Yaklaşık 3 hafta önce siparişini verdiğim Bilstein B14 PSS coilover kiti geçtiğimiz hafta başında yurda giriş yapmıştı. Burada PTT ile yaşadığım gümrük sürecini de detaylı anlatacağım, ilerisi için herkese referans olsun. Montajı ikinci bir postta aktaracağım.
Hafta başında coilover kiti İstanbul gümrüğüne giriş yaptı. PTT kargo takip sayfasından durumu günlük takip ediyordum. Çarşamba günü gibi İstanbul gümrükten çıkış sağlanıp, gümrük ücretisayfada 0TL olarak gözüktü. Tabi umut fakirin ekmeği hesabı, bir şekilde acaba beni pas mı geçtiler, vergi vermeyecek miyim yoksa diye ümitlendim. Sonrasında ptt'yi tel ile arayıp, durumu sordum, onlar da gümrüğün numarasını verip orayı aramamı söyledi. Aradığımda, gümrük memuru ürünün İzmir gümrüğüne gönderildiğini, verginin orada belli olacağını söyledi.
Cuma günü ürün İzmir Posta Dağıtım Merkezi'ne geldi, sabahtan kendilerini telefon ile aradım. Gün içinde gümrük memurunun paketi inceleyeceğini belirtip, eğer ptt sorgu ekranında vergi ücreti yazar ise ürünün teslim postanesine gönderileceğini, eğer 0TL yazarsa benim İzmir Posta Dağıtım Merkezi'ne gelmem gerektiğini belirttiler. Öğlen saat 3 gibi tekrar kendilerini aradım, benim oraya gelmem gerektiğini, memurun beni görmek istediğini belirttiler. Yani arayıp sormasam ürün orada aylarca yatacak belki de.
Gün sonuna doğru arabamın ruhsatı ile Bayraklı'daki Posta Dağıtım Merkezi'ne gittim. Herkes beni bekliyormuş gibi bir hava oluşmuş, coilover herkesin dikkatini çekmiş. Gümrük memurunun yanına gittiğimde, ilk tepkisi, orada birden fazla arabaya yetecek kadar malzeme var, bu ticari bir gönderi şeklinde oldu. Benim 4 amörtisör ve 4 yay sipariş ettiğimi, daha fazla bir şey olmaması gerektiğini belirttim. Akabinde memur ile birlikte paketin başına geçtik, bir başka çalışan dikkatlice paketi açtı. 4 yay ve 4 amörtisör olduğunu teyitledik. Paket üstünde yazan Alfa MiTo ibaresi ile araç ruhsatımın da eşleştiği teyitlendi. Ama memur hala ticari gönderi düşüncesine takılı kaldığından adres neden Tanır Oto, burası bir tamirhane diye sordu. Babamın dükkanı orası, orada montajı yapacağız çünkü dedim. Bu itirazımı da kabul etti. Son olarak bir de satın aldığım linki de göstermemi istedi, onu da gösterince kişisel kullanım olduğunu memur da kabul etti.
Son husus, verginin hangi ücret üzerinden kesileceği konusunda oldu.
İlan linkinde görülen fiyat 795€ VAT incl. şeklinde. Yani bu fiyat içinde Almanya Vergisi var. Ama tabi bana fatura keserken adamlar VAT çıkarıldı ve 85€ shipping dahil şekilde 719€ ödedim. Bu ödeme de transfer wise ile yapıldı ve kayıt aldında, bunu da memura gösterdim. Kaldı ki ürünle gelen faturada da bu detay yazıyor. Buna rağmen memur vergiyi 795€ üzerinden kesmeye çalıştı, bakın Almanya versigisi included diyor, ben bu vergiyi ödemedim, ürün bedel olan 634€'dan vergiyi kesmelisiniz desem de beni pek dinlemedi. En son yaptığım tüm ödeme olan 719€ üzerinden vergiyi kesmeyi önerdi, ben de artık ortamı gerip, gereksiz bir blokaj ile karşılaşmamak adına kabul ettim ve toplam o anki parite üzerinden 1700TL vergimi ödeyip ürünü teslim aldım ve bagaja attım.
Şunları da vurgulayayım, daha önce DHL veya UPS'in direkt getirdiği çok parça satın almıştım. Söz konusu tüm gönderilerde ürün gümrüğe girince ilgili firma bana mail veya telefon ile ulaşır, gerekli belgeleri (ruhsat, kimlik, satın alma linki, ödeme görüntüsü gibi) mail ile ister, 1-2 günde gümrük masrafını hesaplayıp, belli bir IBAN'a ödeme yaptırıp, ürünü ayağıma kadar getirirdi. Ama bu gönderide PTT devreye girince, devletimizin muhteşem bürokrasisi ile karşılaşıp, 30 yıl öncesinde yaşıyormuşuz gibi demode süreçler söz konusu oluyor, hayatımızın gerçeği malesef.
TR'de bu ürünleri direkt getirecek bir kaç yerden ayrıca fiyat almıştım. Bana 719€ + 1700TL'ye mal olan ürün için 1250€ istemişlerdi, bu da detay bilgi olarak burada dursun.