Geyik Başlığı 3

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Arabamı yaptırınca o kadar mutlu oldum ki, sevinçten anamı babamı dövebilirim. :D Duyan eş dost arıyor hayırlı olsun diye. Beni tanıyan herkes tahmin etmiş ne kadar sevindiğimi. Zira 1,5 aydır yüzüm tam gülmüyordu. Düğün nişan kutlar gibi arayan soran eksik olmadı sağolsunlar :)
Sabaha karşı yola çıkıp saat 6'da sanayide dükkanın kapısına arabayı getirdiğim için 45 dk. uykuylaydım. Haliyle arabayı bırakıp eve döndüm yattım. Akşama kadar başında duramadığım için tam istediğim gibi olmadı, ufak tefek sıkıntıları yok değil ama olsun, gerisini ben çözüp halledebilirim. O yüzden dert etmiyorum. :)

sizin oralardan keleş sesleri pompalı sesleri falan geliyo diyolladı bende berker abilerin orda düğün vardır demiştim demek senden ötürü :D

Herkese Gunaydin
Kardesim Istanbul la Dublin i nasil karsilastirirsiniz anlamiyorum, ayni kalibrede sehirler degiller bunlar. Istanbul dunyanin en guzel sehirlerinden birisi, dublin i hic siralamada gormedim ben. Karsilastiracaksan Tokyo, New york, Moskova, Londra, Paris, Barcelona gibi sehirlerle karsilastir.
Ayrica bana yurt disindayken hep sorarlar istanbul pahali mi diye, hep ayni cevabi veririm, istanbulda karnini 10 tl ye de doyurursun, 1000 tl ye de, ne istedigine bagli. 5 tl ye de tisort alirsin 500 tl ye de. Sadece neyin nerde oldugunu bilmek lazim.
Size benden bir tavsiye, gidin gezin gorun ama ulkenizi sevin ve kiymetini bilin. Yemin ediyorum her yurtdisindan donusumde "ahhh vatanim" diyorum, 3 ay amerikada yasayip dondukten sonra taksime gelip yeri opmustum yemin ederim :D
Bu arada aklima gelmisken, Amerika da arabalar cok ucuz dimi, bir de servis, tamir fiyatlarindan haberiniz var mi? Tamirciye goturdugu arabasini tamirciye birakanlari cok biliyorum. Kendi arabasi olan bir cok insan tatile cikacagi zaman araba kiraliyor, cunku arabasi ariza yaparsa kiralik aractan daha fazla masraf cikacak !!! biliyor. Her turlu is gucu cok pahali oralarda...
Bak Ali Eren arkadasimiz gecen bir history paylasti, sac tirasindan sikayet ediyor :D Yemek kismina girmiyorum bile ...

araç tamir mevzusunun pahalılığını bi çok ülkede duydum. Eski araba bi ulunmayıp ya da çok ucuza bulunmasının sebebi de bu deniyor, doğru olabilir. Ama burdakinin 3te 1 fiyatı nerdeyse be ya :/ psikolojik olarak bile bi rahat olur orda insan :D

http://www.automobile.it/torino-alfa-romeo-156-2-0-jts-16v-distinctive/113620665

:p

araç tamir mevzusunun pahalılığını bi çok ülkede duydum. Eski araba bi ulunmayıp ya da çok ucuza bulunmasının sebebi de bu deniyor, doğru olabilir. Ama burdakinin 3te 1 fiyatı nerdeyse be ya :/ psikolojik olarak bile bi rahat olur orda insan :D

http://www.automobile.it/torino-alfa-romeo-156-2-0-jts-16v-distinctive/113620665

:p
Eywallah, arkadaslar zaten benim kabul ettigim 2 sey var TR de pahali olan;
1. otomobil
2. akaryakit
bunlarin da sebebi malum vergiler, diger urunler tartismaya aciktir. Biz hala ureten bir toplum degiliz, bir cok konuda kendimize yetiyor gibi gorunuyoruzdur belki ama artik eskisi gibi degil. Nerdeyse elektrigin yarisini dogalgaz dan uretiyoruz, e dogal gaz da ithal :D
Bu arada sunu da soyleyim, ben TR nin petrol ve dogal gaz yonunden zengin kaynaklara sahip olmamasina seviniyorum, olsaydi muhtemelen bayragimiz hala gonderde olmazdi.
Bknz: Irak, Libya, Afganistan, Tunus, Misir, Suriye vs vs...

1. otomobil
2. akaryakit
bunlarin da sebebi malum vergiler, diger urunler tartismaya aciktir. Biz hala ureten bir toplum degiliz, bir cok konuda kendimize yetiyor gibi gorunuyoruzdur belki ama artik eskisi gibi degil. Nerdeyse elektrigin yarisini dogalgaz dan uretiyoruz, e dogal gaz da ithal :D
Bu arada sunu da soyleyim, ben TR nin petrol ve dogal gaz yonunden zengin kaynaklara sahip olmamasina seviniyorum, olsaydi muhtemelen bayragimiz hala gonderde olmazdi.
Yurtdışında sağlık sistemi de berbat. Bizzat gördüm, yaşadım. O konuda Türkiye çok ileride. Ve ek olarak Bankacılık.

