Öncelikle hacim ihtiyacınız yoksa Jetta'yı bu iki arabanın yanında gündeme bile almayın derim. Çünkü Jetta'lar bambaşka bir kalite standardında, maalesef bu iki arabanın bariz gerisinde.
Aynen benim yaşadığım durum bu... ben uzun boylu biriyim ve ön koltuğu kendime göre, sadece sol dizim rahat edecek şekilde ayarlarsam (rahatlıktan kastım durumu kurtarmak diyelim), arka taraf VW Polo ayarına iniyor... öyle Golf e biner gibi langır lungur binemiyorum araba çarpıyorum orta göğüse de... bir acayip.. sadece bu araçta bu kadar zahmet çekiyorum desem yeri var
Hocam benim boy 1.79, kilo da 170 üstü. O yüzden iç hacim ferahlığı konusunda çok seçici oluyorum. Öne ve arkaya iniş biniş olarak Focus'ta bir rahatsızlık yaşamadım. Bacaklarım kısa gövdem uzun diyedir belki bilemiyorum. Ama genel hacim olarak Golf, sade tasarım artısı nedeniyle bariz daha ferah tabii ki.
İşçilik ve malzeme kalitesine gelirsem, Golf'un malzeme kalitesi olarak tek artısı ceplerdeki kadife kaplamalardır. İşçilik tarafında ise Focus'ta bazı arabalarda fiyaskolar çıkıyor. Sıfır araç alırken içine binip pazarda domates seçer gibi seçmek gerekiyor neredeyse, öyle farklılıklar oluyor.

Belli standardı yok o konuda.
Şu ana kadar kimsenin değinmediği, benim değinmek istediğim ve önemli bulduğum bir konu var: Yakıt kalitesi ve motorların bunlara dayanımı. VAG dizelleri genel olarak ülkemiz koşullarına göre fazla "Avrupai" ve kalitesiz yakıt görürse çok kolay ciddi masraflar açabiliyor. Ford'un motorları bu konuda bir derece daha toleranslı. Bir de Ford'un sıfır araç alımında verdikleri FordClub kartıyla sürekli Opet istasyonlarından km kaydını girerek yakıt alınırsa, yakıttan kaynaklı arızalarda garanti veriyor. Böyle kullanılmış bir Focus bulursanız diğer tüm kriterleri boşverin (
zaten birbirine denk araçlar), direk tercihinizi o araçtan yana kullanın. Bu yakıt meselesi, büyükşehirlerde bildiğiniz güvendiğiniz istasyonlar varsa çok baş ağrıtmayabilir ama Anadolu'ya açılırsanız yakıt sisteminde işler çirkinleşebilir.
Sırf bu yakıt meselesi nedeniyle bile bu arabaların 1.0 benzinli motorlarını düşünmenizi öneririm. Çünkü gerçekten ekonomik motorlar bunlar. Dizel motorun şehir içi trafikte size ciddi bir kazancı olmayacaktır.
En sonunda dayanamayıp öneri de yapacağım.

Bu iki arabaya alternatif olarak C sınıfı tork konvertörlü veya cvt şanzımanlı rakipleri de gündeme almanızı öneririm. (Toyota, Mazda, Peugeot)
Gözlemlediğim kadarıyla forumda özel bir Ford sevgisi mevcut. Tam aksi şekilde özel bir vw sevmeme durumu da mevcut olduğu için soruyu soran arkadaş test edip istediğini alsın bence.
Bir kişi de çıkıp şu başlığın altında Golf kötü dememişken bu mesaj buraya dinamittir.