Bugün yıllık bakımını yaptırdık, en son geçen sene nisan ayında 229.500 kmde iken yağ soğutucusu patladığında yağ değişimi yaptırmıştık. Ondan 1 ay - 1000km önce filteler dahil bakım yapılmıştı. Tabi biz yağ soğutucusunun patladığı vakti baz alıyoruz.
Ayrıca sunroof kanal temizliği yaptırdık ve far yükseklik sensörünün arıza vermesi sonucu 'ön farlar arızalı' uyarısını veriyordu araba. Bakırcı Oto Elektronik'te bilgisayara bağlayınca şu uyarıyı veriyor;
Far yüksekliğini ayarlayan sensörde sıkıntı var yüksek ihtimal. Tam tespit için far içindeki yüksekliği ayarlayan motorun kontrolünün yapılması veya sonradan takılan Photon LED'lerin kontrol edilmesi gerekiyor. Bunlardan kaynaklı da bu arızayı verebilirmiş.
sensör şu şekilde;
Ön - arka sol salıncakta olmak üzere 2 sensör var. Her ikisininde soket temizliği yapıldı. Ama yine uyarı vermeye devam etti. Farların yanmasına etki etmediği için 2. planda şuan.
Bu sensörün tanesi de 45€, bizim ülkede satışı yok. Yetkili servisten fiyat almaya çalışacağız.
Hazır araç liftteyken genel olarak alttakımı kontrol ettik;
Şanzıman keçesinden hafif yağ sızıntısı olmuş, ayrıca orada bulunan 1 tane vida eksikti, onu taktık.
Marşpiyel taraflarına baktığımda alttan belirgin bir hasar göremedim pek.
Ön takımda boşluk yok, arka takımda ise sağ yayın içinde bulunan takozumsu - damperimsi gibi bir parçayı değiştirdik. Tam adını bilmiyorum;
nasıl olduysa içine taş girmiş

,
sol taraftaki sağlam olduğu için ona dokunmadık. Yayı kastırarak söktükleri için 10 dk kadar uğraştılar. Yeni takılan parça yan sanayi kuvvetle muhtemel.
ön ızgarada ise aktif panjurun yerine tam oturmadığını fark ettim. Tampon sökülmesi gerektiği için hiç bahsetmedim kimseye :d ;
yağ olarak elimizde olan hiç açılmamış 4 litrelik FMY 5w-30 yağ kullandık. 3 sene önce almışız, serin depoda kaldığı için yapısının bozulmadığını umut ediyorum. Üstüne 1.5 litre kadar usta yağ ekledi.
Eski hava filtresinin ne kadar pis olduğu ortada. Yenisini çekmeye fırsat olmadan koymuşlar. Ayrıca polen filtresinin değişimi de yapıldı, yine tam göremedim ama karbonlu filtre kullanıyorlar yüksek ihtimal.
fotoğrafını çekmedim ama motor kapağının içinde 2 parmak kalınlığında yalıtım malzemesi vardı. Dışı sert plastik ama içini düşünmüş Ford.
He bide yağ çubuğun ucu kırıldığı için değiştirmiştik. Değişen kısım tam ölçemediği için yan sanayi yağ çubuğu aldık. Onunla yağ kontrolünü sağladıktan sonra kaputu kapatıp garajdan çıkardım aracı. (kirli-mazotlu yağa alıştığım için yağ çubuğundaki temiz yağı bir süre fark edemedim :d )
Burada da 17 km/h ortalama hız ile karşımıza çıkan ortalama tüketim değerini görüyoruz. Bence normal.
Yapılan tüm işlemlerin maliyeti;
- Genel bakım için ustaya 3.5k ₺ işçilik + filtre parası
- Arka yay içindeki takoza 900 ₺
- Yan sanayi yağ çubuğu 450 ₺
- Sunroof kanal temizliği (2 fıs fıs) 500 ₺
- Far sensörü arıza tespiti için 200 ₺
total 5.6k ₺'ye bu bakımı kapattık. Geçen senelerden farklı olarak bu sene bakımda çıkan sürpriz içeriye su alma sorunu oldu. Onun için oto kuaförde suyunu çektireceğiz, daha sonra komple halıyı söküp kontrolünü yaparız
Araç önceki hâline göre daha rahat çalışıyor artık. Şimdilik bu kadar.