1.84 ile d segmentinde sığamıyosan ya boyun 1.84 değildir, daha uzundur ya da sığıyosundur ama sığamıyorum diye düşünüyosundur.
son nesil 508, insignia (a-b), b8 passat bunlarda baş olarak sığmadığım kesin. C sınıfından mk4 focus, egea, megane 4, a3, astra J bunlarda da baş olarak sığmıyorum (hepsi sedan model).

superb ise tam limitte, biraz dik oturursam sıkıntı yok, sırtlığa tam yaslayacak şekilde oturursam kafamda biraz baskı oluyor, o yüzden istisna olarak tutuyorum.

Benim tecrübelerim bu yönde, o gün giydiğim kıyafetin de etkisi olabilir (ufak fark olsa da etki ediyor bu tür şeyler).

Günün sonunda arkaya oturmam olur biter.

1.84 ile d segmentinde sığamıyosan ya boyun 1.84 değildir, daha uzundur ya da sığıyosundur ama sığamıyorum diye düşünüyosundur.
Ben de 1.84'üm ve çoğu D segmentine hatta ve hatta ailemizdeki ve kendi kullandığım D segmentine de sığmıyorum. Gayet normal bir durum @Onur Kmnt 'in yaşadığı. Hatta ve hatta Accord CG8'de önde dizim direksiyon bakalitlerine değecek şekilde koltuğu ayarladığımda bile arkama oturduğumda dizim koltukla iç içe geçiyor ve kafam arka güneşliğe değiyor.

Haricinde çoğu güncel ve eski D segmenti 1.80 üstü insanların rahatça 3-4 kişi yola gideceği araçlar değil. Ne kadar gidiyor olsak bile rahat değil. O kadar para verip eciş bücüş gidilmez.

D segmentte arka baş mesafesini yüksek verebilenler ancak SW kasalardır diye tahmin ediyorum. Şu an dertsiz satın alınabilecek çok yaşlı olmayanlar coupe-vari tasarım yıllarından kalmalar. Örneğin Insignia sedan ve SW farkına bakabilirsiniz.

IMG_1120.png
IMG_1121.png

Satıp şöyle bir şey almak çok daha mantıklı olacaktır bence. Keşke şanzıman masrafı da çıkmadan önce değiştirebilseydiniz.

Arkadaş çok paran yoksa boyunun uzun olması bile bir dert. 1.72 olarak corsa'ya bile rahatça sığıyorum. Kısa boy demek ki her zaman dezavantaj değilmiş. Neyse, para para para... Paran varsa her şeye çözüm oluyor. 1.90 mısın ? Sorun yok xc90 alırım kardeşim.

Golf mk7 de bile 1.84 boyla rahatlıkla sığılacağını düşünüyorum. Golf genel overpriced, orası ayrı tabi. Ama bunca şeye rağmen geçenlerde ecoboost mondeo almayı ciddi ciddi düşünmüş olmanıza şaşırıyorum. Memnun gibisiniz de aslında. Tercih meselesi sanırım.

Son düzenleme:
Golf mk7 de bile 1.84 boyla rahatlıkla sığılacağını düşünüyorum. Golf genel overpriced, orası ayrı tabi. Ama bunca şeye rağmen geçenlerde ecoboost mondeo almayı ciddi ciddi düşünmüş olmanıza şaşırıyorum. Memnun gibisiniz de aslında. Tercih meselesi sanırım.
ecoboost mondeoda nerdeyse tüm motor elemanları değiştiği için düşünmüştük, fiyatı da tabi uygun gelmişti. Sonra olumlu usta yorumu alamayınca vazgeçtik.

golf 7'de HB yapı sayesinde arkada rahat oturabiliyorum, o da sınıfı için oldukça geniş bir araba. Ama yine A3 HB'de kafam nerdeyse tavana değiyor, diz mesafesi yok falan.

ama golf 7 overpriced olduğu gibi bagaj konusunda ihtiyacımızı karşılamıyor. 3 kişi olsak alınır ama mondeonun sürekli arkasında tuttuğumuz, bagajın yaklaşık yarısını kaplayan eşyalar nerdeyse HB bir aracın bagajını dolduruyor. O yüzden bu tip kullanışlılık detaylarını da göz önüne alıyorum.

bide babam yukarıdaki gibi olan örnekteki superb'i almazdı, daha fazla para verip donanımlısını alırdı. Özellikle deri olmasa bile hafızalı koltuklu olanını almaya çalışır. Masrafına katlanabilirse de otomatik olanını da alabilir. Baktım kavrama seti 20-25k bareminde değişiyor, hâlihazırda tüpü değişmiş araç iyi olur.

