Orta şerit işgalcilerine ceza

RedLine

Profesör
280
Marka
Alfa Romeo

Doğru düzgün trafik kültürü ve denetimi olmayan ülkemizde çok yanlış kullanılan orta şerit sürüşü ile ilgili denetim ve ceza geliyor. Çok sevindirici bir haber. Bu uygulamanın Avrupa’da yapıldığını biliyordum zaten de buraya gelmesini de iple çekiyordum.

3 şeritli yolda, en sağ şerit boşken ısrar la orta şeritte 60-70km gibi hızlarla gidip asla en sağ şeride geçmeyen embesiller yüzünden gereksiz sollama,makas gibi durumlar hatta kazalar olmakta. Eskiden otobanlarda “sağdan gidiniz” diye tabelalar olurdu. Mevcut düzendeki “ağır vasıtalar sağdan gidiniz” ifadesindeki “ağır” kelimesi aslında ağırlığı değil hızı temsil etmesine rağmen, bir takım trafik cahili embesiller bunu “sağ şerit kamyon-tırların, benim hızım ne olursa olsun ben ortada veya sol şeritte giderim” diye yorumlamasına neden oluyor.

Bu konu için kanal açmış birinin videolarından örnek, instagramda da aynı kanal adı ile bulunabilir.

Sağ şeritlerin asfaltı biraz daha düzgün olursa ben de desteklerim
özellikle d100 gibi eski yolların sağ şeritleri çok bozuk oluyor,

tokat ile bolu arasındaki yolun sağ şeridinde giderseniz bolca küfür edebilirsiniz, süspansiyon testleri daha hafif oluyor o derece, ben genelde 2 şeridi ortalayıp arkamdan araç gelince sağa geçiyorum,

kaymak asfalt olan yerde de sağdan önüme engel çıkmadığı sürece basıp gidiyorum, ortadakilerin sağa geçmesini beklemek insanı sinir ediyor

Sağ şeritlerin asfaltı biraz daha düzgün olursa ben de desteklerim
25 yıldır araç kullanıyorum, hiçbir otobanda kullanılmayacak kadar bozuk sağ şerit görmedim. Orta şerit bağımlılarının yegane bahanelerinden biri bu da,geçelim. Şu drone uygulaması bir an önce başlasın da bu bahaneleri anlatırsınız. Videoyu izleyin, sağ şerit nerde bozuk gösterin hak verelim.

25 yıldır araç kullanıyorum, hiçbir otobanda kullanılmayacak kadar bozuk sağ şerit görmedim. Orta şerit bağımlılarının yegane bahanelerinden biri bu da,geçelim. Şu drone uygulaması bir an önce başlasın da bu bahaneleri anlatırsınız. Videoyu izleyin, sağ şerit nerde bozuk gösterin hak verelim.
Benim yorumum videoya veya herhangi bir yola özel değildi, sık sık uzun yol yapan veya otoban kullanan birisi de değilim zaten genel olarak oraları bilmiyorum. Sürücülük hayatımın çok büyük kısmı Ankara'nın iç ve çevresindeki yollarda geçiyor, statü olarak otoban sayılan ankara çevre yolu, ve istanbul-konya-eskişehir-samsun yolları gibi şehir isimleriyle andığımız 3 ve daha fazla şeride sahip yolların tamamında sağ şerit bozuk. Asfalt olarak bozuk, logar kapağı gibi kapaklar teker hizasında (yoldan düşük seviye) ve araçlardan düşen parçalar, taş-toprak gibi şeylerle dolu.

Biraz fazla sert çıktığınızı düşünüyorum, benim gibi ankara yollarında çok vakit geçiren arkadaşların bu yorumumda bana hak vereceğini umuyorum

Kimse sağ şerit bozukken,tırla doluyken neden sağdan gitmiyorsunuz demiyor zaten. Yol bozuk değil,tır vs yok ama sürücülerin çoğu ortadan gidiyor her koşulda!

