1000048101.jpg

meraktan tramer sorgusu + detay sorgulama yaptım (şasi no üzerinden).

geçen sene yaptığımız kapı değişimi tramere 87k ₺ olarak yansımış, faturada iskontolu 110k ₺ yazıyordu yanlış değilsem.

detay sorgulamada son sahiplik süresi + toplam kasko - kaskosuz kullanım yazıyor.

Plaka değişimi ankara - antep - edirne - ankara şeklinde yazıyor. Burada merak ettiğim husus kronolojik olarak mı yazılmış bunlar? Çünkü aracın ilk tescil yeri Edirne. Son yetkili servis kayıdında Antep plaka var. 2020den bu yana da şuanki plakası olduğu biliniyor (ankara'dan almıştık + bizden önceki sahibi 3 sene sahipti). Aracın ilk zamanlarında da Kartal'da makam aracı olarak kullanıldı diye biliyoruz, yani o dönem yine ankara plaka olma ihtimali var. Acaba yetkili servise gitsek oradaki kayıtlarda plaka gözükür mü?

bu arada ön disklere torna sonrası diskler eskisinden daha kötü kıvama geldi. Önceden frene basınca direksiyonu hafiften biraz fazla titriyorken şimdi o anki duruma göre aracı titretecek seviyeye geliyor, direksiyon zaten vibratör gibi oluyor.

Tabi torna sonrası balata değişimi yapılmamış, ama tornanın ilk zamanlarında titreme yoktu. Sonraki 2 hafta içinde sıcak - soğuk şoklaması yaşamış olma ihtimali de çok düşük.

bu değil sonraki 10k bakımında diskleri değiştirmeyi düşünüyor babam ama bence o kadar dayanmaz (hem araba hem kendisi).

başka bir şey yok.

edit: disk tornalama üzerinden 2 ay geçmiş 😃, niyeyse 2-3 hafta önce yaptırmışız gibi aklımda kalmış. Neyse yine o süreçte disklere yağmur dışında su değmedi + geçen haftaya kadar araç hor kullanılmadı.

Son düzenleme:
1 ay sonra gelen güncelleme;

Tornalama sonrası ön disklerin haddinden fazla titremesi sonucu ön disk ve balatayı değiştirdik.

babam internetten 3.8k ₺ bosch disk ve 1.2k ₺ delphi balata almıştı. Bugün taktırmaya torna yaptırdığımız yere gitti.

Yeni diski taktıkları vakit diskin poryaya oturmasını sağlayan delikler normalden daha büyük çıkmış, bundan dolayı disk boşta kaldığı için babam mecburen yeni disk almak zorunda kaldı. O esnada parçacıda Wod marka disk varmış, 3k ₺'ye onu alıp taktırmış. Balatalardan yana sıkıntı yok.

Usta işçilik olarak 1.5k ₺ almış 😃, babam ucuza halleder diye sormadan gittiği için biraz sürpriz oldu ona :d .

Diğer uyumsuz diskleri de geri iade edecek. Ruhsatı atmasına rağmen nasıl uyumsuz geldi onu da anlamadık.

Eski balataların durumu da yarımmış, ses falan yapmıyordu (hangi marka bilmiyorum).

Tavsiyem üzerine alıştırma olarak 2-3 defa panik olmayan sert fren yapmış. İleriki zamanlarda disk ne durumda olur sürece bakacağız. Sadece 1 forumda hakkında konu gördüm, onda da izlenimler iyi yönde.

Şimdilik bu kadar.

ilgilenen olursa şöyle bir video yayınladım.

Bugün ise şunla karşılaştık;
1000050250.jpg

1000050252.jpg

sol egzoz ucu ortalıkta yok 😀. Kimdeyken düştü emin değiliz (bendeyken düşmediğinden eminim :d ). Orijinal olmadığı için de parçacıdan falan da bulamayız zaten, belki 2.0 ecoboostta kullanılan takılabilir ama o da ucuz değildir kesin.

Direkt susturucu dibinden düştüğü için de orijinal boru yok tabi. Tavsiyeleri bekliyorum.

1000051519.jpg

1000051520.jpg

1000051521.jpg

Yaklaşık 2-3 haftadır arızalı olan termostatı değiştirdik, sürekli açık kalıyordu. Facet marka termostat alıp taktırdık (ne kadar kalitelidir bilmem).