Benim sığmaktan kastım 1.84 boyla arkada 2 kişi herhangi bir D segmenti ile uzun yola rahat şekilde çıkabilmek.

Ben halen superb, b7 passat gibi arabaların alınmama sebebi olabilecek kadar 1.84 birisine dar geleceğini düşünmüyorum, savunduğum şey ya da sığmak anlamında dediğim şey de bu

Ben de 1.84'üm ve çoğu D segmentine hatta ve hatta ailemizdeki ve kendi kullandığım D segmentine de sığmıyorum. Gayet normal bir durum @Onur Kmnt 'in yaşadığı. Hatta ve hatta Accord CG8'de önde dizim direksiyon bakalitlerine değecek şekilde koltuğu ayarladığımda bile arkama oturduğumda dizim koltukla iç içe geçiyor ve kafam arka güneşliğe değiyor.

Haricinde çoğu güncel ve eski D segmenti 1.80 üstü insanların rahatça 3-4 kişi yola gideceği araçlar değil. Ne kadar gidiyor olsak bile rahat değil. O kadar para verip eciş bücüş gidilmez.
1.90 + 1.95 Passat.. 😁 Bir de kilolu bu adamlar.
Kaan da öne oturuyor.

Yani kafamı arkada eğmem gerekse bile bu arabanın sırf potansiyel arıza masraflarından dolayı daha yeni ve masrafsız bir C segmente bile geçiş yapabilirdim. Direkt aklıma bu kombin geldiği için paylaşıyorum, sadece örnek bir ilan;

Tertemiz bir altyapı, cam tavan, sıkıntısız 6 ileri manuel, ilerde 1449 upgrade'inde bile sıkıntısız yürüyebilecek CLH Euro 5 motor, daha ne olsun. Ayrıca bu arabanın arkasındaki baş mesafesini de eleştirebilmek için deve kuşu olmak lazım.

Benim sığmaktan kastım 1.84 boyla arkada 2 kişi herhangi bir D segmenti ile uzun yola rahat şekilde çıkabilmek.

Ben halen superb, b7 passat gibi arabaların alınmama sebebi olabilecek kadar 1.84 birisine dar geleceğini düşünmüyorum, savunduğum şey ya da sığmak anlamında dediğim şey de bu
superb'e ben okeyim hocam onda bir sıkıntı yok, alınsa severek binerim ama boş olmamak kaydıyla.

biraz tekrar ediyor gibi olacağım, b7 passat gibi boşun boşu bir arabaya sırf sorunsuz diye de para vermek seçme geliyor bana. Hacim konusunu kenara bıraktım artık, sunduğu özellikler çok temel. D sınıfı bir araç jettadan biraz kaliteli olmamalı, hem altyapıda hem sürüş konusunda üste çıkmalı. B7 kasanın dolusu ile bizim mondeonun arasında mondeoya harcanan paradan daha fazla fiyat farkı var(dı). O arabayı alsak yine illa ki masrafı çıkacak.

Hacim konusunda ise tabiki superb bagaj ve diz konusunda önde, ama koltuğa istediğim gibi oturamıyorsam o zaman bi düşünürüm, almamak için engel olmadığını da biliyorum (evde benden uzun yok). Bide C sınıfı araçlar maalesef omuz mesafesi olarak darlar.

