Merhaba ,
Bu sabah işten gelirken, LPG versiyonun motor sıcaklık değerlerini kontrol ettim. Bu gün hava 15 derece. Motor giriş yapan havanın sıcaklığı en fazla 40 derece. Motorun düz yolda seyir halinde iken 87 derece su sıcaklığı var. Yük altında ise bu su sıcaklığı 90 dereceye çıkıyor. Ayrıca Klimanın motora etkilerini ölçtüm. Motor klima açıldığında soğutma kademesi sonda iken + %20 soğutma kademesi yarıda iken + %18 ekstra motor yükü bindiriyor. Normal sürüş hızında, yani düz yolda 85 km ortalama hız ile aracı sürerken klimanın bindirdiği yük yüzünden 87 olan motor sıcaklığı 92 dereceye cıkıyor.
Ayrıca egzos sıcaklığınıda ölçtüm. Rampa aşağı gaza basmadan yol aldığınızda 600-650 derece sıcaklık var. Düz yolda sürüş esnasında sabit hızda 700 dereceleri görebiliyorum. Akselerasyon icin yarım gaz verdiğimde ise bu değer 900 derecelere çıkabiliyor. Bu değer motor yüküne bağlı olarak artıyor. Motor 5nci vitesde biraz yığıldığında %88 90 yükde iken düşük devirde daha 900 derecelerde, vites düşürüp devri artırınca 750 derecelere kadar düşüyor.
Bu sabah yapılan testleri obd 2 elm327 cihazı ile yaptım. Aracım LPG olduğu için sıcaklık bizim için önemli bir madde. Hyundai i10 1,0 bifuel motoru sıcaklığı çok iyi yönetiyor.