Valla Corolla'nın Tourer modeli de HB modeli de öyle şık ki benim elim sedanına gitmezdi. Vergi çok aşırı fark etmiyor bence ama yakıt fark eder. 1.6 atmosferik otomatik ile 1.0 manuel kesinlikle 2-3 litre/100km oynatır tüketimi. 10bin km gitsen yılda 2bin TL fazla ödersin. 1000 de vergiden ödesen 3bin TL fazla harcaman olur yıllık. Bakım olarak da 500TL az bakım yapsan yıllık Toyota'ya yılda 2500TL gibi bir rakam fark ediyor. Bunun yanında arabayı 14bin TL ucuza alacaksın yani 5-6 yılda ancak amorti edecek Golf. Bir de üzerine Toyota'da geri görüş kamerasından adaptif hız sabitleyiciye kadar birçok artı donanım var ve güncel model. Golf'ün yeni modeli ise çıktı bile ancak Türkiye'de hala Golf 7 indirimsiz iteleniyor. Yani satarken de elin bir tık daha güçlü olacaktır kasa farkından dolayı.
Ancak yolcu konforu konusunda Golf bence Toyota'dan daha konforlu araba. Daha az yol sesi alıyor, daha iyi malzemeler kullanılmış bir iç mekan sunuyor. Motor sesi Toyota'da çok olmasa da Toyota her zaman rakiplerinin ses yalıtımı olarak gerisinde bir marka. Bu her modelinde böyle. Japonlar maalesef buna hiç önem vermiyor. Araç seni yoldan koparamıyor tam anlamıyla. Bir de tabii sunroof'dan ötürü rüzgar sesi de belli hızlardan sonra gelecektir. Ancak bu fark da eskisi kadar büyük değil. Çok dert etmiyorsan sorun teşkil etmeyecektir. Konfor demişken tabii bir de donanımdan da bahsetmek lazım. Mesela Toyota'da otomatik vites, adaptif uzun farlar ve adaptif hız sabitleme uzun yolda konforu çok artıran şeyler. Konforu sadece ses yalıtımı ve koltuk olarak düşünmemek lazım bu anlamda. Sürücü ve yolcu konforu farklı şeyler.
Lafın kısası Toyota (tamamen kişisel zevk olmakla beraber) şıklık, donanım, kasa güncelliği, sorunsuzluk, yolcu konforu ve satın alım maliyeti olarak,
Golf iç mekan konforu, yalıtım, yakıt tüketimi, vergi avantajı olarak birer adım öndeler.
Burada hangisini istediğin önemli. Ben olsam adaptif hız sabitleyici, adaptif far ve otomatik vites ve bunun yanında daha şık olması daha önemli olurdu. Ancak dizayn ve konfora önem verdiğimden ben temiz bir premiuma da yönelebilirdim. Sorun yaşamak istemediğinizden ve sıfır almak istediğinizden bu seçenekler arasında Corolla daha tatminkar duruyor. Hele bir de HB kasa 1.2 motorla gelir ve fiyatı artmazsa tadından yenmez.