eliyle yapılmış olanların işçiliği nasıl olur bilemem.
- İç hacmi dar değil ama çok geniş de değil. Bu dediğim hem ön hem de arka için geçerli.
- Sesli komut özelliği var ama sadece İngilizce destekliyor, isimleri telaffuz ettiğinizde bile İngilizce konuştuğunuzu algılayıp saçma kişiler çevirebiliyor. Bu da bir eksi.
- Çarpışma önleyici sürüş destek sistemlerinin uyarıları ve park sensörünün sesleri biraz cılız kalıyor. Nasıl derseniz, müzik sisteminin sesi biraz kısmasını bekler insan. Bu arabada çok da kısmıyor. Park ederken müziğin sesini manuel kısmanız gerekebilir

- Power donanımdaki 18" jantlar, 16" jantlara göre en az 0,5lt fazla tüketime neden oluyor. Kış lastiklerimiz sonradan alınan orijinal 16" jantlarda takılı.
- Şanzıman biraz güçten çalıyor.
- Torpido gözü soğutmalı değil.
- Kapı içinde sadece 0,5lt'lik su konabilecek bardaklık gibi gözler var. Geri kalan yeri hoparlör kaplamış.
+ Benzinli motoru cold start sırasında aklınıza gelebilecek en sesli çalışan soğuk dizel motor gibi bir ses yapıyor, ama hava durumuna göre 30 sn içerisinde dünyanın en sessiz motorlarından birine evriliyor

Başlarda benim de çok garibime gitmişti, hatta arabada arıza var sanmıştım.
+ Sürüş hissi ve yol tutuş muazzam. Bu zamanda böyle arabalar pek kalmadı.
+ Şanzıman çok konforlu ve sağlam hissettiriyor. Downshift'leri de çok başarılı.
+ Sessiz ve konforlu. Ama 18" jantlarla çukur ve tümsekler biraz hissedilebiliyor.
+ Bose ses sistemi kulak acıtan cinsten güçlü ve son sese kadar bozulmuyor. Ama bu pek bir şey ifade etmiyor çünkü son seste 10 saniyeden fazla müzik dinlemek imkansız gibi bir şey.
+ Tasarım görecelidir ama ben çok beğeniyorum. Genel olarak da beğeniliyor.
+ Anahtarsız giriş ve çalıştırma özellikleri aksamıyor.
+ Bir küçük kazamız oldu ve 20 binlik trameri oldu. Kaza hakikaten küçük ama donanım yükseldikçe farlar ve sensörler pahalılaşıyor

Tüm parçaların gelip arabanın onarılması 3 hafta içerisinde halloldu. Ben sadece tampon değişimi için piyasanın en çok bulunan araçlarından Corsa C için bile aynı süreyi beklemiştim. Özetle parça sorunu gibi bir şey söz konusu değil, tamamen şehir efsanesi. Parçalar Belçika'dan geliyor.
+ Power donanımı gayet iyi. Power Sense donanımı ise eksiksiz gibi. Şehir içi kaza önleme sistemini bir kez arkadaşımın arabasında deneyimledim. Arkamızdaki araba ancak yanımızda durabildi. Arabanın içinde öksürdük, öyle bir fren yapıyor gerektiğinde.
Parasının hakkını veren gayet iyi bir araba. Öneririm.