Haddinden fazla masraf yapıyoruz, onda hem fikirim, keşke ilk büyük masraftan sonra çıkarabilseydik elden ama amorti etsin diye kullanıyoruz (bunlara rağmen yine keyifle biniyoruz o ayrı). Kullanıldıkça eskiyor, eskidikçe değişmesi - tamir edilmesi gereken parça sayısı artıyor. Bahtsız bedevi gibi çoğu şeyin bizim başımıza gelmesi de ayrı bi olay.

Yani kafamı arkada eğmem gerekse bile bu arabanın sırf potansiyel arıza masraflarından dolayı daha yeni ve masrafsız bir C segmente bile geçiş yapabilirdim. Direkt aklıma bu kombin geldiği için paylaşıyorum, sadece örnek bir ilan;

Tertemiz bir altyapı, cam tavan, sıkıntısız 6 ileri manuel, ilerde 1449 upgrade'inde bile sıkıntısız yürüyebilecek CLH Euro 5 motor, daha ne olsun. Ayrıca bu arabanın arkasındaki baş mesafesini de eleştirebilmek için deve kuşu olmak lazım.
octavia iyi güzel de ağır hasarlı değilse fiyatları çok uçuyor, nerdeyse superb fiyatına ilanlar var (Leon'lar da öyle). Bide SW çok çok az var, yoksa bu kombinasyonun temizini zamanında görmüştük ve yine bütçeyi aştığı için alamamıştık.

Konu şuna geliyor biraz;
- En baştan sorunsuz, çok da donanımı olmayan yeni ama pahalı arabayı almak mı?
- Yoksa potansiyel masrafı yüksek, donanımlı ve çok ufak farkla eski sayılabilecek bir araç almak mı?

2. seçeneği tercih edip ceremisini çekiyoruz. Eğer hiç mondeo hikayesi başlamayıp en baştan ilk seçenek seçilseydi o zaman kafamız kesinlikle daha rahat olacaktı. Aradaki tek fark, masraf parasını erkenden ödeyip rahat kafayla bin(ebil)mek.

bide şu da var. Artık 55 yaşına kadar hep boş paket araca binmiş bir adam ister istemez dolu paket araç istiyor, konfor özellikleri arıyor. Bu sunulanları da diğer markalardan ucuza bulunca hâliyle cazip gediğinden o aracı alıyor. Bu özellikleri tattıktan sonra da bir daha ki aracı yine aynı ayarda olsun istiyor. O araçlarla eldeki aracı arasında 2 kat fiyat farkı da olunca hâliyle büyük masrafların çoğunu yapmış olduğu araca binmek o adama daha mantıklı geliyor. Yenisi için ekstra bir bütçe gelirse de mutlaka o daha sorunsuz ve yeni olanı almaya çalışacak.

son paragrafım bizim şuanki durumun temel sebebi.

superb'e ben okeyim hocam onda bir sıkıntı yok, alınsa severek binerim ama boş olmamak kaydıyla.

biraz tekrar ediyor gibi olacağım, b7 passat gibi boşun boşu bir arabaya sırf sorunsuz diye de para vermek seçme geliyor bana. Hacim konusunu kenara bıraktım artık, sunduğu özellikler çok temel. D sınıfı bir araç jettadan biraz kaliteli olmamalı, hem altyapıda hem sürüş konusunda üste çıkmalı. B7 kasanın dolusu ile bizim mondeonun arasında mondeoya harcanan paradan daha fazla fiyat farkı var(dı). O arabayı alsak yine illa ki masrafı çıkacak.

Hacim konusunda ise tabiki superb bagaj ve diz konusunda önde, ama koltuğa istediğim gibi oturamıyorsam o zaman bi düşünürüm, almamak için engel olmadığını da biliyorum (evde benden uzun yok). Bide C sınıfı araçlar maalesef omuz mesafesi olarak darlar.

