Arabalarınızın Bakım Maliyetleri

Sadece yağ bakımı olarak düşünecek olursak işçilik yetmiyor. Yağ kârlılığı olmasa hepsi kepenk kapatır. Yeni usta yetişmiyor. Servisler usta bulamıyor. İyi bir usta 40-50 k maaş alıyor. Çoğu EYTden emekli, tuzu kuru takılıyor. Yetkili servisler bu durumda piyasanın belirleyicisi oluyor. Giderleri kurtaran maliyetle çalıştıklarında yetkili servis piyasaya göre pahalı kalıyor. Sanayi fiyatları da bu tavana göre rekabet ederek düşürebildiği kadar düşürüyor.
Burada ara ara sürekli konuşulur bu konu zaten.Tabi ki kar olacak, tabi ki kirası,vergisi, işçi maliyeti vs.eklenecek.Ama bahsedilen yağ ve filtrelerin değişimi en ucuz markanın en ucuz servisinde 4000 TL'den aşağı çıkmaz.

Sadece yağ bakımı olarak düşünecek olursak işçilik yetmiyor. Yağ kârlılığı olmasa hepsi kepenk kapatır. Yeni usta yetişmiyor. Servisler usta bulamıyor. İyi bir usta 40-50 k maaş alıyor. Çoğu EYTden emekli, tuzu kuru takılıyor. Yetkili servisler bu durumda piyasanın belirleyicisi oluyor. Giderleri kurtaran maliyetle çalıştıklarında yetkili servis piyasaya göre pahalı kalıyor. Sanayi fiyatları da bu tavana göre rekabet ederek düşürebildiği kadar düşürüyor.
Ustalarda iyi kazanıyormuş, aşçılığı bırakıp sanayiye mi geçiş yapsam.

Insignia 1.6 SIDI periyodik bakım:

5.5L Motul Dexos1 Gen2 yağ
Wunder marka yağ, hava, polen filtreleri (Kendim almadığım için bu markalar oldu, daha önce de kullanmıştım orta kalitede)
Malzeme toplamı ~2800TL
+ Downpipe 5000TL
İşçilik 1000TL
Toplam ~8800TL

Insignia 1.6 SIDI periyodik bakım:

5.5L Motul Dexos1 Gen2 yağ
Wunder marka yağ, hava, polen filtreleri (Kendim almadığım için bu markalar oldu, daha önce de kullanmıştım orta kalitede)
Malzeme toplamı ~2800TL
+ Downpipe 5000TL
İşçilik 1000TL
Toplam ~8800TL

Wunder daha önce ben de deneyimledim sanayi esnafının gözdesidir, f/p ‘sı iyidir kısa vadede sorun çıkarmaz ama bu kadar performanslı bir motor ve yağın hakkı bu filtreler değil bence. İşçilik bir tık yüksek gibi ama parça fiyatları ile uyguna gelmiş. Hayırlı olsun iyi günlerde kazasız belasız kullanın.

Nissan X-Trail 1.6 Dci CVT 2018 Şanzıman Yağı ve filtresi değişimi
IMG_8205.jpeg

Yağ boşaltılıp kartel söküldü.Kartelin içi ve mıktanıslar temizlendi.Filtrede değişti fotoğrafını çekmedim.
IMG_8207.jpeg

Japon Oil NS-3 CVT yağı kullanıldı.Bir teneke bitirildi diğer tenekedende ölçekli bir bidona doldurulup ekleme yapıldı.

Toplam maliyet işçilik dahil 9000 Tl

Marka: Pejo
Model: 308
Yıl: 2016
KM: 123.000
Motor: 1.6 dizel manuel.
Yapılan İşlemler: Antifriz+ fren hidroliği değişimi
İşlem yapılan servis: Denizli Özol Bosch Servis
Maliyet: 1950
Verilen hizmetten memnun kaldınız mı: Evet, görece basit bir işlemden sonra bile iç dış yıkama olması avantaj ama bu yıkamayı fatura tutarı içine yedirilmiş olması muhtemel tabi :)

2013 1.6 tdci focus için yazıyorum
Debriyaj seti 20045
Debriyaj üst merkez 2040
Ön balata 780
Ön disk 2795
Şanzıman yaği 875
İşçilik 6500
Toplam 33935

