Selamlar, 150 bin bakımını yapmak için 150 bini bekleyemedim. Artan işçilik maliyetleri ve en önemlisi, kendim yapınca içime daha çok sineceği için 148 binde atölyenin ilk müsaitliğini yakaladığım anda kolları sıvadık. Bu bakımda normal periyodik bakıma ek olarak şanzıman yağ ve filtresi, külbütör ve triger kapak contaları ve bujileri değiştirdik, kelebeğini temizledik.
İlk olarak işe motor yağını değiştirmekle başlıyoruz, eski yağa flush katarak 15 dakika çalıştırdım,
Ekli dosyayı görüntüle 50290
Bu aşamadan sonra hazır elimizde yağ varken ticari yağı Castrol Vectron 10W-40 ile 30 dakika çalıştırarak bütün motorun durulanmasını sağladım,
Ekli dosyayı görüntüle 50304
Ekli dosyayı görüntüle 50303
Tekrardan yağ filtremizi yağ ile doldurup contasını yağlayıp el kuvvetiyle sıkıp Molygen 5W-30'a geri dönüyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50291
Şanzıman yağ değişiminin videosu aşağıda,
Külbütör kapak contasını, yaşı gereği hafif yağ terletmeleri yaptığı için söküyoruz. Egzantrik konum sensörü, değişken subap zamanlama sensörü, pcv havalandırma borusunu söküp kapağı alıyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50293
İlk manzara, kaçıran yerlerdeki contalar artık eridiği için kendini belli ediyor. Bütün eski conta kalıntılarını kazıyarak zemini hazırlıyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50300
Ekli dosyayı görüntüle 50292
Yaklaşık 45 bin km sonra çıkardığım nikel buji bu şekildeydi, bir şikayetim yoktu ama motorun stabilitesi değişimden sonra farkedilir arttı
Ekli dosyayı görüntüle 50298
Yeni bujilerin yuva içinin temizliğini yapıp buji gresi sürüp torklayıp takıyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50296
Ekli dosyayı görüntüle 50297
Yeni Mobis orijinal külbütör kapak contamızı takmadan önce külbütörü balata spreyiyle temizliyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50299
Yeni conta takılı hali, fabrikanın yaptığı gibi contanın kıvrım yerlerini sıvı contayla destekleyip kürleştikten sonra 12nm ile torklayıp kapatıyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50295
Ekli dosyayı görüntüle 50306
Bonus olarak boğaz kelebeğini iç dış güzelce temizliyoruz
Ekli dosyayı görüntüle 50307
Ve nihayet K&N kutuya giriyor
Ekli dosyayı görüntüle 50308
Alt takımdaki burçları da gresledikten sonra bakım işlemi bitiyoruz.
Gelelim kozmetiğe,
Uzun zamandır iyi bir lastiğe geçebilmek ve görünüşte bir farklılık kazandırmak için i20 jantı bakıyordum, baktığım jantlar Elite paketin 16 jantıydı. Offset ve inç olarak çok kısıtlı jantların benim aracıma uyduğunu bildiğim için tam 17 jantlardan vazgeçtiğim esnada önüme i20 active'in orijinal 17 jantları düştü. Aylar süren matematik hesapları, sürter mi sürtmez mi, dışarıya taşar mı taşmaz mı hesaplarından sonra tek atımlık kurşun misali alabileceğim en iyi lastiği alarak riski göze aldım. Bu jantlar 17 inçler arasında offseti 50 ve 6.5 inç olmasından dolayı tam aradığım ve sürtme yapmadan kullanabileceğim tek janttı ve tam tahmin ettiğim gibi arabanın üzerine cuk diye oturdu.
Lastikler 49. hafta 2024 üretimi 205/45/17 88Y XL Asymmetric 6, PC7 ile arasında çok kalsam da hep merak ettiğim ve 5. neslini oldukça beğendiğim bir lastikti. Yorum yapmak için erken, ancak şimdiden söylemek gerekirse tutuş 10 kat arttı

Konfor konusu ise beni oldukça şaşırttı zira XL olmasına rağmen 16 inç Primacy 4 varmışcasına bir konfor sunuyor ki beni epey memnun etti. Negatif yan olarak tabii ki aracı daha hantallaştırdı ve tüketimi bir miktar arttırdı, ancak buna değer gibi duruyor.
Taktırdıktan hemen sonra rot ayarını da yaptırdım, 2.5 yılın ardından neredeyse hiç bozulmamış.
Ekli dosyayı görüntüle 50313
Ekli dosyayı görüntüle 50314
Ekli dosyayı görüntüle 50311
Ekli dosyayı görüntüle 50312
Ekli dosyayı görüntüle 50315
Sonraki haftalarda V kayışı, antifriz, 4 disk 4 balata ve hidrolik değişimi yapacağım.