Haddinden fazla masraf yapıyoruz, onda hem fikirim, keşke ilk büyük masraftan sonra çıkarabilseydik elden ama amorti etsin diye kullanıyoruz (bunlara rağmen yine keyifle biniyoruz o ayrı). Kullanıldıkça eskiyor, eskidikçe değişmesi - tamir edilmesi gereken parça sayısı artıyor. Bahtsız bedevi gibi çoğu şeyin bizim başımıza gelmesi de ayrı bi olay.

octavia iyi güzel de ağır hasarlı değilse fiyatları çok uçuyor, nerdeyse superb fiyatına ilanlar var (Leon'lar da öyle). Bide SW çok çok az var, yoksa bu kombinasyonun temizini zamanında görmüştük ve yine bütçeyi aştığı için alamamıştık.

Konu şuna geliyor biraz;
- Yoksa potansiyel masrafı yüksek, donanımlı ve çok ufak farkla eski sayılabilecek bir araç almak mı?

2. seçeneği tercih edip ceremisini çekiyoruz. Eğer hiç mondeo hikayesi başlamayıp en baştan ilk seçenek seçilseydi o zaman kafamız kesinlikle daha rahat olacaktı. Aradaki tek fark, masraf parasını erkenden ödeyip rahat kafayla bin(ebil)mek.

bide şu da var. Artık 55 yaşına kadar hep boş paket araca binmiş bir adam ister istemez dolu paket araç istiyor, konfor özellikleri arıyor. Bu sunulanları da diğer markalardan ucuza bulunca hâliyle cazip gediğinden o aracı alıyor. Bu özellikleri tattıktan sonra da bir daha ki aracı yine aynı ayarda olsun istiyor. O araçlarla eldeki aracı arasında 2 kat fiyat farkı da olunca hâliyle büyük masrafların çoğunu yapmış olduğu araca binmek o adama daha mantıklı geliyor. Yenisi için ekstra bir bütçe gelirse de mutlaka o daha sorunsuz ve yeni olanı almaya çalışacak.

Octavia ve Leon SW'lerin özellikle manuel viteslerinin fiyatı oldukça makul kalabiliyor, bence bu sizin için büyük bir sorun değilse kesinlikle değerlendirilmeli. Milletin yana yakıla otomatik vites araç aramasından faydalanarak daha iyi arabayı daha ucuza alabilirsiniz. Babalara laf anlatmak zor o noktaya hiç girmiyorum ama şu yapılan masrafların her kalemini gören biri olarak, artık aracı yürütmek mantık sınırlarını aşıyor, ortada bunu yürütmeye değecek bir araç kalmıyor. Bütçe sınırlıysa, ille de geniş ya da baş mesafesi yüksek bir araç aranıyorsa çare istenilen segmentlerin manuel versiyonlarına kalmak oluyor.

Ya da bir ihtimal daha var, ticari araca geçiş yapmak. Baş mesafesi bakımından zürafaları bile rahat ettirecek derecede sorunsuz olabilir, tabii binek kalitesinden biraz ödün verilecek. Örnek;

Son düzenleme:
Octavia ve Leon SW'lerin özellikle manuel viteslerinin fiyatı oldukça makul kalabiliyor, bence bu sizin için büyük bir sorun değilse kesinlikle değerlendirilmeli. Milletin yana yakıla otomatik vites araç aramasından faydalanarak daha iyi arabayı daha ucuza alabilirsiniz. Babalara laf anlatmak zor o noktaya hiç girmiyorum ama şu yapılan masrafların her kalemini gören biri olarak, artık aracı yürütmek mantık sınırlarını aşıyor, ortada bunu yürütmeye değecek bir araç kalmıyor. Bütçe sınırlıysa, ille de geniş ya da baş mesafesi yüksek bir araç aranıyorsa çare istenilen segmentlerin manuel versiyonlarına kalmak oluyor.
gözüme daha çok grand scenic'ler çarpıyor. Otomatik olanlarda 6dct250 olmasa daha iyi olurdu ama manuelleri falan sorunsuz kombinasyon resmen. Ayrıca yine aranan birçok özelliği sunuyor, fiyat olarak da mondeoyla aynı ve daha temiz düşük km, kaporta hasarı çok olmayan araçlar var baya. Performans kaygısı dışında 10 numara araç bence.

octavia ve leon'a da bugün baktım, otomatik - manuel fark etmeksizin 200 bin km altı çoğu araç 1.3-1.5 M skalasında fiyatları var.