1. otomobil
2. akaryakit

Kesinlikle katılıyorum. Kendi kendimize zaten yetemiyoruz. Domates patlıcan bile kafayı yemiş :D

Bu arada otomobillere motor hacmine bagli olarak uygulanan vergiler konusunda bazen hukumete hak veriyordum bundan 10 sene oncesine kadar. Cunku buyuk motor buyuk tuketim anlamina geliyordu. Akaryakitta da disa bagimli oldugumuzu dusununce, devlet kendince daha cok ithalat yapmasina sebep olani cezalandiriyordu.
Fakat simdi isler degisti, 3-4 litre dizel SUV ler 1.6 benzinli aractan daha az yakiyor, bu durumda vergiler mesruiyetini kaybetmistir benim gozumde.
Akaryakit fiyatlarina gelirsek;
Bir cok avrupa ulkesinde akaryakit bizden daha ucuzDU (petrol krizinden once), evet fakat bunun nedeni neredeyse hepsinin afrika da bir somurge petrol ulkesi var, bu nedenle ucuza temin edebiliyorlar. Bu konuda gunumuzde Osmanli yi sorgulayanlar var, neden somurgecilik yapmamis diyenler, ben yorum yapmak istemiyorum, derin konu :D
Bu gune bakacak olursak aslinda ilginc bir sekilde hukumetin petrol fiyatlarindaki dususu pompa fiyatlarina yansittigini gormek mumkun. Fakat bunu diger ulkelerin fiyatlarina bakarak analiz edebiliyoruz. Buyrun inceleyin: (tabloda dizele gore sirali , linkten degistirip bakabilirsiniz) 2017 Temmuz verileri
http://autotraveler.ru/en/spravka/fuel-price-in-europe.html#.WXQ9QyrP0x8
Screen Shot 2017-07-23 at 09.14.26.png

Bu arada otomobillere motor hacmine bagli olarak uygulanan vergiler konusunda bazen hukumete hak veriyordum bundan 10 sene oncesine kadar. Cunku buyuk motor buyuk tuketim anlamina geliyordu. Akaryakitta da disa bagimli oldugumuzu dusununce, devlet kendince daha cok ithalat yapmasina sebep olani cezalandiriyordu.
Fakat simdi isler degisti, 3-4 litre dizel SUV ler 1.6 benzinli aractan daha az yakiyor, bu durumda vergiler mesruiyetini kaybetmistir benim gozumde.
Bir cok avrupa ulkesinde akaryakit bizden daha ucuzDU (petrol krizinden once), evet fakat bunun nedeni neredeyse hepsinin afrika da bir somurge petrol ulkesi var, bu nedenle ucuza temin edebiliyorlar. Bu konuda gunumuzde Osmanli yi sorgulayanlar var, neden somurgecilik yapmamis diyenler, ben yorum yapmak istemiyorum, derin konu :D
Bu gune bakacak olursak aslinda ilginc bir sekilde hukumetin petrol fiyatlarindaki dususu pompa fiyatlarina yansittigini gormek mumkun. Fakat bunu diger ulkelerin fiyatlarina bakarak analiz edebiliyoruz. Buyrun inceleyin: (tabloda dizele gore sirali , linkten degistirip bakabilirsiniz) 2017 Temmuz verileri
Ekli dosyayı görüntüle 8400

öyle de torbayla zam yapıldı iğneyle indirim yapılıyor :)

öyle de torbayla zam yapıldı iğneyle indirim yapılıyor :)
Bak birinin bunu soyleyecegini biliyordum :D
Olaya tek taraftan bakmayin, petrol ve urunleri USD ile alinip satilirlar. Petrol krizinden onceki USD - TRY kuru ile simdikini de goz onunde bulundurmak lazim:
Screen Shot 2017-07-23 at 10.04.53.png
Screen Shot 2017-07-23 at 10.05.06.png

Screen Shot 2017-07-23 at 10.05.25.png

Bu grafik ve tablolara bakarsaniz, kriz oncesinde bir varil petrol 195 tl iken benzin 5.11 tl imis, simdi 1 varili 165 tl iken 5.09 tl.
Simdi bu fark neden diyeceksiniz?
Siz devletlerle anlasma yaparken fiyati gunluk alamazsiniz belli bir minimum ve maksimum fiyat verdir.
Sonuc olarak anlatmak istedigim sey; Avrupa ulkeleri icerisinde kriz oncesinde norvec ten sonra en pahali ikinci ulke iken simdi cook gerilerdeyiz.
Demekki hukumet avrupa ulkelerinin bir coguna gore petrol fiyatlarindaki dususu pompaya daha iyi yansitmis
(%100 yansitmasini beklemeyin kimse yapmaz bunu :) )

Edit: bu arada geyik basligi icin biraz ciddi bir tartisma oldu ama fazla bilgi goz cikarmaz :D