Bazı yolların standartlarının buna pek uygun olduğunu düşünmesem de doğru karar. Özellikle otobanda orta şeritten 120-130'a sabitleyip gitmekte çok zorlanıyorum. Mutlaka 90-100'le giden birileri oluyor. Sola geçsem arkadaki üstüme çıkıyor. İlla hız yapmak gerekiyor. O yüzden desteklediğim bir karar. İki şartta buna uymam; gece sürüşlerinde özellikle otobanda yolun sağını kullanmam. Yola köpek fırladığında genelde sağ refüjden çıkarlar ve hamle şansı azalıyor. Çok kez başıma geldi. Bir de @Toprak söylediği gibi bozuk olduğunu gördüğüm yolda asla sağa geçmem boş olsa bile. Özellikle Düzce - Hendek arası otobanda yolun sağ kısmı yer yer rezalet.

Bence mantıklı olur. Bayram gidişinde Kuzey Marmara'da 120-130 km ile en sağda ilerledim bir süre. Şeritlerdeki en hızlı araç bendim. Herkes orta yada sol şeritlerde tıngır mıngır gidiyor. Ben de sağ şerit ile orta şerit arasında geçip durdum. Trafik iyice yoğunlaşınca o da hayal tabiki.

Ek olarak ağır vasıta araçların en sol şeride geçmesi de yasaklanmalı. Dayım 80 ile giden tırı 85 ile geçecek diye arkada perişan oluyor millet. Hele hele İzmit İstanbul arası iki şeritli TEM yolunda ızdırap olabiliyor yol.

Son düzenleme:
Bence mantıklı olur. Bayram gidişinde Kuzey Marmara'da 120-130 km ile en sağda ilerledim bir süre. Şeritlerdeki en hızlı araç bendim. Herkes orta yada sol şeritlerde tıngır mıngır gidiyor. Ben de sağ şerit ile orta şerit arasında geçip durdum. Trafik iyice yoğunlaşınca o da hayal tabiki.

Ek olarak ağır vasıta araçların en sol şeride geçmesi de yasaklanmalı. Dayım 80 ile giden tırı 85 ile geçecek diye arkada perişan oluyor millet. Hele hele İzmit İstanbul arası iki şeritli TEM yolunda ızdırap olabiliyor yol.
Çoğu zaman tırların vs sola geçmesinin nedeni orta şeridi bloklayan trafik cahilleri. Orta şerit aynı zamanda tır-kamyon vs nin sollama şerididir.

Benim yorumum videoya veya herhangi bir yola özel değildi, sık sık uzun yol yapan veya otoban kullanan birisi de değilim zaten genel olarak oraları bilmiyorum. Sürücülük hayatımın çok büyük kısmı Ankara'nın iç ve çevresindeki yollarda geçiyor, statü olarak otoban sayılan ankara çevre yolu, ve istanbul-konya-eskişehir-samsun yolları gibi şehir isimleriyle andığımız 3 ve daha fazla şeride sahip yolların tamamında sağ şerit bozuk. Asfalt olarak bozuk, logar kapağı gibi kapaklar teker hizasında (yoldan düşük seviye) ve araçlardan düşen parçalar, taş-toprak gibi şeylerle dolu.

Biraz fazla sert çıktığınızı düşünüyorum, benim gibi ankara yollarında çok vakit geçiren arkadaşların bu yorumumda bana hak vereceğini umuyorum

Kesinlikle hak veriyorum. Ankara'dan çevre illere geçişe imkan sağlayan karayollarında (otoban olmayan) genel bir sağ şerit sıkıntısı var. Biraz değil baya sert çıkıştı, aslında bu arkadaşa da kimse sağ şerit düzgün ve TIR'la dolu değilken illa sol şerit işgal edilir demedi.

Net olarak hak veriyorum ben de, ilk önce düzgün asfalt yapmayı öğrenmemiz lazım ki bir yolun tüm şeritleri efektif şekilde kullanılabilsin. Daha evimin önündeki duble yol bile bu şekilde. Konu sahibi isterse gelip test edebilir, üçüncü geçişinde bütün alt takımından ses geleceğini garanti edebilirim :)

Burada yapılan “önce şunu düzeltelim de” bu yaklaşımına whataboutism (peki ya şuculuk) deniyor. Yolda makas atılmasının büyük bir kısmı yine bu orta şeridi namusu gibi koruyanlar yüzünden oluyor. Bu tipler hızlarına uygun olan sağ şeritte gitse zaten makas atılacak bir ortam olmayacak. Leylek meylek diye yorum yapanlar birgün orta şeritçi yüzünden kaza yapınca anlarlar durumun vehametini. Açın izleyin ortaşerittv videolarını,trafiği ne hale getirdiklerini sonra leylek mi seversiniz kartal mı bakarsınız.