Bizim motto biraz düşük kmde al yüksek kmde sat mantığında. Mondeoyu 207 binde aldık, eşşek niyetine kullandığımız çokça an da oldu, yapılan yaklaşık 40 bin kmde (lastik-jant-kasko hariç) 230 bin civarı masraf oldu.

Şimdi düşünüyorum bi araca bakıyorum, altyapısı volvo s80'le aynı, 1. golü ordan yiyor. Şanzıman ıslak tip, teknik olarak dayanıklı ama bizim araç bakımsız olduğundan (bilmiyorduk hâliyle) revizyon masrafı bize girdi. Basit bir sunroof kanalı tıkandı diye konfor beynine su aldı, beyin tamir etmek zorunda kaldık. Km'si tam ağır bakım dönemine denk geldiğin alttakımdır, soğutma elemanlarıdır yine bize girdi.

Bu araç bize ders oldu, bir daha böyle bir araba alırsak ağır bakımı yapılmış, bakım geçmişi bilinen bir araç almak olacak.

şimdi yukarıdaki octavia'ya benzer bir örnek ilan bırakıyorum;

bu araç ilk başta 1.1m fiyata sahipti, expere girdikten sonra bilinmeyen kusurlar çıkmış. Araç sahibi de 900k gibi aracın kendisine göre çok düşük fiyat girmiş. İlan açıklamasında yalan beyan vermediyse gayet alınabilir benim fikrim.
Bizim mondeoda kullandığımız önemli donanımlar bunda yok ama bi nebze göz ardı edilebilir.

Baba kişisinin felsefesi şu: masraf yaptıysam binerim.

yoksa ben 3-4 defa gündeme bu konuları getirdim. Ailedeki fikir çatışmalarından ötürü gerçekleşmedi tabi. Maddiyat da işin diğer boyutu.

Konu şuna geliyor biraz;

Donanım ihtiyacını anlayabiliyorum fakat markaya göre çok değişiyor bunlar. Şimdi sizin Mondeo, Türkiye şartlarında döneminin en dolu arabalarından biri.. Sanırım ACC yok ? Halk arasında Matrix tabir edilen, karşı serittekini karanlığa alan tarzda gelişmiş bir far sistemi yok.
Önlerde koltuk ısıtma vardır herhalde ama arkalarda yoktur.. Android multimedya kullanıyorsunuz. He hafızalı koltuk var sanırım.. Far yağmur sensörü, Cruise Control vs. onları saymıyorum.
Bu durumda.. Comfortline bir B7 Passat'ta olmayıp, Mondeo'da olan çok az şey var aslında. Hafızalı koltuk ve ön koltuk ısıtmalar.. Sadece bu fark için bu kadar riske girmeye gerek yok bence.
Konu sadece Mondeo - Passat değil.. Örnek.
Başka arabalarda da bu şekilde kıyaslamalar yapıyorum ben. Bana göre boş araba yok gibi birşey 😅 En boşuna far yağmur sensörü + hız sabitleme + arka park sensörü taktığımız anda zaten dolu oluyor benim için 😁

Donanım ihtiyacını anlayabiliyorum fakat markaya göre çok değişiyor bunlar. Şimdi sizin Mondeo, Türkiye şartlarında döneminin en dolu arabalarından biri.. Sanırım ACC yok ? Halk arasında Matrix tabir edilen, karşı serittekini karanlığa alan tarzda gelişmiş bir far sistemi yok.
Önlerde koltuk ısıtma vardır herhalde ama arkalarda yoktur.. Android multimedya kullanıyorsunuz. He hafızalı koltuk var sanırım.. Far yağmur sensörü, Cruise Control vs. onları saymıyorum.
Bu durumda.. Comfortline bir B7 Passat'ta olmayıp, Mondeo'da olan çok az şey var aslında. Hafızalı koltuk ve ön koltuk ısıtmalar.. Sadece bu fark için bu kadar riske girmeye gerek yok bence.
Konu sadece Mondeo - Passat değil.. Örnek.
Başka arabalarda da bu şekilde kıyaslamalar yapıyorum ben. Bana göre boş araba yok gibi birşey 😅 En boşuna far yağmur sensörü + hız sabitleme + arka park sensörü taktığımız anda zaten dolu oluyor benim için 😁
deri koltuk fetişi var adamın, yoksa mondeoyu almazdı :d .

