Adam gibi yazmayalı çok oldu panpalar, anlatayım biraz
"Kişinin kendi işini en iyi kendisi yapar" mantığını benimsemiş bir adam olarak, yaklaşık 3 ay önce lpg ayar işini öğrenmek için araştırmaya başladım.
İlk iş olarak lpg ayarı yapmak için data kablosu & arayüz programına ihtiyacım vardı.
https://www.lpgkablo.com/ diye bir site buldum, neredeyse tüm marka modellere dair lpg kablosu ve arayüz programını oldukça cüzzi fiyatlara satıyorlar. Benim lpg kitine uygun olanı bulup direk aldım.
İnternette biraz daha araştırma ile işin az çok abc'sini öğrendim. İşi başlamadan önce ustama da gidip, internetten öğrendiklerimin yanlış veya zararlı şeyler olmadığını teyit ettim. Sonra da deneme yanılma ile başladım işe.
Ustanın yaptığı ayar ile normal modda araba lpg ile sorunsuz çalışıyordu, dynamic modda ise problem oluyordu, benzine göre performans hissedilir düşüktü ve teklemeler oluyordu. Bu sebeple benim hedefim, hem normal hem de dinamik modda lpg ayarının sağlıklı çalışmasını sağlamaktı.
Toplam 7 kez ince ayar çektikten sonra (yaklaşık 1 aylık bir süreç oldu), kılçıksız çalışan ayarı yakaladım. hem normal hem de dinamik modda 4400rpm'e kadar araç lpg'de, üst devirlerde ise benzinde çalışıyor. Performansta da hissedilir bir fark yok, teklemeler de hiç kalmadı.
Artık her açık yola çıktığımda (kalabalık olmayan şehirler arası bir yol veya çevre yolu) direk dynamic moda alıyorum. O keskin gaz tepkisinin keyfini her vakit artık çıkarabiliyorum. LPG tüketimi de ortalama 10lt/100km. Basınca veya sakin kullanınca tüketim 2lt azalıp, artabiliyor.
Araçta canımı sıkan tek nokta ise aux veya bluetooth eksikliği.
Aracın multimedyasına aux kablosu için aslında soket yeri mevcut. CD changer'ın soketine uygun aux kablosunu takınca çalışması lazım aslında. Ama uygun soketli kabloyu bulmak neredeyse imkansız. Soketi bulamadığımdan, bağlantı şeklini bulup, teybi sökmek için gerekli aparatları aldım.
Dün işyerindeki güzel bir havya takımı ile soket bağlantısı üzerinde mümkün olan tüm kombinasyonları denedim. Ama multimedyanın SW'sinde CD changer'ın hiç bir şekilde tanımlı olmadığını anladım. Bu sebeple aylardır tek CD üzerinden dinlediğim şarkıları ezberlemeye maalesef devam ediyorum.
Artık azıcık paraya kıyıp, ayrıca aracın orijinalliğinden ödün verip yeni bir multimedya sistemi alacağım gibi duruyor...