Şu anda nerede yazdığımı bulamadım ancak LL04 onayının olmadığı yağ Motul X-cess 5w 40. LL04 onayı yok ama LL01 onayı var. Ona değinmişimdir, xclean+ ile karıştırmış olabilirim.Konu icinde motulun LL04 ozelligini karsilamadigini yazmissiniz. Fakat 8100 xclean+ karsiliyor. Yag seciciden de cikiyor. O zamanlar bu yag yok muydu? Viskoziteyi de servis 5w30 olarak onerdi ama siz 0w40 x-max kullanmissiniz. Sebebi nedir?
Şimdi bildiğim kadarıyla BMW LL01 onayı hem benzinli hem dizel motorlarda kullanılıyor. Ancak BMW LL04 sadece benzinli motorlar için verilen bir onay. Araştırmalarımda edindiğim bilgi bu şekildeydi.
Benim motora ilk bakımından itibaren Borusan hep Castrol Edge Professional 0w 30 koydu. Bu motor bloğu aynı zamanda PSA'nın motoru biliyorsunuz. Peugeot ve Citroen'de 1.6 115bg turbo motorlarda kullanılan motor bloğu ile aynı. Ben hatta işi abartıp Ankara Bayraktar Oto'ya gidip oradaki ustalara da sormuştum. Bu motora 0w 30 koyuyoruz bizde demişlerdi. Dolayısıyla 0w 30 ya da 0w 40'tan devam etmek istediğim için X-Max almak zorunda kaldım. Benim motora uygun yağ kategorisinde (Motul) diğerleri 5w 30 ve 5w 40 olarak çıkıyor. Kullanma kılavuzunda izin verilen yağların viskozite değerleri 0w 30, 0w 40, 5w 30 ve 5w 40, onayları da LL01, LL01 FE, LL04 olarak verilmekte. ACEA standartlarında da A3/B4 olması isteniyor. Motorumda yağ yakma ya da yağ kaçağı gibi bir problem olmadığı için viskoziteyi de yükseltmeyi düşünmüyorum. O yüzden bu sınıf şimdilik bence iyi.
Servisin 5w 30 önermesinin sebebi Shell'e geçmeleri ve artık güncel F20 LCI 118i'ye de F90 M5 Competition'a da 5w 30 koymalarından ileri geliyor. Ben şimdi yetkili servise gitsem motora Shell 5w 30 koyacaklar. O çok net.