Tucson'la ilgili birçok mesajda şanzıman ısınıyor yazılmış, o konuyla ilgili tecrübelerimi aktararak yanlış bilinen şeyleri düzeltmek istiyorum. Şanzıman dağda, bayırda, trafikte ısınmıyor. İlk çıktığında o uyarıları veriyordu, hatta basit sayılabilecek bazı offroad sürüşlerinde ben de birkaç kere bu uyarıyla karşılaştım fakat 2016'nın yaz aylarında (yanlış hatırlamıyorsam temmuz ayıydı) yapılan geliştirme ile o sorun çözüldü. O tarihten beri (yani son 30 bin km boyunca) çokça hafif offroad, kısa sürse de derin sayılabilecek çamur sürüşü, karda dakikalarca yanlama, yoğun trafikte sürüş, yokuş yukarı yoğun trafikte sürüş, karda Kuzuyayla Kartepe tırmanışı vs. birçok şey yaptım ve henüz yeni bir uyarıyla karşılaşmadım.
Şöyle bir gerçek de var, bu araç diagonal testte başarılı değil, eger diagonal testte zorlarsak ya da örneğin 4 tekerleğin saplandığı çamurlu yol uzun olsaydı bir süre sonra ısındı uyarısı gelebilirdi ancak bunların birçoğu zaten önden çekişli bir araçla yapılamayacak şeyler. 3008 özelinde yazmıyorum, herhangi bir önden çeker araçla yapılamayacak sürüşler için "Tucson'un şanzımanı ısındı uyarı veriyor." demenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Bunların haricinde tork konvertörü tabi ki daha sağlam olacaktır ancak 3008 ile yapacağınız, yapabileceğiniz şeyler Tucson'un şanzımanı için sorun oluşturmayacaktır.
İki araç arasında sadece şanzımana göre tercih yapacağınızı farz edelim, seçiminizi şanzıman tepkilerine ve hangisinin hoşunuza gideceğine göre yapmanızı tavsiye ederim. Tepkilerle ilgili de birkaç bilgi bırakayım:
- İlk gaz tepkisi zayıf.
- Çok yavaş akan trafikte genelde 2. viteste ilerliyorsunuz. Yarım kavrama yapmasını istemezseniz manuel moda almak yerine sport modda da kullanabilirsiniz, o zaman 2. viteste kalmak için ısrar etmiyor ve 1. viteste gitmeye başlıyorsunuz. Bunun dezavantajı da 1. viteste artan gaz tepkisi yüzünden çok yavaş akan yavaşla-hızlan-yavaşla türü trafikte konforun azalması.
- Yüksek viteslerde kick down yaptığınızda vites düşürüp gücü tekrar vermesi 1-1.5 saniye civarı sürüyor.
- Vitesleri en hızlı yükselten şanzıman değil ancak bence yeterli bir hızda yükseltebiliyor.
- Trafik dahil olmak üzere titreme yaptığına pek şahit olmadım, yalnızca yokuş yukarı yoğun trafikte bir miktar titreme yapabiliyor.
Benim şanzımanla ilgili aklıma gelenler bunlar. Vites değişim hızı, kick down tepkisi biraz daha kişisel hissiyata girebilir, bunları kısa bir turda deneyimleyerek hoşunuza gidip gitmediğine kendinizin karar vermesi daha doğru olacaktır. Şanzımanla ilgili bunların haricinde bir sorunuz varsa, ya da araçla ilgili herhangi bir sorunuz varsa bildiklerim doğrultusunda seve seve cepanlandırabilirim.