şaka bi yana matrix far yok ama bi-xenon farlar (ki şuan led takılı) geceyi gündüz yapacak kadar kuvvetli ve mesafeli aydınlatıyor. Yeni nesil arabaların yanında sırıtmaz yani. Çoğu passatta highlineda veya opsiyonlu comfortlineda geliyor, onların fiyatları da malum.

Hafızalı koltuk 3 kişi kullanmaya başlayınca çok değere bindi, sadece 2 kişi olsak çok dert değil tabi.

sürüş konforunu kıyaslamak için b7 passatı da kullanmak lazım. Aynı lastik ebatlarında mondeo açık ara daha iyi yol tutuş konfor dengesi sunacaktır. Lastik ebatlarından şehir içinde bam güm yapıyor ama uzun yolda hidrolik varmış gibi süzülerek gidiyor.

Her iki araç da aynı para olsa passat daha tercih edilir. Ama Mondeonun parasına opsiyonsuz comfortline veya trendline satıldığı da bir gerçek. Km ve yıl bazında da bir şey değişmeyince alınası gelmiyor, onun yerine 2017 jetta'lar ne bileyim cerato'lar daha mantıklı, en azından yeni nesil araçlar onlar.

ama cepte sadece masrafı karşılayacak kadar para olunca aracı satmak da bir şey ifade etmeyecek.

Genel yapılan harcamaların yanında her iki arabanın masrafı en fazla (aylık bazda) %10 seviyesinde.

Bizim arabadan bağımsız olan masraflar olmasa mondeo'nun çıkardığı masrafa rağmen bile satmak gündem olmaz. Mekaniktir, bozulur, yapılır, uçuk fiyatlar olmadığı sürece sıkıntı yok.

Bundan önce 2011 kia ceed vardı, feleğin çemberinden geçmiş bir araçtı. Ona da fazlaca masraf yapmıştık ama piyasanın uçuşa geçmesi sayesinde büyük kârla sattık. Sonra noldu, onu sattığımız paraya malum focus'u aldık, herhalde bindiğimiz süreçte minimum masrafla kullandığımız ilk 3 araçtan biriydi, ama piyasa dengeleri değiştiğinden zararına sattık aracı. Mondeoda bu durum yok ama.

ne mondeoymuş be arkadaş. Alıyorsanız 1.6 dizel rahat edin. Mümkünse titanium alın, yok far sensörü yok sunroofun su alması yok otomatik şanzıman falan filan. Sıkışık bütçeyle alınacak araç değil valla.

Aynısının laciverti gibi oluyor ama bunlarda kronikler harici sıkıntı yaşayan da çok yok gibi. Mondeo’dan sorunsuz olur yine muhtemelen.
şanzıman bizimkiyle aynı. Motor bu kasaya çok ağır geliyor. Alttakımda kullanılan komponentler mk5 mondeo ile aynı olabilir (s60 arada kalmış bir araç), sensörler mondeo ile ortaktır tahmini. Sunroof'lu olanları sunroof'u mondeoyla ortak.

Aynı kronikler bunda da var kısaca

Sıkışık bütçeyle alınacak araç değil valla.
Daha önce konusu geçti orada da söyledim. İyi ustan yoksa, tanıdığın bildiğin adaletine güvendiğin bir ustan yoksa mondeo gibi araçlar ocağına incir ağacı diker. Yetkili servise götürsen Focus'a 1 alıyorsa Mondeo'ya 2-3 alırlar. Mondeo gibi araçlar ancak ve ancak sıfır alınır. Bilinçli bir kullanıcı olarak bakılır. Hor kullanmadan devam edilir. Bu şartlarda minimum üzer. Onun dışında ilanlara girip bakın düşük km mondeo bulmak mesele. Bilinçli kullanılmış mondeo bulmak daha büyük mesele. Bilinçsiz ellerde, hor kullanılmış ellerde büyük uğraştırır.