Son düzenleme:
Bak birinin bunu soyleyecegini biliyordum :D
Olaya tek taraftan bakmayin, petrol ve urunleri USD ile alinip satilirlar. Petrol krizinden onceki USD - TRY kuru ile simdikini de goz onunde bulundurmak lazim:
Ekli dosyayı görüntüle 8401 Ekli dosyayı görüntüle 8402
Ekli dosyayı görüntüle 8403
Bu grafik ve tablolara bakarsaniz, kriz oncesinde bir varil petrol 195 tl iken benzin 5.11 tl imis, simdi 1 varili 165 tl iken 5.09 tl.
Simdi bu fark neden diyeceksiniz?
Siz devletlerle anlasma yaparken fiyati gunluk alamazsiniz belli bir minimum ve maksimum fiyat verdir.
Sonuc olarak anlatmak istedigim sey; Avrupa ulkeleri icerisinde kriz oncesinde norvec ten sonra ikinci ulke iken simdi cook gerilerdeyiz.
Demekki hukumet avrupa ulkelerinin bir coguna gore petrol fiyatlarindaki dususu pompaya daha iyi yansitmis
(%100 yansitmasini beklemeyin kimse yapmaz bunu :) )

Edit: bu arada geyik basligi icin biraz ciddi bir tartisma oldu ama fazla bilgi goz cikarmaz :D

olacaksa böyle tartışma olsun bıktım vagından bugından :D

Sıkıntının kaynağı yine bizim hükümette ama. Usd try kurunun şu an ki hale gelmesinin sebebi sadece abd'deki siyasi belirsizlikler ve petrol krizi değil. Bizim kendi yaşadığımız ama kabul edilmeyen ekonomik kriz ve siyasi belirsizlikler terör olayları ohal durumları darbe girişimi vs hepsi birer etken. Gergin siyasi ortamı ve ohal fetö darbe siyasi belirsizlikler başkanlık referandumu vs durumlarının olmadığını düşün yine aynı olur muydu sence petrol fiyatı usd try kuru vs

olacaksa böyle tartışma olsun bıktım vagından bugından :D

Sıkıntının kaynağı yine bizim hükümette ama. Usd try kurunun şu an ki hale gelmesinin sebebi sadece abd'deki siyasi belirsizlikler ve petrol krizi değil. Bizim kendi yaşadığımız ama kabul edilmeyen ekonomik kriz ve siyasi belirsizlikler terör olayları ohal durumları darbe girişimi vs hepsi birer etken. Gergin siyasi ortamı ve ohal fetö darbe siyasi belirsizlikler başkanlık referandumu vs durumlarının olmadığını düşün yine aynı olur muydu sence petrol fiyatı usd try kuru vs
BRAVO ;)
kesinlikle katiliyorum :D orasina diyecek yok o_O

Şöyle bir şey olabilir mi peki : burda devletin amacı psikolojik sınırı aştırmamak.Kriz var-para değer kaybetti döviz arttı algısını kırmak için yakıt fiyatlarını 5 lira sınırında tutmaya çalışıyorlar? Sonuçta 20 milyon araç var ve her hafta bu fiyatlara maruz kalıyorlar

Bizleri zorlayan bir diğer ve önemli etmen paramızın değersizliği.

Bizleri zorlayan bir diğer ve önemli etmen paramızın değersizliği.
Kesinlikle katiliyorum, bunu a$manin yolu uretimden geciyor fakat maalesef gunumuzde sirket kurmak, birseyler uretmek hele hele sanayicilik cok cok zorlasti. Insanlar batmaktan korkuyor haliyle, muhtemelen hukumetin zorlastirmasinin sebebi de ilerde batik sirketlerle karsilasmamak. Ornegin @Cagdas Cag in bashettigi gibi bankacilik sistemi, evet bankalarin kar marjlari eskisine gore dustu ama daha saglam bir sistemleri var artik. Hatirlayin ABD nin en buyuk bankasi Citi bank devlet destegi olmasaydi batiyordu, avrupada bircok mega banka batti yada batagin esigine geldi.
Ewet genc yatirimcilara destekler fln veriliyor ama nasil pek bilmiyorum acikcasi.
Bu arada yeni duydugum bir seyi paylasmak isterim. Kuzenim Puket te yasiyor ve cinde teskstil isi yapiyor. Su anda devlet turk sirketlerinin yurtdisinda sube acmalari icin inanilmaz destekler veriyormus, acmayan aptaldir falan diyor. Kendim arastirmadim ama 1.5 milyon USD ye varan kira, reklam, danismanlik, maas, fuar vs vs destegi vergi muafiyeti, nakliyat yardimlari veriyormus.
Acikcasi NUSR-ET in de bu kadar hizli buyumesinde bunun etkisi oldugunu dusunuyorum. Bence cok onemli ve mantikli. Adami instagramda takip ediyorum, new york ta mekan aciyor simdi, masallah sokak ta tanimayan yok herkes salt bae hareketi yapiyor gorunce, yanina gelip foto cektiriyorlar :D
giphy.gif

Ekli dosyalar

• upload_2017-7-23_11-18-24.png
    upload_2017-7-23_11-18-24.png
    61.3 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleme:
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...