Termostat yaklaşık 1700 ₺,
İşçilik + antifriz yenileme 1000 ₺,

bakalım herhangi bir problem çıkaracak mı ilerde göreceğiz. Şuanlık motor hemen ideal sıcaklığa geliyor.

keyfi km sorgusu yaptım;
1000053468.png

2023 sonrası bize ait, şuan 240 bin kmye dayandı

edit: güncel kasko değeri de şu şekilde;
1000053471.png

edit-2: geçen seneye göre 110k ₺ kasko değeri artmış;
1000028864.jpg

Son düzenleme:
evet bugün biraz arabayı düzenleyeyim dedim;

1000053926.jpg

görüldüğü üzere bagajı boşalttım,

1000053927.jpg

bu da bagajdan çıkan eşyalar. Yakıt tüketimi konusunda +30-40 kg yük dediğim yük işte bu :d . Taşınması gereksiz olanları ayıkladım. Bagajı da düzelttim.

önce stepne kısmını da el attım, orası da baya dağınıktı,
1000053928.jpg

burayı da bölümlere ayırarak düzelttim baya, son hâli yok,

bagajın son hâli ise;
1000053957.jpg

Yine dolu tabi ama öncekine göre daha düzenli. Çoğu arabanın total bagajı kadar eşyayla dolaşıyoruz hep :d .

koltukların şu fonksiyonunu da ilk kez denedim;
1000053929.jpg

1000053930.jpg

Görüldüğü gibi minderi dip kısmından tutup kaldırabiliyorsunuz, koltuğu katlayınca da bagajla arasında kat olmadan ve minderle sırtlığın derisi bozulmadan kullanabiliyorsunuz. Tabi araç alındığından bu yana ilk defa bu şekilde katlandığı için minder biraz zor kalktı :d . Özellikle sol tarafı kaldırmak daha zor.

Diyeceksiniz neden şimdi bunu yaptın. Önceden böyle olduğunu bilmiyordum, yakın zamanda izlediğim reviewlarda HB ve SW gövdelerde böyle katlandığı görmüştüm. Tabi uygulama şeklini yanlış yaptığım için sedanlarda bu özelliğin olmadığını zannetmiştim.

Neyse,

Sonra araba far yükseklik sensöründen kaynaklı 'far arıza' uyarısı veriyordu. Farlar yanıyor tabi ama yüksekliğini ayarlamıyor.

Kontrol için ön sol tekeri söktüm, çamur var mı yok mu diye. Ayrıca davlumbazı, jantı şarjlı kompresör ile su tutarak temizledim;
1000053934.jpg

1000053935.jpg

1000053937.jpg

1000053936.jpg

Yükseklik ayarı yapan sensör temiz duruyordu. Kırarım diye soketten çıkarmadım. Bilgisayara bağlandığında göreceğiz artık.

Ayrıca jantın içi de göründüğü gibi siyah olmuş. Boyası aşındığından mıdır yoksa kalıplaşmış demir tozu mudur bilmiyorum ama yüksek ihtimal boyasından dolayı böyle. Çünkü jantın boyasında çatlamalar var, aynı durum diğer jantlar için de geçerli.

Bide ön tekerlerin bijonları bi değişikti, 2 tanesi diğer bijonlardan farklıydı, ben de focustan kalan bijonları taktım - birebir aynı -. Aynı zamanda aracın üzerindeki somunlar kötü durumdaydı, o yüzden değiştirmek istedim biraz.

1000053933.jpg

1000053931.jpg

Sağ ön tekeri de söküp temizledim, o tarafta far yükseklik sensörü yok.
1000053940.jpg

1000053942.jpg

1000053941.jpg

Bunda da benzer aşınma mevcut.

Ayrıca sağ tekerin bijon somunlarından 2si kırıktı;
1000053938.jpg

normalde sol üstteki gibi bütün yapıda olması gerekiyor. Artık nasıl kırıldıysa....

Arka tekerleri de söküp yıkayacaktım ama 4 kollu bijon anahtarına rağmen somunlar 1 milim oynamadı. O yüzden uğraşmayıp dışarıdan tekerleri jant demir tozu temizleyici ile yıkadım. Alt takıma da su tuttum.
1000053943.jpg

1000053944.jpg

.......

Ekli dosyalar

• 1000053946.jpg
    1000053946.jpg
    3.5 MB · Görüntüleme: 0
  • 1000053940.jpg
    1000053940.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 0
1000053946.jpg

1000053956.jpg

kaba tozu alınmış oldu,

yedek lastiği de yıkadım, havası 21 psi
1000053947.jpg

Genel yaptıklarım buydu. Far yükseklik sensörü arızası eğer sonradan takılan led ampulün modülünden kaynaklıysa orijinalinde olan xenon ampüllere dönmeyi düşünüyoruz. Değilse sensör bulmaya çalışacağız artık. Tanesi yurt dışında 45 €.

Şuan 239.800 kmde, uzun yola çıkma ihtimali var diye bakımı uzun yol sonrasına saklıyor babam. 230 binde yağ soğutucusu değiştiği için teknik olarak biraz esnetebiliriz bakımı. Yıl bazında bakım vakti geldi.

Şu sonradan takılan ekranlara gelen yasaklardan dolayı focustan kalan ve mondeonun orijinal ekranı olan sony teypleri yan yana getirdim. Mondeoda bluetooth var, focusta yok. Eğer modül şeklindeyse mondeodan modulü söküp focusa takarım diyordum ama işler beklenildiği gibi gitmedi....
1000053978.jpg

yazıları silik olan focus, ses kontrolcüsü beyaz parlayan mondeonun ki,

1000053979.jpg

mondeonun teybinin içi böyle. Sol altta görüldüğü gibi bluetooth anakarta gömülü.

1000053988.jpg

üstteki mondeo alttaki focus, genel yapı aynı ama kondansatör farkı var. Onun dışında focusa sonradan müdahale mi yapılmış emin değiliz, vidalar orijinal gibiydi.

1000053989.jpg

bu da anakartları arasındaki fark. 4 seneye göre büyük ölçüde farklılık var. Nerdeyse baştan dizayn etmişler. Hâliyle mondeonun destekleyip focusun desteklemediği donanımlar var yüksek ihtimal, biri de bluetooth zaten. Ayrıca mondeonun 2 kanal anten çıkışı varken focus için 1 anten çıkışı var.

Artık nasıl yaparım bilmiyorum, belki mondeonun ekran kısmını focusun ünitesine takarım. Çünkü mondeonun ünitesinde akım kaçağı var, aküyü bitiriyor. Focusta ki ise yüksek kmye rağmen düzgün çalışıyordu. Denemek amaçlı sunduğum fikri yaparım, çalışırsa öyle devam ederiz artık.

Kasa olarak genel hatlar aynı, mondeoda ki tek parça iken focusta ki modüler yapıda. Eve gidince fotolarını çekeceğim.

Şuanlık bu kadar.

edit: 1 lastik hariç diğerleri 2021 33. hafta üretim. Frenlemede biraz geri kalıyor, yazlıklara göre de viraj performansı da zayıf tabi.

Son düzenleme:
Sony teyplerde AUX ve MP3 var gördüğüm kadarıyla. USB ve SD de vardır belki arabanın üzerinde.

USB-SD varsa zaten direkt şey de.. Yoksa; MP3 CD hazırlayınca 100+ şarkı alıyor diye biliyorum. O şekilde 2-3 CD ile bütün arşiv dinlenilebilir.

CD kısmı çalışmıyorsa, ben bu işin için en uygun cihazın iPod Shuffle olduğunu düşünüyorum ama herhangi bir MP3 player da olabilir.. AUX girişine bağlayarak dinlenilebilir. AUX olunca şarkı adı yazmıyor ve direksiyon kumandasından değil de bağladığımız cihazdan geçiş yapıyoruz sanırım. Ondan CD tercihim olur.

Sony teyplerde AUX ve MP3 var gördüğüm kadarıyla. USB ve SD de vardır belki arabanın üzerinde.

USB-SD varsa zaten direkt şey de.. Yoksa; MP3 CD hazırlayınca 100+ şarkı alıyor diye biliyorum. O şekilde 2-3 CD ile bütün arşiv dinlenilebilir.

CD kısmı çalışmıyorsa, ben bu işin için en uygun cihazın iPod Shuffle olduğunu düşünüyorum ama herhangi bir MP3 player da olabilir.. AUX girişine bağlayarak dinlenilebilir. AUX olunca şarkı adı yazmıyor ve direksiyon kumandasından değil de bağladığımız cihazdan geçiş yapıyoruz sanırım. Ondan CD tercihim olur.
mondeonunkinde SD kart dışında hepsi var. USB, aux, cd, bluetooth. Focusunkinde sadece aux ve cd var. USB bile yok. Ben de işte mondeodan bluetoothu söküp focusa nasıl taksam diye düşünüyordum ama bluetoothun anakarta gömülü olması ve anakart dizaynının komple farklı olmasından kaynaklı olduğu gibi geri topladım 2 teybi de.

Zamanında mondeolarda sony teybin çoğu şeyi destekleyip focusta basic kalması bundan sebepmiş. Ama garip bir şekilde 2 ünitenin de ses çıkış kalitesi nerdeyse aynı.

Focus varken AUX girişine bir tane bluetooth + usb modülü takılıydı. Oradan bluetootha bağlanıp dinlesem bile çok kaliteli ses veriyordu. Ama şimdi mondeoya taksam o teybi her ne kadar soket girişleri aynı olsa bile USB ve AUX portu çalışır mı ondan emin değilim.

Ayrıca anten girişi de farklı ve mondeoda anten yok dışarıdan bakınca. Teybin kendi içinde teknoloji farkı var diyebiliriz.

Olurda cezalar kesinleşirse en iyi çözüm orijinal teybi tamir ettirip kullanmak. Focusun ki takılırsa uyumsuzluk problemi olabilir.f

mondeonunkinde SD kart dışında hepsi var. USB, aux, cd, bluetooth. Focusunkinde sadece aux ve cd var. USB bile yok. Ben de işte mondeodan bluetoothu söküp focusa nasıl taksam diye düşünüyordum ama bluetoothun anakarta gömülü olması ve anakart dizaynının komple farklı olmasından kaynaklı olduğu gibi geri topladım 2 teybi de.

Zamanında mondeolarda sony teybin çoğu şeyi destekleyip focusta basic kalması bundan sebepmiş. Ama garip bir şekilde 2 ünitenin de ses çıkış kalitesi nerdeyse aynı.

Focus varken AUX girişine bir tane bluetooth + usb modülü takılıydı. Oradan bluetootha bağlanıp dinlesem bile çok kaliteli ses veriyordu. Ama şimdi mondeoya taksam o teybi her ne kadar soket girişleri aynı olsa bile USB ve AUX portu çalışır mı ondan emin değilim.

Ayrıca anten girişi de farklı ve mondeoda anten yok dışarıdan bakınca. Teybin kendi içinde teknoloji farkı var diyebiliriz.

Olurda cezalar kesinleşirse en iyi çözüm orijinal teybi tamir ettirip kullanmak. Focusun ki takılırsa uyumsuzluk problemi olabilir.f
Çıkma diyeceğim de Focus'unki vardır daha çok. Mondeo hele Selective çıkma OEM zordur. Belki sizinki Selective olduğu için farklı, Titanium'da Focus'unki geliyordur.
Focus 2,5'lardakine bakmak lazım, onda vardır bluetooth falan ama bu sefer Mondeo'ya tam uymaz.. Evet 🤓

Cezalık bir durum yok bu arada ama.. OEM istiyorsanız uğraşılabilir. Ben uğraşırdım 😁

Çıkma diyeceğim de Focus'unki vardır daha çok. Mondeo hele Selective çıkma OEM zordur. Belki sizinki Selective olduğu için farklı, Titanium'da Focus'unki geliyordur.
Focus 2,5'lardakine bakmak lazım, onda vardır bluetooth falan ama bu sefer Mondeo'ya tam uymaz.. Evet 🤓

Cezalık bir durum yok bu arada ama.. OEM istiyorsanız uğraşılabilir. Ben uğraşırdım 😁
selective ve titaniumlarda fark olduğu sanmıyorum mondeoda, multimedya converse ekrana uyması için mondeoya özel farklılaştırmış olabilir. Aynı zamanda selectivede olduğu gibi sesli komut da var titanium olanlarda.

He bulunur mu? Bulunur, ama çıkma üniteye 5-6k ₺ vermektense tamir edilmesi daha mantıklı. Çünkü devreye genel olarak baktığımda bir şey göremedim, belki CD ünitesinde akım kaçağı vardır. Çünkü CD üniteleri aynı gibi duruyordu.