Burada yapılan “önce şunu düzeltelim de” bu yaklaşımına whataboutism (peki ya şuculuk) deniyor. Yolda makas atılmasının büyük bir kısmı yine bu orta şeridi namusu gibi koruyanlar yüzünden oluyor. Bu tipler hızlarına uygun olan sağ şeritte gitse zaten makas atılacak bir ortam olmayacak. Leylek meylek diye yorum yapanlar birgün orta şeritçi yüzünden kaza yapınca anlarlar durumun vehametini. Açın izleyin ortaşerittv videolarını,trafiği ne hale getirdiklerini sonra leylek mi seversiniz kartal mı bakarsınız.

O zaman şöyle mi yani orta şeridi işgal eden biri varsa makas atabiliriz ya da orta şeridi işgal etmeseler kimse makas atmaz, sizin çıkarımınız da bunu söylüyor. Ama biz sizi bununla itham etmiyoruz. Siz de yapmayın lütfen yanlış anlaşılıyorsunuz. Makas atmak da, orta şeridi işgal etmek de yanlış ve kural dışı şeylerdir. Kimse burada bunun aksini de iddia etmiyor. Bu arada sağ şerit konusunu uygulamak için bazı şeyler yanlışsa bunu söylemek doğru olan şey, eleştirmenize anlam veremiyorum, garip bir savunma ve saldırı içerisindesiniz.

Saldırı vb abuk davranışları yapanlar ortada şimdilik ciddiye almıyorum ama anladığı dilden konuşmak benim için yolda yürümek gibi,konuya katkısı olmayan saçmalıklar yazanlar,niyetleri ortada,geçelim... Benim herhangi bir saçmalığı,makası savunduğum yok. Bu şerit blokçuları yüzünden sol ve orta tıkalıysa,bunların sağından geçince “makas” atmış oluyorsunuz. Bunu anlamayıp bana saçma ithamlarda bulunulması da sizin algılama kapasitenizin bir sonucu.

Peki ya şuculuktan ziyade bir eylemin dogru yapılabilmesi için gerekli asgari şartların oluşturulması mevzusudur bu hocam. Örneğin hızlı gitmek istiyorsan ona uygun arabaya ve yola sahip olmalısın, piste çıkmak istiyorsan uygun lastiğe sahip olmalısın, ölüm riskini azaltmak istiyorsan kemer takmalısın vb temel mantıklarda olduğu gibi boşken yolun sağ tarafının kullanılabilmesi için o yolun konforlu ve güvenli bir satıha sahip olması gerekiyor. Kural koyulacaksa asgari şartların oluşturulması lazim. Yoksa pek tabi ki genel trafik kuralıdır ki yol boş olduğu takdirde araçlar yolun sağ şeridinden seyir etmeli. Siz de nispeten niş ve pahalı sayilabilecek bir araca sahipsiniz. Tahmin ediyorum ki arabanızı seven biri olarak sırf kurala uymak için bozuk gördüğünüz yoldan gitmezsiniz diye dusunuyorum. Yol bozuk olmadığı müddetçe zaten herkes kurala uyup sağdan dogru gitmeyi tercih edecektir. Arabacı insanlar arabalarını sevdikleri için bu konuya hassasiyet gösteriyor haliyle.

Makasci kitleye bir engel olur mu ? Büyük oranda olamasa da belli bir kısmını elemine edebilir ama makas atan tipler zaten psikolojik olarak sıkıntılı kimseler olduğu için onlara büyük oranda engel olmak zor. Sağ şerit kuralından ziyade denetimleri ve izleme teknolojilerini arttırıp hapis dahil ciddi büyük yaptırımların uygulanması gerekiyor ki bu psikolojik sıkıntılı tipler buna kalkisamasin. Neyse bu kuralların etkileri tabi ki tartışılabilir. Neticede işe yaramaz diye bir şey yok. Az ya da çok bir etkisi olacaktır.