Maliyetler elzem. Video çekim kurgudan öte, Youtube kanallarının en büyük sermayelerinden birisi ekipman. Neticesinde de bu ekipmanlarla nasıl bir içerik ürettiği.
Ekipman = Para
6 ay önce 1990 TL ye aldığım Gopro 6 şuanda 3800 TL bandında.
İzlenme sayılarının içerik kalitesi ile alakası olduğunu hiç düşünmüyorum. Sinan yukarıda, 1 gün geç olsun ancak adam akıllı olsun demiş, ki sonuna kadar katılıyorum.( ah diğeri de beni anlasa keşke
)
Ancak temel sorun, ülke bireylerinin ( son kullanıcıların ) gelir seviyelerinin hızla düşmesine karşılık, otomobillerin fiyatlarının kur/vergi gibi sebeplerden muazzam bir şekilde katlanarak yükselmesi. Bunun için yapacak hiç bir şey yok, bu ana sebep.
İkinci en büyük neden ise lisan. 80 milyonluk bir nüfusun ( Tamamının Türkçe konuştuğunu varsayalım ) %20'si araçla ilgilendiğinde izlenme/abone sayısı az çok aynı seyreder. Hayal ürünü olmayan, alma ihtimali yüksek araçlar bir tık fazla seyredilir.
O nedenle dikkat ederseniz, sadece
otomobil içeriği üreten otomobil kanallarının abone sayısı birbirine çok yakındır. Çünkü arz karşısındaki talep ( siz/biz ) aşağı yukarı aynıdır.
Bugün misal CARWOW çok kısa sürede 1 Milyon abone ulaştı. Ne bir intro, ne bir bu müzikte neymiş diyebileceğiniz bir içerik yok. Muhtemelen carwow gibi Sinan'da 6-7 dakikalık test sürüş videosu çekse, iki hafta sonra topa koyanlar olacaktır. En büyük artısı elbette dil, ancak diğer bir taraftan sterlin kazanıp, sterlin harcamakta. Nitekim kazanç eşiğine baktığımızda, 10 kazanıyorsa 1 harcamaktalar neredeyse.( pazar payı yüksek ) Misal bilen bilir IphoneDO. Batmış bir kanaldı, global kanalı açıp TR kanalı promote edene kadar.
TR'de ise TL kazanıp, döviz harcamaktayız.Ekipmanlar döviz, hayatın aslında her noktasında giderlerimiz/giderleriniz dövize bağlı.
Lansman konusunda açık konuşmak gerekirsek, test sürüş olarak adlandırmak doğru değil. 24 saatlik bir dilimde totalde 4-5 saat araçla birlikte olunuyor ve mucizeler yaratılması bekleniyor. Markalarında bu işine geliyor. 1 günlüğüne herkesi bir yere topla, herkes içeriklerini ücretsiz lanse etsin. Gün sonuna baktığımızda ise, marka bir günde 5-10 test videosu elde etmiş ve son kullanıcıya ulaşmış, içerik üretici ise, uykusuz kalmış, emek vermiş, yorumlarda ise motive/demotive eleştriler sırayla. Tamam onların doları varsa, bizim Allah'ımız var ancak ay sonunda ödenmesi gerek Adobe kirası, elektrik su gibi sorumluluklar yığınla.
Şuan açıkcası en büyük şansızlık yukarıda da belirtmiş olduğum gibi yüksek fiyatlar ve bunun karşısında cepteki deliğin daha da artması.
Video kurgu-montaj konusunda yorumlar olmuş.
Örnek göstermiş olduğunuz hiç bir video öncelikle test videosu değil. Bir defa çekilir, iki defa çekilir, üçüncü de sunum kanalı değil, test sürüş videoları kanalı diye abone olduk yorumları yığınla düşer. ( bizzat yaşadım )
Açıkcası benim çekim günüm, bir tam gün sürer ve muhtemelen bir sonraki gün kolumu kaldıracak halim kalmaz. Nitekim asıl işim Turizm ve geceleri çalıştığım için, herkes uyumaya giderken ben işe giderim. Sabah işten eve gider biraz uyur kaba kurguya başlarım. Ancak bir sonraki gün tam randımanlı kurguya vs adapte olabilirim. Hele ki lansman var ve sabah export gerekiyorsa, bir önceki günün sabahında işten çıkmış, direkt lansmana geçmiş ve sabaha kadar kurgu yapmış, ertesi akşam uçakla istanbul'a dön, tekrar işe git vs derken 60 saat bir fiil uykusuz kaldığımı çok kez bilirim. Bunun karşılığında elbette bir para alıyorum ancak lisans giderleri ve harcadığın emeği ortaya koyduğunda, uzayda bir nokta.
Neden mi yapıyorsun ? soruları gelmeden..
Seviyorum.
@sinan