Dediğiniz gibi bu rakamlar artık ahlaksızlık seviyesinde. Benim kayınpeder usta, artık kendim yanına gidiyorum elime anahtarı alıp beraber birçok şeyi yapıyoruz. En iyi malzemeler ile ERAcan'ın rutin yağ bakımı maliyeti 1200 tl'ye geliyor. Bu iş için yağ ve filtreler ustadan olursa Ankara sanayilerinde ortalama 2000-2500 tl talep ediliyor. Çok pahalı gerçekten. Yanınızda deneyimli biri varsa, bir lift kanal ve alet edavat varsa birçok işi kendiniz yapabilirsiniz. Misal geçen kayınpeder ile 1.4 egea'nın kol yataklarını değiştirdik :) bir kaç tanesini ben söktüm taktım. Zor bir iş değil gerçekten. Alt korumlar ve karter sökülerek yapılabiliyor. Toplam 2 saatlik falan bir işti. Dışarıda bunun için motor inecek demişler. Sahibi sesi erken fark etmiş, krankta hiç hasar yoktu ama 4 kol yatağında da aşınma vardı. 1.yatak özellikle sanayi tabiriyle şamarlama yapmıştı :D. Bu işin maliyeti ne oldu derseniz. Kayınpeder eski müşterisi olduğu için 3000 tl gibi bir işçilik aldı. İngiliz malı kol yatak takım fiyatı 650 tl, 5w40 mobil yağ, opar filtreler vs parça maliyeti 2000 tl geçmez. Zaten bunlarda karter contası da yok. Würth marka sıvı conta ile kapatıyorsunuz. Gerisi civata sök tak bu kadar. Toplam maliyet 5000 tl civarı. Motor bunun için indirilseydi eğer tahminim 30-40.000 tl altında masraf yazılmazdı. Anlatmak istediğimi sanırım iyice anlatabildim. :p Ha bu arada yetkili servisler çok mu iyi derseniz, bazılarında öyle şeyler gördüm ki hep bir şüpheyle yaklaşıyorum. Yine babanın bir müşterisi geldi, 40 senelik arkadaşı. Araç 1.6 tgdi sportage, 2019 model km 37.000 civarı, tam emekli arabası. Ve adamcağız güvenilir olsun diye garanti boyunca Ankara'daki bir yetkili servise götürmüş yıllık bakımlarda tabi km dolmadan. Baba söktüğünde ne görelim, muhtemelen ya hiç değişmemiş ya da en fazla bir kere değişmiş bir polen filtresi üstüne daha 4-5000 km olmuş güya yağ bakımı yapılalı ama kapkara zift gibi bir yağ. Yağ filtre deseniz zaten hiç ellenmemiş gibi. Ve bu adam astım hastası 70 küsur yaşında bir amca. Eminim yazılan rakamlar araç sportage da olunca güncel fiyatla her bakım için 7-8000. tl altı değildir.

Marka: Nissan
Model: X-Trail
Yıl: 2018
KM: 100.590
Motor: 1.6 dci
Yapılan İşlemler: Periyodik bakım + mazot filtresi,sağ sol salıncak değişimi,V kayış değişimi,gergi bilyaları değişimi
İşlem yapılan servis: Niscar Avcılar Nissan servisi
Maliyet: 19000 TL işcilik dahil.
90 bin km yetkili serviste bakım yaptıktan sonra özel Nissan servisine götürdüm bu sefer.Genel olarak memnun kaldım.En azından aracın başında durup yapılan işlemleri görebildim.

Honda Civic dizel 80 bin km bakım,ekstradan mazot filtresi değişti 12 bin Tl,
Aslında her zaman özel servise gidiyordum oksijen sensörü ışığı yanınca her zaman gittiğim özel servise gittim (bakım zamanıda gelmişti) parçası yok servise gideceksin dedi bunu ayrıca 2 ayrı özel servis daha söyledi ,servise gittim oradada parçası yokmuş ısmarlayalım 14 bin dediler kalsın dedim hatalı bir karar vererek rutin bakımı yaptırdım,sensör için başka bir özel servis araştırıp buldum 15 dakikada karşıdaki parçacıdan üzerinden çıkan aynı marka bosch oksijen sensörünü 3500 tl aldı taktı,böylece servise kazıklanmış olduk.Daha doğrusu gittiğim 3 özel servisin yanlış yönlendirmesi de var.
İşi bilen usta bulmak şans herhalde.

Son düzenleme: