Denemek isteyen 1 hafta Caravelle kiralasın ve tatil yapsın bakalım Park ve ilk baştaki alışma süreci hariç dert oluyor mu?Ya aslında yurt dışı diye genelleme yapmak çok zor çünkü tüm dünyada çok farklı dinamikler var. Mesela Hindistan, Endonezya gibi ülkelerde en çok MPV varken Çin'de en çok sedan satılıyor vs. Bize en yakın ve en ideal olarak Batı Avrupa'yı örnek almanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle genelde Almanya, Avusturya, Fransa, Hollanda vs gibi ülkelere bakarak yorum yapıyorum. Yine de bizden farklılar tabii ki yaşayış olarak ancak bizim için bir anlamda hedef oralar gibi geliyor. Amerika kıtası ise tamamen bu anlamda farklı. Çünkü eski ülkeler değiller ve yollar bu nedenle çok geniş. Hemen herkes müstakil yaşıyor ve büyük bahçeler, garajlar var. Dolayısıyla da araçlar hep çok büyük. Bu nedenle oralarda pick-up, van, multivan satılması normal. Multivan'lar her yerde pahalı bu arada Avrupa'da da 60binler seviyesinde. Ancak o araçlar bildiğin minibüs. Gerçekten kalabalık olman lazım ki alasın. Yoksa o aracı park etmesinden tut, temizliğine her şeyi dert olur Türkiye şartlarında.
Fiyatların yakın olduğundan çok kullanıma bakmak lazım. Ben Avusturya'dayım ve bir kişi bile tanımıyorum vanı aile aracı olarak kullanan birini. Satışlar da dediğim gibi bu anlamda cidden çok düşük. Çünkü sadece ticari amaçlı satılıyor. Fiyatının yakın olması ise bu anlamda o aracı SUV kadar kaliteli ya da aynı kullanım şartlarında yapmıyor. Firma maliyetine bakar, karını koyar ona göre satış fiyatı koyar. Üzerine vergiler gelir ve fiyat nihai halini alır. Türkiye'de vergi avantajından dolayı aradaki makas açık ancak bu araçlar hala bence aile kullanımına yönelik değil. Bunun en büyük nedenleri ise konfor, yalıtım, güvenlik, yaşam alanındaki malzeme kalitesi ve sürüş dinamikleri açısından bineklerden geride olmaları diyebilirim. Bu nedenle de firmalar araçları ticari ve binek olarak ayırıyor. HTA yerine kesinlikle MPV'ler çok daha amacına uygun. Yalnız bu yorumlarım elbette ki fiyattan bağımsız. Arada uçurum olunca mecburen aile kullanımı için tercih ediliyorlar. Fransa'da da aynısı olur muydu bilemiyorum. Arabaya çok önem vermeyen bir millet olarak belki. Ancak İtalya, İsviçre, Almanya, Avusturya, Hollanda'da vs. böyle olmazdı. Tabii ki burada ülkenin maddi durumu vs. önemli. Sonuçta paran yoksa neden iki katını veresin? Maddi durumun el veriyorsa binek olanı tercih edersin. Kağıt üzerinde çok yakın görünüyorlar, ne güzel geniş diyorsun, donanımlar benzer diyorsun ancak 100km/h'ın üstünde sesten duramayınca, dokunduğun her yer sert plastik olunca, trim sesleri çok olunca, sürüşü binek gibi olmayınca falan bayağı fark ediyor. Basic paketlerin üstündeki her şey araçta bu açıdan bakınca lüks ancak o lüks işte deneyimi tamamen farklı yapıyor. Fransızlar gibi arabayı a noktasından b noktasına götüren bir araç olarak gören bir toplum için lüks çok daha az önemli diğer ülkelere göre. (Bu anlamda Paul Hollywood'un ülkeler serisi çok güzer bir örnek. Her araç üreten ülkeyi o ülkenin araçlarıyla katediyor ve kültürün araç üretimlerine etkisine bakıyor. Fransa'da şatosu olan ülkenin en zengin adamlarından biri golf oynamaya 15 senelik Clio ile gidiyordu mesela) Buna katılıyorum ancak orada dahi binek tercihi daha fazla.

İşin gerçeği şu: Fazlasıyla konforlu ve rahat bir kullanımı var. Passat 5 serisi vs kullanmaktan korkan kadınlar haliyle kullanamıyor lakin harici için bir 5 serisinden daha rahat kullanılıyor bizzat biliyoruz.
Temizliği dışı için Tünel yıkama ile yapacaksın yada Fırçalı yıkama bir elle yıkarsan yorulursun fakat iç mekan çok daha kolay at paspası Mis

Park ise Passat da ne ise o öyle korkmaya luzüm yok
Fakat Konfor için E serisi ile yarışır ve Hacmin getirdiği konfor ile kazanır. S Class belki geçer

Eğer ailede Çocuk varsa illa kalabalık olmaya gerek yok çocuklar Çok sever.
Bence genç birinin kendi arabası olmasa dahi Babasının arabası olması lazım. Haftasonu beraber pikniğe gitmeye, uzun yol yapmaya daha iyi bir seçenek Yok. Her eve 1 tane Lazım
Biz Normalde küçük arada toplanınca büyük bir aileyiz. Kişi sayısı nedeniyle asla almadık. Herkesin arabası var. Geçen Toplu gittik. 3 araba da kapıdaydı 2 araba gittik biri Caravelle. Bagaj Kapağı Gölgemiz oldu, İçi çocuklara oyun alanı oldu, Bir de dönüşte toplu zevkli bir seyahat oldu. Çocuk varsa çok büyük bir avantaj
Son düzenleme: