Aracı alalı tam 1 yıl / 14 bin km oldu. Araca dair bir güncelleme yapmam gerekirse;
Geçen hafta yetkili serviste 6500 liraya ilk bakımı yapıldı. Triger kontrolü için ufak bir aparat var. Kayışın şişip şişmediğini ölçüyor. Tedbiri önceden alıp her bakım bunu yaptırınca sorun ortadan kalkıyor. Tabi müşteri istemediği sürece bunun kontrolünü yapmıyorlar. Bunu özellikle belirtip iş emrine kayışın durumunu eklettiğiniz zaman kafanız rahat olacaktır.
Uzun kullanımda ise herhangi bir sorun şimdilik yaşamadım çok şükür. Sol a sütunu kısmından bazen trim sesi gelmesi dışında araçta bir problem yok. Çift renk modellerde tavanda boya atması, dökülmesi yaşayan olabiliyor. Bunlar olmasa bile en kaliteli bezle bile silseniz çiziliyor. Bu sebeple ben bir kaç ay önce 5 yıl korumalı PPF kaplama yaptırdım. Kafam bu açıdan da rahat etti.
Uzun sürüş değerlendirmesi olarak sonda diyeceğimi başta diyeyim; iyi ki bu aracı tercih etmişim. Gerçi bu segmentte rakibi clio dışında bir aracı kullanmadım ama kullansam da yine de fikrim değişmezdi. Çünkü totalde bir paket olarak benim için hiçbir eksiği olmayan bir araç diyebilirim. Focus'tan bile daha çok memnun etti beni her yönüyle. Bazı zamanlar aracın segmentini unutup b segment bu o kadarını da bekleme dedirttiği bile oluyor. Tek eksik olarak görebileceğim nokta sürüşün %90'ında benim istediğim konforda olabilirken, bozuk yollarda öyle umarsızca gidemezsiniz. Çukurlardan, tümseklerden dikkat ederek yavaşça geçmeniz gerekiyor. Çok keskin bozukluklarda ancak pat küt ediyor ama dediğim gibi dikkatsiz girmeniz lazım ki 45 yanak lastikte balon ya da yarılma riskini göze alıp bunu zaten yapmak istemezsiniz. Yoldaki enine ve ardı ardına gelen sert boyaların üstünden geçmeyi sevmiyor. Buna benzer bozuklukları da sevmiyor. Aslında kısa aks mesafesinden ötürü bundan hoşlanmıyor diyebilirim. Ama dediğim gibi sürüşün %90'ında segmentinden beklenmeyecek güzel karşılıklar veriyor. O yüzden bu %10'luk kısma dikkat eder, bilerek kullanırsanız çok iyi anlaşırsınız.
Araç B segment olduğu için ve bu segmentteki araçların da gücü, performansı belli olduğu için buna ayrı değinmek istiyorum. Clio 1.33 artık kalktı. 150'lik Fabia çok iyi ama trafikte pek görünmüyor. Genel olarak fabia zaten görünmüyor. Dolayısıyla ara hızlanmaları falan geçtim, otobanda bile gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz bir performansı var. Ne ara 180-200'lere çıktığını anlamıyorsunuz. Trafikteki araçlarımızın kasa ağırlığı / gücü düşünüldüğünde 5.20i'ler 170-180 hp'lik suvlar falan bunların arasından sıyrılabiliyor. Ayağınızda her zaman güç olması çok güzel hissettiriyor. Üstelik bu hızlarda tedirgin de etmiyor. Sabit 170-180'le gittiğinizde bile içiniz rahat sürebiliyorsunuz.
Tüketim olarak uzun yolda, yolu okursanız 4 litre altını da görebilirsiniz. Kasmam, normal kullanırım derseniz 5,5 litre. Sürekli basarım derseniz içiyor tabi ki. Ama otobanda arada bir 180 ve genel olarak 120-130 giderseniz 6 litreyi geçmez. 8 ileri şanzıman oranları sayesinde 2-3 bin devir aralığında 110-150 kmh arası hızlarda hem yakmadan, hem zorlanmadan ilerleyebiliyorsunuz. Şehir içinde 20-22 kmh gibi düşük ortalama hızlarda 8,5-9,5 arası yakıyor. 30 kmh civarı şehir içi ortalama hızınız varsa 7 litre civarında gezinir. Motor müsrif değil sadece şartlarınız ve kullanım tarzınız önemli.
Normalde B segment araçların durumu bellidir. Bunların gücü de bellidir. Tavsiye verilirken şöyle sürerseniz üzmez, böyle yaparsanız üzer gibi yorumlar döner. Bu araçta bunları hiçbirini yaşamadan yolda ilerleyebiliyorsunuz.
Özetle ihtiyaçlarınızı ve beklentilerinizi iyi belirlemeniz lazım. Hacim ve konfor beklentisi konusunda ne istiyorsunuz bunu sormanız lazım. Karşıladığı takdirde her yönüyle çok memnun eden bir araç. Bugün yine B segment bir araç alacak olsam kesinlikle bunu alırdım diyebilirim.