1998 model 2.0 zetec 136 hp mk2 mondeo alıp kullandım. 2003 gibi aldım 2009 gibi sattım. O zamanlar ekspertiz falan da yok tabi araç şirket çıkmasıymış. Hor kullanılmış. Mekanik altyapıdan yana hiç sorun çıkarmasa da kronik olan direksiyon kutusu arızası, klima arızası çok çıkardı. 130 bin km'lerde ise motorda artık ciddi yağ kaçakları vardı. Çünkü bu motor harareti ile ünlüdür. Biz motora masraf yapmadan önce sattık. Ama bilinçsiz elde kullanılan mondeo = büyük masraf demektir.

2023'te 100 bin km'deki son kasa titanium mondeo'yu almak yerine gittim corsa aldım sıfır. Corsa nere mondeo nere. Çoğu kişiyi mondeo'nun konforu, sürüşü cezbeder. Donanımı da titanium olarak doluydu. Bilindik motor, bilindik sağlam manuel şanzıman. Ama ? kimin elinden geçtiği belli olmayan bir 100 bin km görmüş bu araç. Diyeceksiniz ki bu durum bütün 2.el araçlar için geçerlidir. Evet, doğru. Her 100 bin km'deki 2.el araç için bu riskler var. Ama sanayi olsun, yetkili servis olsun konu mondeo olduğu zaman hep seni öpme peşindeler. Vag grubundan aldığın 100 bin km'deki bir golf ile mondeo'ya yapılacak masraf miktarı aynı olmuyor.

Velhasıl en iyi araç, sana mümkün mertebe en az masraf çıkaran, çıkardığında da en ekonomik şekilde çözebileceğin araçtır. Paran kısıtlıysa yıllar içinde öğrendiğim budur.

Son düzenleme:
yarın ki işlem tahmini 10k ₺'yi geçecektir. Sonrasına bakacağız
10k ₺'ye yaklaştı, parça fiyatı beklenenden daha çok olur diye düşünürken işçilik tarafı biraz yüksek geldi.

Bugün parçacıdan;
- Ditaş marka sağ-sol salıncak (orijinali yurt dışından geliyor,) + salıncaklar için km ve yıl garantisi (5000 ₺)
- Orijinal askı rotları (800 ₺)
- Aks körüğü (300 ₺)

1000063090.jpg

normalde salıncağın tanesi 2800 ₺ imiş, sabah siftahı - tanınırlık vs. 6000 ₺'ye hallettik.

1000063092.jpg

1000063093.jpg

önceki salıncak ve askı rotları böyle. Salıncaklarda burçlar yıpranmış, askı rotları da eskimiş.

1000063094.jpg

Aksı ustada söküp körüğün değişimi için akscıya gittim, 300 ₺ işçilik parası verdim.

Aksı geri takarlarken baya uğraştılar, bir türlü şanzımana giren noktayı oturtamadılar, aksın diş aralarını törpüleyip öyle takabildiler. Salıncak, askı rot, aks söküp takma işçiliği için ustamıza 2500 ₺ verdim (normalde 4-5k falanmış).

Rot ayarı için de yine dünkü rotçuya gittim, 600 ₺ işçilik verdim (normalde 1000 ₺ fakat dün de 400 ₺ ödediğimden fiyat düştü).

1000063140.jpg

1000063141.jpg

ayar öncesi değerler böyleydi, sonrasını çekemedim.

9400 ₺ daha çıkmış oldu cepten.

1000063095.jpg

arka lastikler de bitme seviyesine gelmiş. Önler bunun 2.5 katı kadar.

edit: yorum yapmayı unuttum,
Direksiyon belirgin şekilde toklaştı. Yine çukur ve tümseklerden daha tok geçiyor araç, ayrıca direksiyonda ki salınım büyük oranda azaldı. Ses farkını ise çok hissetmedim.

Son düzenleme: